En ekspert forklarer | Terrorens nye tidsalder: Trusselen som vedvarer

0
24

Krigens begynnelse og slutt. Tickeren under ABC -studioene på Times Square. (Michelle V. Agins/The New York Times)

Historien er relevant og viktigst når det gjelder å sikre en riktig forståelse av trusler som terrorisme, som har en langsiktig innvirkning. Selv om India allerede i september 2001 allerede hadde vært utsatt for grenseoverskridende terrorisme i mange år, betegnet 11. september en paradigmatisk endring i voldsutøvelsen. Mer presist, Indias sikkerhetsetablering innså tidlig at angrepet hadde store strategiske implikasjoner.

Best of Explained

Klikk her for flere

Angrep på USA, Mumbai

Allerede på slutten av 1980 -tallet hadde den brede feiingen som ble oppnådd av radikal islam begynt å føle seg over hele kloden. Krigen mot Sovjet i Afghanistan i denne perioden ga den en ny drivkraft, bortsett fra å produsere nye former for terrorisme avledet fra en blanding av religiøs glød og fundamentalistiske mål. Den afghanske jihad på 80 -tallet tiltrukket frivillige fra hele den islamske verden, og blant de frivillige var Osama bin Laden, som Afghanistan var en formativ opplevelse for. Det brakte ham i kontakt med islamister fra Egypt og Syria, inkludert Ayman al-Zawahiri, lederen for den egyptiske islamske jihaden. Tankeprosessen til den nye rasen av terrorister ble påvirket av læren til egyptiske Syed Qutub og palestinske Abdullah Azzam, sammen med den praktiske teologien til Jalaluddin Haqqani. To tiår senere forblir den brede formen for islamistisk terrorisme omtrent den samme, selv om det finnes mange flere varianter i dag.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

11. september 2001 varslet sikkerhetseksperter og -byråer om 'new age-terrorisme'. Selv om det tok mange flere år før de forsto at disse terroristene tilhører en helt annen sjangre av terrorisme, som var forskjellige både i struktur og morfologi fra tidligere, hadde leksjonene slått an. “New-age terrorister” hadde for eksempel langt større transnasjonal rekkevidde. Angrepet som fant sted i USA hadde sin ultimate kommando og kontroll i Afghanistan, mens angriperne kom fra flere arabiske stater.

Eksperten

MK Narayanan var Indias nasjonale sikkerhetsrådgiver fra 2005 til 2010, en periode der India så terrorangrepene 11. juli 2006 og 26. november 2008 mot Mumbai, samt flommen av jihadistiske bombinger i byer og byer i India fra 2006- 10. Tidligere i sin karriere fungerte Narayanan som direktør, etterretningsbyrå og spesialrådgiver for intern sikkerhet for statsministeren. Få andre har sett utviklingen av sikkerhetstrusselen mot India og landets nasjonale reaksjon på det så nært som Narayanan. Han fungerte også som guvernør i Vest-Bengal fra 2010-14.

Når det gjelder angrepene 26/11 i Mumbai, var den ultimate kommandoen og kontrollen i Pakistan; kontrollerne stolte sterkt på teknologi for å håndtere hver fase av operasjonen; terroristene ble opplært av offisielle byråer i Pakistan; og en amerikansk statsborger ble brukt til å utføre rekognosering av mål som skulle angripes. Fra Indias synspunkt viste det seg et nytt kognitivt kart over terrorisme ved bruk av vold på en vilkårlig måte, så vel som konseptet med ekstern sponsing og støtte til ikke-statlige aktører.

Mens 11. september 2001 bidro til å fokusere global oppmerksomhet på rekkevidden og vidden av global jihad, var 26. november 2008 en direkte vekker for Indias sikkerhetsbyråer. Al-Qaida og Osama bin Laden fremsto som symbolene på den nye terrorslekten etter 11. september 2001, men det India innså med 26. november 2008, var at Pakistan hadde kastet ned hansken og ville stoppe for ingenting for å nå sine mål. . Den måtte derfor forberede innsatsen ytterligere for å beskytte det indiske fastlandet.

