T+1 avvecklingssystem: hur det fungerar och hur det kommer att hjälpa investerare

0
21

Securities and Exchange Board of India (filfoto)

Om aktier i Markus godkänner förslaget till avvecklingssystemet T+1 från Securities and Exchange Board of India (Sebi ) får investerare pengar för aktier som de sålde eller köpte på sina konton snabbare och i en säkrare och riskfri miljö.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vad har Sebi tillåtit?

Den 7 september tillät Sebi börser att starta T+1 -systemet som ett alternativ i stället för T+2. Om den väljer T+1 -avvecklingscykeln för ett skript, måste börsen obligatoriskt fortsätta med den i minst 6 månader. Om den sedan avser att byta tillbaka till T+2 kommer den att göra det genom att meddela marknaden en månad i förväg. Varje efterföljande omkoppling (från T+1 till T+2 eller vice versa) kommer att omfattas av en minimitid. En börs kan välja att erbjuda T+1 -avvecklingscykeln på någon av scrips, efter att ha gett minst en månads förvarning till alla intressenter, inklusive allmänheten i stort.

https://images.indianexpress.com /2020/08/1×1.png

Varför T+1 -uppgörelse?

Enligt ett Sebi -dokument minskar en förkortad cykel inte bara uppgörelsestiden utan minskar och frigör också det kapital som krävs för att säkerställa denna risk. T+1 minskar också antalet utestående oavgjorda affärer när som helst och minskar därmed den osäkra exponeringen mot Clearing Corporation med 50%. Ju smalare avvecklingscykel, desto smalare tidsfönster för en motparts insolvens/konkurs att påverka avvecklingen av en handel. Kapitalet som blockeras i systemet för att täcka risken för affärer kommer dessutom att minska proportionellt med antalet utestående oavgjorda affärer när som helst. Systemisk risk beror på antalet utestående affärer och riskkoncentration vid kritiska institut som clearingföretag och blir kritisk när storleken på utestående transaktioner ökar. Således kommer en förkortad avvecklingscykel att hjälpa till att minska systemrisken, säger SEBI.

Hur fungerar T+2?

Om en investerare säljer aktier på tisdag sker avvecklingen av handeln på två arbetsdagar (T+2). Mäklaren som hanterar handeln kommer att få pengarna på torsdag, men krediterar beloppet på investerarkontot först på fredag. Faktum är att investeraren får pengarna först efter tre dagar.

I T+1 sker avvecklingen av handeln på en arbetsdag och investeraren får pengarna dagen efter. Övergången till T+1 kommer inte att kräva stora operativa eller tekniska förändringar av marknadsaktörer, inte heller kommer det att orsaka fragmentering och risk för kärnklarering och avvecklingsekosystem.

I april 2002 hade börser infört ett T +3 rullande avvecklingscykel. Detta förkortades till T+2 från den 1 april 2003.

Varför motsätter sig utländska investerare det?

Utländska investerare har skrivit till SEBI och finansdepartementet om operativa frågor som de skulle möta när de arbetar från olika geografiska områden – tidszoner, informationsflödesprocess och valutaproblem. Utländska investerare kommer också att ha svårt att säkra sin nettoexponering i Indien i dollar i slutet av dagen enligt T+1 -systemet.

År 2020 hade SEBI skjutit upp planen att halvera handelsavvecklingscykeln till en dag (T+1) efter motstånd från utländska investerare. Enligt ett tidigare schema skulle Sebi -styrelsen besluta om frågan vid ett av sina styrelsemöten 2020.

Även i Förklarade | Faktorer som kan skapa turbulens för Jet Airways relansering

Vad &#8217 ; är det globala scenariot?

I februari 2021, US Depository Trust & amp; Clearing Corporation (DTCC), den främsta marknadsinfrastrukturen för den globala finansiella tjänstebranschen, släppte en tvåårig industriplan för att förkorta avvecklingscykeln för amerikanska aktier till en arbetsdag efter det att handeln genomförts (T+1). DTCC framhöll de omedelbara fördelarna med att flytta till T+1, inklusive kostnadsbesparingar, minskad marknadsrisk och lägre marginalbehov samt företagets planer för att galvanisera det nödvändiga stödet för projektet över ett brett spektrum av marknadsaktörer. För att gå över till T+1 måste branschdeltagarna anpassa sig och gå med på att förkorta avvecklingscykeln genom att genomföra nödvändiga drifts- och affärsförändringar, och tillsynsmyndigheter måste anlitas, säger DTCC.

Baserat på omfattande branschengagemang från DTCC under 2020, tyder tidiga indikationer på att marknadsaktörer gynnar övergången till T+1, särskilt under tider med hög volatilitet och stressade marknader. “Baserat på simuleringar som beskrivs i tidningen uppskattar DTCC att en övergång till T+1 kan medföra en minskning av volatilitetskomponenten i NSCC: s marginal med 41 procent”, säger DTCC.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste förklarade nyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.