T+1 oppgjørssystem: hvordan det fungerer, og hvordan det vil hjelpe investorer

0
22

The Securities and Exchange Board of India (File Photo)

Hvis aksjer i Markus-børser godtar forslaget til T+1-oppgjørssystemet fra Securities and Exchange Board of India (Sebi ), vil investorer få penger for aksjer de solgte eller kjøpte på kontoene raskere og i et tryggere og risikofritt miljø.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hva har Sebi tillatt?

7. september tillot Sebi børser å starte T+1 -systemet som et alternativ i stedet for T+2. Hvis den velger T+1 -oppgjørssyklusen for et skript, må børsen obligatorisk fortsette med den i minst 6 måneder. Deretter, hvis den har til hensikt å bytte tilbake til T+2, vil den gjøre det ved å gi en måneds forhåndsvarsel til markedet. Enhver påfølgende bryter (fra T+1 til T+2 eller omvendt) vil være underlagt en minimumsperiode. En børs kan velge å tilby oppgjørssyklusen T+1 på hvilken som helst av scripsene, etter å ha gitt minst en måneds forhåndsvarsel til alle interessenter, inkludert publikum for øvrig.

https://images.indianexpress.com /2020/08/1×1.png

Hvorfor T+1 -oppgjør?

Ifølge et Sebi -papir reduserer en forkortet syklus ikke bare oppgjørstiden, men reduserer og frigjør også den kapitalen som kreves for å sikre denne risikoen. T+1 reduserer også antallet utestående uavklarte handler når som helst, og reduserer dermed den uavklarte eksponeringen mot Clearing Corporation med 50%. Jo smalere oppgjørsyklusen er, jo smalere er tidsvinduet for en motparts insolvens/konkurs for å påvirke oppgjøret i en handel. Videre vil kapitalen som er blokkert i systemet for å dekke risikoen for handler, bli redusert proporsjonalt med antall utestående uavviklede handler når som helst. Systemisk risiko avhenger av antall utestående handler og konsentrasjon av risiko ved kritiske institusjoner som clearingbedrifter, og blir kritisk når størrelsen på utestående transaksjoner øker. Dermed vil en forkortet oppgjørssyklus hjelpe til med å redusere systemisk risiko, sier SEBI.

Hvordan fungerer T+2?

Hvis en investor selger aksjer på tirsdag, skjer oppgjør av handelen om to virkedager (T+2). Megleren som håndterer handelen får pengene på torsdag, men beløper beløpet på investorkontoen først innen fredag. Faktisk vil investoren få pengene først etter tre dager.

I T+1 finner handelsoppgjøret sted på en arbeidsdag, og investoren vil få pengene dagen etter. Overgangen til T+1 vil ikke kreve store operasjonelle eller tekniske endringer fra markedsaktørene, og det vil heller ikke forårsake fragmentering og risiko for kjerneklarings- og oppgjørsøkosystemet.

I april 2002 hadde børser innført en T +3 rullende oppgjørssyklus. Dette ble forkortet til T+2 fra 1. april 2003.

Hvorfor er utenlandske investorer imot det?

Utenlandske investorer har skrevet til SEBI og finansdepartementet om driftsspørsmål de vil møte når de opererer fra forskjellige geografier – tidssoner, informasjonsflytprosess og valutaproblemer. Utenlandske investorer vil også synes det er vanskelig å sikre sin nettoeksponering i India i dollar på slutten av dagen under T+1 -systemet.

I 2020 hadde SEBI utsatt planen om å halvere handelsoppgjørssyklusen til en dag (T+1) etter motstand fra utenlandske investorer. I følge en tidligere tidsplan skulle Sebi -styret avgjøre saken på et av styremøtene i 2020.

Også i Forklarede | Faktorer som kan skape turbulens for relansering av Jet Airways

What &#8217 ; er det globale scenariet?

I februar 2021 foretok US Depository Trust & amp; Clearing Corporation (DTCC), den fremste markedsinfrastrukturen for den globale finansnæringsindustrien, lanserte et toårig bransjekart for å forkorte oppgjørssyklusen for amerikanske aksjer til en virkedag etter at handelen ble gjennomført (T+1). DTCC fremhevet de umiddelbare fordelene ved å flytte til T+1, inkludert kostnadsbesparelser, redusert markedsrisiko og lavere marginkrav, samt firmaets planer om å galvanisere den nødvendige støtten til prosjektet på tvers av et bredt spekter av markedsaktører. For å gå til T+1, må bransjedeltakere justere seg og gå med på å forkorte oppgjørssyklusen ved å implementere nødvendige drifts- og forretningsendringer, og regulatorer må engasjeres, sa DTCC.

Basert på omfattende bransjeengasjement utført av DTCC gjennom 2020, tyder tidlige indikasjoner på at markedsaktører favoriserer overgangen til T+1, spesielt i tider med høy volatilitet og stressede markeder. “Basert på simuleringer beskrevet i avisen, anslår DTCC at et skifte til T+1 kan føre til en 41 prosent reduksjon i volatilitetskomponenten i NSCCs margin,” sa DTCC.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste forklarte nyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.