Også i Forklarede | Politiske binærfiler som kom for å informere indisk politikk etter 9/11

I mellomtiden fortsatte al-Qaida å vokse og avta, men av spesiell interesse for det indiske sikkerhetsetablissementet var al-Qaida i det indiske subkontinentet (AQIS). Av enda større interesse for Indias sikkerhetsplanleggere var drivkraften alt dette ga til al-Qaida-akolytter som Lashkar-e-Taiba og Jaish-e-Mohammad, som begge opererte fra Pakistan og hadde vært ansvarlig for flere store terrorangrep i India.

Taliban-flagg selges utenfor den lukkede og forlatte amerikanske ambassaden i Kabul, Afghanistan, 22. august 2021. (Jim Huylebroek/The New York Times)

Fortsatt ISIS -trussel

Etter eliminering av Osama bin Laden i 2011, og ettersom al-Qaida-kjernen ble svekket, konfronterte verden og India en ny trussel, ISIS. Teologien til den nye organisasjonen var ikke veldig forskjellig fra al-Qaida, men den lente mer mot nihilismen til Syed Qutub. Det tilbød også en visjon om et nytt og eksklusivt merke av puritansk islam. ISIS -ideen om et nytt kalifat tente også fantasien til muslimsk ungdom over hele verden, og det viste seg å være en kraftig magnet for å tiltrekke frivillige til saken.

Evnen til å forkynne over internett ble et sentralt propagandavåpen i ISIS 'våpen, med flere tusen rekruttert på denne måten. Selv om India forble i trådkorset til ISIS, og på forskjellige tidspunkter hevdet ISIS at deler av India ble innlemmet i Islamsk stat Khorasan, forble ISIS 'aktiviteter i India ganske begrenset. Det ville imidlertid ikke være lurt å undervurdere innflytelsen fra Den islamske staten i regionen som helhet. Tydelige bevis på dette ble sett i bombeangrepene på påskedagene i Sri Lanka i 2015, som Islamsk Stat har påtatt seg ansvaret for, selv om det sto overfor tilbakeslag i Syria og Irak.

Til tross for det ovennevnte, fortsetter både al-Qaida og Islamsk Stat, samt terrorantrekk som Lashkar-e-Taiba og Jaish-e-Mohammad, å være aktive selv om antallet voldelige hendelser har gått ned i forhold til fortiden. Afghanistan har vært det viktigste operasjonsområdet for Den islamske staten etter tilbakeslagene i Syria og Irak. Fremveksten av Taliban som de facto -herskerne i Afghanistan kan se forsøk fra deres side for å kontrollere ISIS -aktivitetene, men i hvilken grad er det for tidlig å anta.

En ekspert forklarer | Amitabh Mattoo skriver: Amerikas fiasko av fantasi

​​ 26/11: enestående

26/11 angrepet var enestående, og mens Pakistan før dette hadde utført en rekke terrorangrep, noen av Lashkar, noen av Jaish, og noen av andre terrorgrupper som nesten alle ble sponset av Pakistan , rystet omfanget av terrorangrepet i Mumbai sikkerhetsinstitusjonen.

26/11 ga direkte bevis på at den pakistanske staten var involvert i terroraktiviteter. Valget av mål i Mumbai hadde blitt gjort etter nøye rekognosering utført under ledelse av ISI, og implementert av en gruppe på 10 håndplukkede LeT -terrorister som hadde blitt trent i flere uker i Lahore og Karachi. Hele operasjonen ble styrt av ISI og det pakistanske etablissementet, og til og med telekommunikasjon ble kontrollert av en tjenestemann ved etablissementet. Detaljer om planen formulert av den pakistanske dypstaten, som kom fra datamaskinen til Zarar Shah, indikerte at LeT -terroristene skulle fortsette med et moderskip fra Karachi på åpent hav, skifte til et mindre seilskip og over på joller nærmere å lande. Etter landing skulle de 10 terroristene dele seg og fortsette til sine forhåndsbestemte og tidligere rekognoserte mål. Det har sjelden, om noen gang, i terrorens annaler vært tilfeller av en regjering som sponser et slikt angrep.

