Konsult får tre års fängelse för spioneri

0
27

Publicerad 15 september 2021 kl 14.04

Inrikes. En 47-årig man dömdes idag till tre års fängelse för spioneri för att han anskaffat och lämnat ifrån sig företagshemligheter till en rysk ambassadtjänsteman.

Gilla artikeln på Facebook

Den dömde mannen är civilingenjör och har arbetat som konsult för Volvo personvagnar under 2016-2017 och för Scania från februari 2018 till dess han greps den 26 februari 2019.

Under 2016 fick den ha kontakt med en rysk ambassadtjänsteman och de två började därefter träffas med viss regelbundenhet fram till dess mannen greps vid ett möte med ryssen på en restaurang i centrala Stockholm.

Göteborgs tingsrätt har kommit fram till att mannen kopierat hemlig information från både Volvo och Scania och överfört denna på bl.a. USB-minnen som han sedan överlämnat till den ryske ambassadtjänstemannen, samt att han varit fullt medveten om att de uppgifter han lämnat skulle komma Ryssland till del. Vid mötena med ambassadtjänstemannen har mannen regelbundet mottagit kontanter, pengar som tingsrätten anser utgjort ersättning för den information som lämnats.

För att kunna dömas för spioneri krävs att Sveriges säkerhet kan skadas om uppgifterna kommer främmande makt till del. Tingsrätten har bedömt att så är fallet beträffande uppgifterna som mannen inhämtat från Scania medan det däremot inte styrkts att det är så beträffande uppgifterna från Volvo.

Förutom fängelsestraffet har tingsrätten beslutat om att 27.800 kr i kontanter som den dömde hade på sig vid gripandet och som han erkänt att han fått från ambassadtjänstemannen, ska förverkas eftersom pengarna bedömts vara ersättning han fått för spionaget. Tingsrätten har också belagt mannen med reseförbud och ålagt honom att lämna ifrån sig sitt pass.