Al-Qaida-chefen dyker upp i 9/11 video bland rykten om att han är död

0
53

Screengrab från en video som visar al-Qaida#onan. Qaida-ledaren Ayman al-Zawahri dök upp i en ny video som markerade 20-årsjubileet för attackerna den 11 september, månader efter att rykten spridits om att han var död.

SITE Intelligence Group som övervakar jihadistwebbplatser sa att videon var släpptes på lördag. I den sa al-Zawahri att ‘ Jerusalem kommer aldrig att judiseras &#8217 ;, och hyllade al-Qaida-attacker inklusive en som riktade sig mot ryska trupper i Syrien i januari.

WEBBPLATSEN sade att al-Zawahri också noterade den amerikanska militärens tillbakadragande från Afghanistan efter 20 års krig. Det tillade att hans kommentarer inte nödvändigtvis indikerar en ny inspelning, eftersom utträdesavtalet med talibanerna undertecknades i februari 2020.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png Läs också | Hur världen – och Indien – förändrades under de 20 åren efter 9/11

Al-Zawahri nämnde inte talibanernas övertagande av Afghanistan och huvudstaden Kabul förra månaden, tillade SITE. Men han nämnde en attack från 1 januari som riktade sig mot ryska trupper i utkanten av den norra syriska staden Raqqa.
Rykten har spridits sedan slutet av 2020 om att al-Zawahri hade dött av sjukdom. Sedan dess har ingen video eller bevis på liv dykt upp förrän på lördagen.

“ Han kan fortfarande vara död, men i så fall hade det varit någon gång i eller efter januari 2021, &# 8221; twittrade Rita Katz, SITE: s regissör.

Al-Zawahris tal spelades in i en 61 minuter lång, 37 sekunder lång video producerad av gruppens as-Sahab Media Foundation.

Foton | 21 foton som skildrar fasan 11/9 attacker

Under de senaste åren har al-Qaida mött konkurrens i jihadiska kretsar från sin rival, gruppen Islamiska staten. IS steg framåt genom att ta stora delar av Irak och Syrien 2014 och förklara ett ‘ kalifat ’ och utvidga medlemsförbund till flera länder i regionen.

ÄR fysiska ‘ kalifat ’ krossades i Irak och Syrien, även om dess militanter fortfarande är aktiva och utför attacker. Abu Bakr al-Baghdadi, IS skuggiga ledare dödades av amerikanska specialstyrkor i en razzia i nordvästra Syrien i oktober 2019.

Al-Zawahri, en egyptier, blev ledare för al-Qaida efter 2011 dödandet av Osama bin Laden i Abbottabad, Pakistan av US Navy SEALs.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.