Røyk som dekker New York City etter angrepene 11. september (AP)

Leksjoner India lærte

Tilgjengelig intelligens var utvilsomt sketchy, og riktig forventning manglet også. Begge har siden blitt adressert i stor grad.

De første respondentene reagerte galant. Ankomsten til eliten National Security Guard (NSG) ble imidlertid forsinket på grunn av mangel på transport og andre administrative fallgruver. Flere skritt har siden blitt tatt for å overvinne disse lakunene. Kystvaktmekanismen for å politi Indias lange kystlinje har blitt styrket og energisk. Det er gjort tillegg til antall NSG -knutepunkter. Bedre transportmuligheter for NSG er innført. Etterretningskoordinering mellom statene og sentrale etater er styrket.

Selv om den gode nyheten er at det ikke har vært et angrep noe sted på skalaen 9/11 i USA eller 26/11 i India, er den dystre virkeligheten at ideologien og begrepet nihilistisk vold ikke er blitt utryddet. Bekreftede tall om antall salafi jihadistiske krigere, over hele verden og i vår region, er ikke tilgjengelige, men de støter på flere tusen, inkludert i vårt nærmeste nabolag. Den islamske staten er fortsatt en potensiell trussel. Alt dette indikerer at selv om terrortrusselen til tider kan ebbe og flyte, er terrorisme fortsatt en tilstedeværende virkelighet.

Ikke gå glipp av | På 20-årsjubileet for 9/11 World Trade Center-angrep, forteller historien av en mirakuløs flukt

En usikker koalisjon

Uansett hvor fristende det kan være å tro at den globale “krigen mot terror” og den internasjonale reaksjonen på islamistisk terrorisme bidro sterkt til å forme Indias strategiske forhold rundt om i verden, er dette neppe tilfelle. India spiller ofte en ensom hånd for å få verden til å forstå alvoret i terrortrusselen, og har hatt enda mindre suksess med å få individuelle terrorister som Hafiz Saeed utpekt som terrorister av internasjonal interesse.

Mens mange av de nåværende Taliban -lederne, inkludert fungerende statsminister, Mullah Mohammad Hassan Akhund, og noen ministre som Sirajuddin Haqqani, har blitt inkludert i FNs sikkerhetsråds terrorliste, har India måttet føre en ensom og oppoverbakke kamp for å inkludere andre navn på samme terrorliste, til tross for at de gir nok bevis på deres perfidy og terrorkoblinger. Atomavtalen mellom India og USA fra 2008 gjorde faktisk mye mer for å forme og styrke Indias nye strategiske forhold til USA. De forverrede forbindelsene mellom USA og Kina, og India og Kina, har ytterligere bidratt til å styrke de strategiske forbindelsene mellom India og USA.

Hva som venter

Talibans tilbakekomst i Afghanistan, og de generelt urolige forholdene i landet, er spørsmål av stor interesse for India av forskjellige årsaker. Viktig blant dem er at den nåværende midlertidige regjeringen i Taliban inkluderer ganske mange internasjonalt listede terrorister. Dette kan muligens gjøre det lettere for styrker som er ulignelige for India, som Pakistan, å bruke Afghanistan som en base for å utføre store terroroperasjoner rettet mot sentrale mål i India. Et åpenbart mål er Kashmir, som har vært i trådkorset til pakistanske terrorgrupper i over tre tiår. Det er nå mulig å se for seg Pakistan som å utnytte muligheten til å utvide sine operasjonsområder og ambisjonene for sine mål langt utover Kashmir, gitt forholdet til Taliban -regimet i Afghanistan. Indias 'terrorvakt' må derfor forbedres sterkt.

Prognosen om en reduksjon av terrorisme i nær fremtid er tydelig ugunstig. FN har en dårlig rekord i håndtering av terrorisme i noen form, og prioriterer ikke dette emnet høyt. Et hvilket som helst antall sponsede resolusjoner vil sannsynligvis gjøre liten forskjell, og til tross for at statsministeren søker en universell definisjon av terrorisme, ser det ut til at kampen mot terrorisme i stor grad vil bli utkjempet av enkeltland som er ofre for slike angrep. India må under ingen omstendigheter senke sin vakt.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste forklarte nyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.