Så här visualiserar du ditt Kubernetes -kluster med linspanelen

0
28

Lens är en avancerad Kubernetes-instrumentpanel med öppen källkod som ger en grafisk vy över ditt kluster. Till skillnad från andra instrumentpaneler är Lens ett elektronbaserat skrivbordsprogram som du installerar på din maskin. Den ansluter till ditt kluster med dina befintliga Kubeconfig-filer.

Skaffa objektiv

Förkompilerade objektivfiler är tillgängliga från projektets webbplats. Det finns alternativ för Windows, macOS och flera Linux -smaker. Du kan välja mellan distributionsformat för Debian, Fedora, Snap och AppImage.

Ladda ner och kör lämpligt installationsprogram. Starta Lens från ditt operativsystems programlista för att komma igång.

Ansluta till kluster

Lens har en “ katalog ” av kluster du kan ansluta till. Det kommer automatiskt att upptäcka dina befintliga Kubectl -anslutningar via filerna i din $ HOME/.kube -katalog. Klicka på “ Bläddra bland kluster i katalogen ” -knappen på lanseringssidan för att starta en anslutning.

The Katalogen visar allt som Lens kan inspektera. Klicka på ett av klustren i listan för att se dess detaljer. Klicka sedan på länkikonen längst upp till höger för att öppna en anslutning.

& nbsp;

Annons

Objektivet visar som standard en klusteröversiktsskärm som låter dig visualisera Kubernetes -aktivitet. Du kommer att se mätvärden från ditt kontrollplan och arbetarnoder, inklusive diagram över CPU, minne och podaktivitet. En panel längre ner markerar eventuella problem med ditt kluster.

< p>Du kan ansluta till nya kluster genom att klicka på hemknappen längst upp till vänster för att komma åt katalogen. Klicka på den blå “+” knappen längst ned till höger för att välja en kubeconfig-fil som ska importeras. Detta låter dig använda godtyckliga inställningsfiler som du har laddat ner, lagrat på en nätverksresurs eller förvarat i ett projektförråd.

Lens fungerar bara med Kubeconfig -filer och det finns inget grafiskt gränssnitt för att lägga till ett nytt kluster. Om du vill börja med en ren fil, tryck på Ctrl+Skift+A för att öppna en redigerare. Detta låter dig skriva eller klistra in innehållet i en Kubeconfig -fil. Klicka på “ Lägg till kluster ” knappen längst ner för att lägga till anslutningen till din katalog.

Använda Hotbar

Ofta använda kluster kan fästas på din hotbar. Detta är den vertikala remsan av ikoner till vänster i fönstret. Till att börja med är bara katalogen fäst vid hotbarn i den första platsen. Du kan lossa den genom att högerklicka och välja “ Lossa från Hotbar &#8221 ;.

Objekt fästs från katalogen. Klicka på ikonen med tre prickar till höger om ett objekt och klicka sedan på “ Fäst på Hotbar &#8221 ;. Det kommer att flytta till nästa tillgängliga hotbar -plats. Du kan ordna om din hotbar genom att dra objekt runt.

Annonsering

Du kan snabbt hoppa mellan kluster i din hotbar genom att klicka på deras ikoner. Högerklick-menyn visar alternativ för delning, inställningar och raderingar så att du kan hantera dina anslutningar. Du kan komma åt dessa objekt för kluster som inte finns i snabbfältet genom att gå till katalogen och klicka sedan på ikonen med tre prickar bredvid valfritt objekt. Katalogen kan nås när som helst genom att trycka på Ctrl+Skift+C.

Working With Clusters

Lens ger en kraftfull klusterhanteringsfunktion som sträcker sig utöver det som erbjuds av den officiella webbaserade instrumentpanelen. Du kan inspektera alla resurser som körs i ditt kluster, allt från enkla poddar och distributioner till anpassade typer som läggs till av dina applikationer.

& nbsp;

När du väl har valt ett kluster visar Lens olika kategorier av resurser i den vänstra rutan. Detta tillvägagångssätt skiljer sig något från andra instrumentpaneler som tenderar att erbjuda en namnrymdsorienterad vy. I Lens ser du logiska grupper av resurser, istället för Kubernetes -objektnamn. Därför finns det nedrullningar för “ Nätverk ”, “ Lagring, ” och “ Appar ” på ett sätt som hjälper Kubernetes nykomlingar att bekanta sig med olika resurstyper.

När du har utökat en kategori får du se Kubernetes -objekttyper. Inom “ Workloads ” du har delvyer för poddar, distributioner, ReplicaSets, jobb och andra relaterade resurser. Varje resurstyp visas i en tabellvy som som standard visar alla objekt i varje namnområde.

Du kan filtrera resultaten till ett enda namnområde med rullgardinsmenyn högst upp på skärmen. Tabellen innehåller också en sökfält och anpassningsbara kolumner. Klicka på ikonen med tre prickar till höger om rubrikraden för att lägga till eller ta bort kolumner du behöver se. Denna funktion hjälper dig att fokusera på den information du är intresserad av.

