Tunisia: President lover grunnlovsendringer midt i opposisjonen

0
24

Saied påkalte nødmakter i juli etter massedemonstrasjoner mot den islamistiske Ennahda-bevegelsen. (Reuters)

Tunisias president Kais Saied sa lørdag at han vil danne en ny regjering og vedta endringer i landets grunnlov fra 2014.

Den nye regjeringen vil bli dannet som# så snart som mulig, ” sa han – men ga ikke en eksakt dato. Han la til at folk “ med mest integritet ” ville bli valgt for skapet.

Saeid hevder at det tunisiske folket har avvist grunnloven ” og la til at konstitusjoner ikke er “evige.” grunnloven for grunnloven, ” Saied fortalte den statlige kringkasteren Wataniya og Sky News Arabia fra Tunis sentrum.

Tidligere denne uken sa en rådgiver for Saied til nyhetsbyrået Reuters at presidenten hadde til hensikt å suspendere grunnloven og foreslå endringer i det politiske systemet, som man kan stemme på via offentlig folkeavstemning.

Saieds planer avvist av sentrale fagforeninger, opposisjon

Ideen om å endre eller suspendere grunnloven har trukket bred kritikk fra Saieds opposisjon.

Tunisias sentrale arbeidere ’ fagforeningen, UGTT, har etterlyst nye parlamentsvalg i stedet for å oppløse grunnloven.

Les også | G7 -nasjoner oppfordrer tilbake til konstitusjonell orden i Tunisia

Saied frøs landets parlament 25. juli, avskjediget statsminister Hichem Mechichi og ga seg nødmakt.

Tilhengere av Saied sier at tiltakene var nødvendige for å stoppe landets politiske stagnasjon, mens kritikere sier at presidenten engasjerer seg i et åpenbart maktgrep.

Rached Ghannouchi, lederen for det moderate islamistiske partiet Ennahda, sa at en suspensjon av grunnloven vil føre til at Saieds regjering mister “ legitimitet. ”

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for flere

Fengslet opposisjonsmedlem i fengsel på sultestreik

En annen kritiker, uavhengig parlamentsmedlem Yassine Ayari, ble arrestert for å ha uttalt seg mot Saieds beslutning 25. juli og kalte det et “ militærkupp. ” Ayari er nå i sultestreik i et tunisisk fengsel, med familiemedlemmer bekymret for helsen hans.

Internasjonale ledere har også uttrykt alarm over Saeids handlinger. Fredag ​​fortalte EUs utenriksrepresentant Josep Borrell til Saied Europe var bekymret for å bevare demokratiske gevinster i Tunisia. ”

Saied, en konstitusjonell jussprofessor, ble valgt i 2019 på en populistisk plattform for å bekjempe korrupsjon og innlemme elementer av direkte demokrati i det politiske systemet. Seieren hans ble sett på som en irettesettelse av den politiske eliten, ettersom han ikke hadde noen tilknytning til landets grunnleggende president, Habib Bourguiba.

Mannssett seg selv i brann i Tunis sentrum

Tidligere lørdag tok en mann fyr i sentrum av Tunis, ifølge medieoppslag.

35-åringen dusket seg med et brannfarlig stoff og ble deretter kjørt til sykehuset, hvor han fikk behandling for tredjegrads forbrenning, rapporterte nyhetsbyrået AFP. fruktleverandøren Mohamed Bouazizi i 2010 var katalysatoren for Tunisias revolusjon mot diktatoren Ben Ali året etter. Revolusjonen i Tunisia førte til lignende opprør i andre arabiske land som Egypt og Syria, i det som ble kjent som den arabiske våren.

De siste årene har den tunisiske økonomien slitt med en blanding av høy arbeidsledighet, inflasjon og skyhøye statsgjeld. Koronaviruspandemien har også belastet landets sykehus i år, og den nordafrikanske nasjonen har slitt med å skaffe nok livreddende oksygen og vaksiner.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste verdensnyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.