Vad är Ko-fi och vem ska använda det?

0
113
Ko-fi

Om du har tittat på någons personliga webbplats eller portfölj på sistone har du förmodligen märkt en liten knapp någonstans där det stod “ Stöd mig på Ko-fi. ” Om du aldrig har hört talas om Ko-fi var du förmodligen inte säker på vad det innebar. Men oroa dig inte och vi avmystifierade tjänsten för att ta reda på exakt vad det är och vem som sannolikt kommer att använda den.

Uppdatering, 9/8/21: Kontrollerat innehåll för riktighet och uppdaterade priser.

Innehållsförteckning

Vad är Ko-Fi och vem är det för?
Vilka är de mest populära skaparna på Ko-fi?
Hur fungerar Ko-fi?
Hur använder du Ko-fi?
Provisioner och butiker
Tar Ko-fi ut avgifter?
Vad är Ko-fi Gold?
Ska du ställa in en Ko-fi?

Vad är Ko-Fi och vem är det till för?

Ko-fi är en plattform som liknar Patreon genom att den tillåter människor att donera till olika användare, som vanligtvis är skapare. Det är ett bra (och enkelt!) Sätt att finansiera (eller helt enkelt komplettera) inkomst och hjälpa till att betala räkningarna eller finansiera kommande projekt. Det känns som en kombination av Patreon, DeviantArt och en personlig blogg, vilket gör det mer avslappnat och lättillgängligt.

Men Ko-fi skiljer sig också från Patreon på några viktiga sätt:

  • Det fungerar mer som en engångstippburk (vilket betyder att det inte ber om månatliga donationer eller prenumerationer).
  • Donationer kan vara i stort sett alla belopp och kan inte 8217; t begränsat till förinställda nivåer.
  • Det kan också fungera som en grundläggande skyltfönster utöver en plats att donera.
  • Ko-fi-användare behöver inte lägga ut innehåll regelbundet.
  • Användare har möjlighet att öppna uppdrag.
  • Ko-fi tar inga avgifter!

För närvarande stöder Ko-fi: s plattform över 500 000 skapare av alla sorter, som författare, illustratörer, utvecklare, streamers, podcasters, cosplayers, artister, speldesigners, småföretag och mer. Det är ett enkelt sätt för skaparna att få lite inkomst från alla som är fan av det de gör, och till och med samla in lite pengar för konstartiklar, uppgraderad utrustning och fortsatta produktreleaser. Skaparna kan också använda Ko-fi utöver andra kompletterande inkomstalternativ som merch, annonsläsning, sponsring, turer och till och med andra insamlingssajter.

Vem Är de mest populära skaparna på Ko-fi?

När det gäller kända användare kan inte Ko-fi alltid matcha prestige på webbplatser som Patreon. Dessa webbplatser är värd för kända kändisar och YouTubers, som Philip DeFranco.

Trots detta gör Ko-fi sitt bästa för att regelbundet lyfta fram ett kuraterat urval av utvalda Ko-fi-skapare och företag, som artisten Monarobot, illustratören Mochi Buddies, cosplayer och fotograf Black Bettie Cosplay, författare och antika historiker Ellie M Roberts, podcastproduktion i Storbritannien företaget Long Cat Media och pilatesinstruktören The Girl With The Pilates Mat. Det här är några av Ko-fi: s mest populära toppinkomsttagare, och det stora utbudet av konst och varor som de skapar bevisar hur mångsidig och kraftfull Ko-fi kan vara för skapare.

& nbsp;

Ko-fi

Hur fungerar Ko-fi?

Ko-fi är enkelt i hjärtat. Du skapar en sida, dina fans donerar pengar och du får pengarna. Fans kan göra engångs donationer eller skapa återkommande donationer, och skapare kan släppa nytt innehåll när de finner det lämpligt. Det är bokstavligen bara en digital spetsburk. Du kan lägga till uppdateringsinlägg efter behov och fans kan skicka uppmuntrande meddelanden till dig när du donerar.

Det finns till och med ett alternativ där du kan lägga till belöningar för dina supportrar. Detta liknar hur saker och ting fungerar på webbplatser som Patreon där de, om de väljer att bli en av dina vanliga supportrar, kan ta emot innehåll eller godsaker som hålls bakom en betalvägg som engångsgivare inte har tillgång till att gilla extra bilder , tidig tillgång till videoklipp, exklusiva blogginlägg eller till och med en rolig blommrulle bakom kulisserna. Det är upp till dig hur mycket du vill erbjuda dina supportrar på din Ko-fi-sida.

Hur använder du Ko-fi?

Att använda Ko-fi är otroligt enkelt, både för besökare och skapare. För besökare, när du är på en användares Ko-fi-sida, klickar du bara på “ Support ” knapp. Du kan “ köpa dem en kaffe ” för det belopp de har satt, eller öka din donation om du känner dig generös. Därifrån kan du ange ditt namn och ett valfritt meddelande och sedan betala med PayPay eller ett betalkort eller kreditkort.

För skapare är det nästan lika enkelt att skapa ett konto. Du kommer att ange all standardinformation, ställa in ett användarnamn, lägga till ett foto och bio och ansluta en betalningskälla som PayPal eller Stripe. Denna process tar bokstavligen bara en minut eller två och är allt du behöver göra för att få din sida igång.