Varje objekt i en tabell har också sina egna alternativ. Dessa kommer att variera beroende på den resurstyp du tittar på. När det gäller en pod kan du koppla till dess process, få ett skal inuti podden, se dess loggar eller redigera dess manifest.

Varje funktion visar en ny ruta i den nedre panelen. De flesta rutor har sina egna alternativ som låter dig filtrera resultaten eller justera utmatningens formatering. Du kan komprimera panelen genom att klicka på den nedåtpekande pilen på flikremsan. Knappen intill utvidgar panelen för att fylla hela skärmen.

Fönster öppnas i flikar som du fritt kan växla mellan. Genom att klicka på knappen ny flik kan du starta en lokal terminalsession eller skapa en resurs i klustret.

Annons

Det senare alternativet öppnar en YAML -editor där du kan skriva eller klistra in ett resursmanifest. Mallar för populära resurstyper är tillgängliga från rullgardinsmenyn i verktygsfältet. Klicka på “ Skapa & amp; Stäng ” för att lägga till den nya resursen i ditt kluster.

Anpassade resurstyper avslöjas i “ Anpassade resurser ” sektionen längst ner i det vänstra sidofältet. I undermenyerna kan du gå in på enskilda typer och inspektera resurserna med var och en. Du kan redigera och ta bort anpassade resurser och deras typer med den vanliga trepunktsmenyn.

Anpassa objektiv

Objektivet har åtkomst till flera anpassningsalternativ genom att trycka på Ctrl+ Kommatecken. På skärmen för initiala inställningar kan du ändra UI -tema, tidszon och skalväg som används av lokala terminalinstanser.

“ Kubernetes ” fliken är för hantering av klusteroperationer. Den första inställningen på denna skärm, “ Kubectl binär nedladdning ”, styr Kubectl -versionen som används av Lens. Som standard hämtar Lens en Kubectl -version som är lämplig för ditt kluster Kubernetes -version. Du kan inaktivera den här funktionen med den gröna växlingsknappen. Nedladdade Kubectl -versioner läggs till i katalogen som visas i “ Directory for Binaries &#8221 ;.

“ Kubeconfig synkroniserar ” list definierar kataloger som Kubectl kommer att inspektera för Kubeconfig -filer. Matchande filer läggs till i din katalog automatiskt. Detta är som standard din .kube -katalog.

& nbsp; < /p>

& nbsp;

Den sista “ Helm Charts ” avsnitt kan du lägga till nya Helm -arkiv. Du kan installera diagram från dessa arkiv genom att utöka apparna & gt; Diagrammenyn i klusterens hanteringsskärm. Tillgängliga diagram visas. välj en och klicka på “ Installera ” för att lägga till det i ditt kluster.

& nbsp;

Tillägg

Lens stöder tillägg som kan lägga till ytterligare funktioner. Tryck på Ctrl+Skift+E för att lägga till ett nytt tillägg. Ange en URL eller välj ett nedladdat tilläggsarkiv från ditt filsystem. Tryck på den blå “ Installera ” -knappen för att aktivera tillägget.

& nbsp;

Annons

Det finns för närvarande bara en handfull tillägg tillgängliga. De fokuserar mest på att lägga till kompatibilitet med specifika levererade Kubernetes -installationer. Det finns också ett tillägg för certifikatinfo som kan visa certifikatets utgångstider inom Lens -gränssnittet.

Du kan också skriva dina egna tillägg med Lens ’ dokumenterade API: er. De stöder att lägga till nya objektdetaljer, skapa anpassade sidor, lägga till statusfältobjekt och andra UI -ändringar. Tillägg kan publiceras till npm för att generera en tarballänk som Lens ’ installationsskärmen kan referera.

Slutsats

Lens är ett grafiskt gränssnitt med funktioner för Kubernetes-kluster. Det låter dig arbeta med flera anslutningar samtidigt och exponerar alla resurser i varje kluster.

Jämfört med andra instrumentpaneler har Lens en betydande begränsning eftersom det är ett skrivbordsbundet program. Du kommer inte att kunna utnyttja sin kraft på dina mobila enheter.

Men denna svaghet är också en viktig styrka: till skillnad från den officiella instrumentpanelen behöver du inte ställa in proxyservrar eller avslöja en webbtjänst, eftersom Lens använder dina befintliga Kubectl -konfigurationsfiler. Detta gör det till ett säkrare alternativ än att köra en webbaserad instrumentpanel i ditt kluster.

Annonsering

Lens riktar sig till Kubernetes-administratörer och driftsteam som behöver en mer sofistikerad hanteringsupplevelse. Utvecklare kommer att känna sig hemma också – med sin kommandopalett (nås via Ctrl+Shift+P) är Lens ett tangentbordvänligt val som lånar mycket från moderna IDE-upplevelser. Det är ett värdefullt alternativ om du har vuxit ur enklare instrumentpaneler och inte vill arbeta med Kubectl -kommandon och manifest.