Minst tre döda efter hårt regn fransar Gujarat; NDRF räddar strandade människor

0
24

Gatorna lämnades vattentäta i Rajkot efter kraftigt regn på måndagen. (Expressfoto)

Minst tre personer dog och tre andra, däribland en affärsman, rapporterades försvunna när kraftiga regn skurade delar av Gujarat på måndagen och lämnade många lågt liggande områden översvämmade och människor strandade.

National Disaster Response Force (NDRF) tjänstemän har anslutit sig till räddningsinsatser i översvämning drabbade områden i Jamnagar. En IAF -chopper räddade människor som fastnade i översvämningarna i byn Jamnagar i Dushasiya.

Minst två personer i Jamnagar och en i Rajkot bekräftades döda i regnrelaterade incidenter medan ytterligare fem rapporterades försvunna i Rajkot-distriktet.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1. png

Distriktsmyndigheterna sa att Ramesh Aghara, bosatt i Jamjodhpur -staden i Jamnagar -distriktet, och hans fru Manisha dödades efter att deras bil sveptes iväg av en flod när de försökte korsa en nedsänkt motorväg tvärs över den nära Samana i Jamjodhpur taluka på måndag morgon.

”De var enligt uppgift på väg till Rajkot för att shoppa när deras bil sveptes bort. En bonde upptäckte att deras bil fastnade i nullen och informerade oss. Vi inledde en räddningsinsats men paret hittades döda i sin bil nedströms motorvägen, säger Dharmesh Kachhad, en statlig tjänsteman i Jamjodhpur.

Manju Gamara, bosatt i byn Kagdadi, dog också efter att bilen i vilken hon färdades sveptes med i en flod. Tre andra som körde i samma bil rapporterades försvunna, sa Rajkots distriktskontrollrum.

Det kraftiga skyfallet ledde till översvämningar i många delar av Rajkot och Jamnagar städer samt på landsbygden i tvillingdistrikten.

Cirka 1300 personer flyttades till säkrare platser från låglänta områden i Jungleshwar, Ramnathpara, Popatpara, Laludi Vokali etc i staden Rajkot, sa Rajkot kommunkommissionär Amit Arora. Mer än 1150 människor evakuerades från utsatta områden i Gondal, Lodhika, Rajkot rural och Upleta talukas i Rajkot -distriktet, sa Rajkot -distriktssamlaren Arun Mahesh Babu.

I Jamnagar -distriktet evakuerades 4200 människor, inklusive cirka 1500 från staden Jamnagar när floder och vattendrag svällde upp efter kraftigt regn, sa Jamnagar -distriktssamlaren Saourabh Pardhi.

”Vi sökte hjälp av det indiska flygvapnet för att rädda cirka 100 personer som var instängda i översvämningar på landsbygden. IAF satte ut fyra helikoptrar för att lyfta människor med hjälp av NDRF -team. Översvämningssituationen är allvarlig i Banga, Dhudesia, Kunad, Khandhera, Alia, Modu och Shekhpat byar Kalavad och Jamnagar landsbygdens talukor, säger Jamnagar -samlaren.

Under tiden sa Rajkot -samlaren att hjälp från IAF har sökts för att lyfta människor från byarna Kolithad och Vejalpur i Gondal taluka. “Med tanke på prognosen för kraftigt regn till den 18: e denna månad har vi instruerat mamlatdars i distriktet att flytta människor som bor i låglänta områden till säkrare platser som en försiktighetsåtgärd”, säger Babu.

I staden Rajkot och angränsande områden, skolor och högskolor beordrades att stängas efter att vägarna blev vattentäta, vilket hindrade fordonstrafik och slog normalt liv ur redskap.

Totalt 1 090 personer har varit evakuerad från de låglänta områdena i staden till klockan 14, har Rajkot Municipal Corporation uppgett. (Expressfoto)

Efter instruktioner utfärdade av den nyinsvurna chefsministern Bhupendra Patel, förflyttades flera lag i NDRF: s sjätte bataljon från Vadodara på måndagen till Jamnagar, sade en talesperson för NDRF.

NDRF-teamen har skickats ut i Kalavad taluka i Jamnagar för att rädda strandade människor.

NDRF sa att i måndags har jawanerna i den sjätte bataljonen (Vadodara -enheten) i NDRF räddat totalt 41 personer, bestående av 13 kvinnor, 11 män och sju barn, från områden som drabbats av översvämningar orsakade av en överfylld Kalavadiflod i Jamnagar.

Vattennivån i Ukai -dammen är bara 3 fot nära faromärket 345 fot. Efter att ha bevittnat kraftigt tillflöde av vatten i uppströmsområdena, släpptes 53 000 kusek vatten ut på eftermiddagen av myndigheterna.

Nyari -dammen i Rajkot svämmar över efter kraftigt regn (Express foto)

Dammen har tillräckligt med lagring av vatten för att tillgodose krav som bevattning, industriellt och hushållsändamål för Surat, Navsari, Ankleshwar och Valsad under de kommande två åren.

På grund av den kraftiga nederbörden i uppströmsområdena i dammen i Madhya Pradesh och Maharashtra, började dammen ta emot över 75 000 kusek vatten till klockan 10 på måndagen, vilket ökade till 88643 kusek vid 14.30.

Vattennivån i Ukai -dammen var 340 fot vid 12 -tiden. På bara två timmar steg vattennivån till 341,31 fot.

Under tiden har sju slussportar av Bhadar-II-dammen nära Dhoraji i Rajkot öppnats. Översvämningsvattnen som släpps ut från dammen kommer sannolikt att översvämma låglänta områden i nedströms Dhoraji taluka, säger ett regeringsmeddelande.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste India News, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt Ltd