På 9/11 årsdagen skyller afghaner avgångna amerikanska styrkor för deras elände

0
59

En man går med ett barn genom Fort Bliss ' Doà ± a Ana Village där afghanska flyktingar huseras, i New Mexico, fredagen den 10 september 2021. (AP)

Krigströtta invånare i Kabul uttryckte ilska och känslor av svek från USA på lördagen, när världen markerade 20-årsjubileet för attackerna den 11 september som föranledde en amerikansk invasion av Afghanistan och störtandet av dess talibanhärskare.

Efter en ockupation under två decennier drog amerikanska styrkor plötsligt ut ur Afghanistan förra månaden, vilket utlöste kollapsen av dess väststödda regering och talibanernas dramatiska återgång till makten. “ De olyckor vi upplever just nu beror på Amerika, ” sade Abdul Waris, bosatt i Kabul, medan talibanernas vita flaggor präglade med linjer från Koranen hängde från närliggande lyktstolpar.

Några av de mest unga män som pratade med Reuters klagade över att amerikanska styrkor inte hade försökt hjälpa det afghanska folket. “ Efter att händelserna den 11 september ägde rum var amerikanerna i vårt land i 20 år för sin egen fördel, ” sa Jalil Ahmad. “ De tog fördelarna de hade i åtanke i 20 år medan vi inte fick någon nytta av dem.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

De har lämnat landet i förvirring. “ Skäggiga Taliban -krigare med vapen slungade över axlarna var synliga runt huvudstaden men stämningen var tyst och lugn efter de senaste veckornas dramatiska förändringar. “ Nu finns det säkerhet och säkerhet är bra … Må Gud ge talibanerna mer styrka att behålla detta (lugna) för alltid, ” sa invånaren Gul Agha Laghmni.

Läs också | På 20 -årsjubileet av 9/11 World Trade Center -attackerna berättade historien om en mirakulös flykt

‘ MASSOR AV KOMMOTION ’ < /strong>

Amerikanska styrkor störtade talibanerna efter attackerna 9/11 eftersom de hade gett fristad åt Osama bin Laden, ledare för al Qaida, som genomförde attackerna.

Top News Right Now

Klicka här för mer

Sedan de återvände till makten förra månaden har talibanerna utsett ett agerande kabinett med flera tidigare militanter i USA i Guantanamo Bay.

Västliga ledare har uttryckt oro över utsikterna för mänskliga rättigheter, särskilt för kvinnor, under talibanernas styre. Flera gatuprotester som leddes av kvinnor har brutits upp under de senaste två veckorna, och några har gripits och misshandlats.

< /p>

Talibanerna har lovat att undersöka sådana incidenter. När de senast var vid makten från 1996 till 2001 införde talibanerna en strikt version av islamisk lag och straffade ofta människor med offentliga piskningar, amputationer och avrättningar. Kvinnors rättigheter till arbete och utbildning var kraftigt begränsade.

Det var relativt få kvinnor på Kabuls gator på lördagen, och alla som var ute hade huvudet täckt – ett faktum som välkomnas av invånare som Shah Raoof.

“ I närvaro av Amerika var det mycket uppståndelse i vårt land. Kvinnor presenterades, ” sa han. ” Majoriteten av vår ungdom flydde, ett antal martyriserades och ett antal andra drabbades av Amerika genom krig och elände. ”

< starkt> 📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.