För att göra din sida mer engagerande för besökare finns det några andra steg du kan utföra utöver det. Det viktigaste skulle vara att länka din personliga webbplats och Twitter-konto till din Ko-fi-sida — och vice versa — så att dina följare har ett sätt att hitta dig och ditt arbete. Du kan också lägga till ett inledande inlägg eller en video, skapa ett finansieringsmål (som för en ny dator, ytterligare konstartiklar eller uppgraderad inspelningsutrustning) eller till och med ladda upp bilder av ditt arbete i ditt galleri. Allt är ganska anpassningsbart och utformat för att vara lätt att använda.

Kanske är webbplatsens enda undergång dess totala brist på en mobilapp. Att ha en app tillgänglig för skapare skulle göra det mycket lättare för dem att hantera sitt konto, lägga till uppdateringar och hålla kontakten med supportrar. Men Ko-fi funderar på att utveckla en app och har för närvarande en typform öppnad där både skapare och supportrar kan föreslå funktioner och diskutera vad de skulle vilja se i en framtida app.

Provisioner och butiker

Två av Ko-fi: s bästa funktioner är dess möjligheter för skapare att öppna uppdrag och öppna en butik i Ko-fi-butiken. Tillsammans gör dessa två alternativ ett bra jobb med att runda av webbplatsens övergripande funktionalitet och göra det till en enkel one-stop-shop där artister verkligen kan få kontakt med sin publik. Du kan enkelt ställa in antalet provisionsplatser som du vill öppna och stänga av dem när du är för bokad för att hantera en annan.

Ko-fi ger också skaparna möjlighet att öppna en Ko-fi-butik, där du kan sälja digitala och fysiska föremål som klistermärken, utskrifter, tapeter, spelmodeller, självstudier, ljudfiler, merch, böcker eller tillverkningssatser. Det tar bara några minuter att öppna din Ko-fi-butik och lägga till produkter. Ko-fi ger dig till och med tillräckligt med utrymme för att lägga till bilder, videor och en beskrivning av din produkt. Du kan också ange ditt eget pris och notera om produkten har ett begränsat lager.

Tar Ko-fi ut avgifter?

Det fina med Ko-fi, till skillnad från crowdfunding-webbplatser, är att det tar 0% av donationerna. Trots att webbplatsen hjälper skapare att få över 4 miljoner dollar i donationer varje månad (och 50 miljoner dollar hittills), tar Ko-fi aldrig en cent oavsett hur mycket pengar du får i en enda donation, och oavsett hur många donationer du får. Ko-fi håller också annonser borta från din sida och kommer inte att sälja din information.

Det enda som gör en prick i din totala donationsinkomst är betalningsbehandlaravgifter. Både PayPal och Stripe kommer fortfarande att tillämpa sina normala transaktionsavgifter. Normalt varierar dessa mellan 2-3,4%, men det kan variera beroende på valutor, plats och andra faktorer utanför Ko-fi: s räckvidd.

Du undrar förmodligen hur Ko-fi tjänar pengar då, vilket är en utmärkt fråga. Ko-fi tjänar pengar från donationer till sin egen Ko-fi-sida, från Ko-fi Gold-prenumerationer och från en 5% plattformsavgift som tas ut på provision och butiksförsäljning för skapare som inte har en Ko-fi Gold-prenumeration .

Vad är Ko-fi Gold?

< img src = "http://www.reviewgeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif"/> Ko-fi

Så vad är egentligen Ko-fi Gold? Det är i princip webbplatsens premiumnivå, som erbjuder ytterligare funktioner och anpassningsalternativ, eliminerar alla avgifter och har massor av andra bonusar. Ko-fi Gold är inte fruktansvärt dyrt, speciellt om du drar in en bra summa varje månad. Även om donationer är gratis för alla, betalar du antingen $ 0 plus en 5% plattformsavgift om du använder Ko-fi gratis eller $ 6 per månad plus en 0% plattformsavgift med Ko-fi Gold.

Med Gold låser du upp provisionsverktyg och möjligheten att skapa återkommande donationer för supportrar, eliminera webbplatsannonser, få en smygtitt på de senaste webbplatsfunktionerna, få analysbonusar, ha möjlighet att ändra ditt användarnamn till en sällsynt , kort Ko-fi-namn och möjlighet att ändra ordet “ kaffe ” i din webbplatssknapp för att (i stort sett) alla andra ord du gillar.

Om du bara är en tillfällig användare av webbplatsen kan det här vara överkill. Men om du har ett stort antal följare och vill öppna uppdrag och sälja massor av godsaker, är det ett riktigt bra fynd.

Ska du skapa en Ko-fi?

Om du är skapare av någon typ av konst eller bra, är Ko-fi ett smart val och absolut värt att ta en stund att registrera sig för. Det är trots allt inget dåligt med att ställa ut en tippburk och låta folk släppa en slant eller två om de gillar det du gör.

Det faktum att Ko-fi inte gör det ta eventuella avgifter från dina donationer och begränsa avgifter från provision och butiksförsäljning till 5% gör det till en bra plats för spirande skapare att börja. Det fungerar som en webbplats, så att du kan få kontakt med supportrar, beställa och sälja varor och få kontakt med ett större samhälle, vad du inte vill tycka om? Så om du är en skapare, starta ditt Ko-fi-konto. Och om du känner en skapare på Ko-fi, överväga att göra sin dag med en donation.

En digital tipsburk

Skapa ditt eget Ko-fi-konto

Skapa en profil, finansiera din konst och få kontakt med dina supportrar nu på Ko-fi.

Registrera dig nu

& nbsp;