Minst 1 död, 10 saknas i jordskred nära Mexico City

0
129

Nödlag arbetar efter ett jordskred vid Cerro del Chiquihuite begravda hus i området, i kommunen Tlalnepantla de Baz, i utkanten av Mexico City, Mexiko, 10 september 2021. (REUTERS /Edgard Garrido)

En bergsdel i utkanten av Mexico City gav vika under fredagen och kastade stenar i storlek på små hus på ett tätbefolkat grannskap och lämnade minst en person död och 10 andra försvunna.

< p> Brandmän skalade en hög med tre våningar med stenar som tycktes vila på hus i Tlalnepantla, som är en del av Mexiko. Staten omger huvudstaden på tre sidor.

När räddningspersonal klättrade upp i den enorma skräphögen, höjde de ibland nävarna i luften, den välkända signalen för tystnad att lyssna efter människor som var fångade nedanför. Brandmän och volontärer bildade hinkbrigader för att passera 5-liters behållare med mindre skräp när de grävde ut.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

”I detta ögonblick är vår prioritet inriktad på att rädda de människor som tyvärr blev förvånade över platsen för händelsen, ” sa Tlalnepantla borgmästare Raciel Pérez Cruz i ett videomeddelande. Myndigheterna hade evakuerat omgivande hem och bett människor att undvika området så att räddare kunde arbeta.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Räddningsarbetare bar en kropp på en bår täckt med ett ark förbi AP -journalister. Mexikos civila försvarsbyrå sade i ett uttalande att minst 10 personer rapporterades försvunna.

Bland volontärerna fanns 30-åriga byggnadsarbetaren Martin Carmona och hans 14-åriga son. “De organiserade oss i en kedja för att ta ut hinkar med sand, sten och spillror,” sa Carmona. Där bor en arbetskamrat. Han har en fru och två små barn under skräpet.

Läs också | Kraftfull jordbävning nära Mexikos Acapulco dödar minst 1

Carmona och hans son kom till högen innan regeringens räddare och hans vän redan var där och grävde efter sin fru och barn. Grannar började klaga på att de behöver mer hjälp och organisation. Carmona sa att räddningspersonal hörde barn, men efter två timmars avlägsnande av skräp sa myndigheter till volontärer att lämna området. Endast släktingar stannade kvar för att hjälpa räddarna. Sökhundar klättrade över spillrorna med sina förare.

Ana Luisa Borges, 39, sa att hon bor bara tre hus nere från dem som drabbades av raset. ”Det åskade fruktansvärt”, sa hon om ljudet från rutschkanan. ”Jag tog tag i min yngsta son och sprang ut (ur huset). Sedan kom ett mycket stort dammoln. ” Lyckligtvis var hennes andra fyra barn i skolan.

“Det finns ett antal hus där”, sa hon om rutschkanan. ”Det fanns en byggnad, men de berättar att det finns människor där och barn. Jag såg en person komma ut med huvudskada. ” Borges sa att de har blivit varnade för att ytterligare en sten kan komma ner och att hon inte visste var de skulle sova i natt.

”De har bara sagt till oss att vi måste lämna (våra hem), ” Hon sa. Tlalnepantla -tjänstemän meddelade att de öppnade flera skyddsrum för fördrivna invånare. Kvarteret är en hög med virrvarriga hus som klättrar i berget, många med korrugerade plåttak, åtskilda på vissa ställen av bara en brant trappa.

En massiv stenblock stannade mot ett tvåvåningshus som knappt är lika, slog ut den främre väggen och spillde hemets innehåll på gatan. En förstörelseväg spårades uppför.

Maximinio Andrade, som bor tillsammans med sina föräldrar och syskon och 14 familjemedlemmar alla nära rutschkanan gick nerför den branta gatan och tryckte på en platt-tv på en handvagn. Han hade inte varit hemma vid raset, men fruktade att tjuvar skulle komma in nu när de omgivande bostäderna hade evakuerats.

”De har redan börjat stjäla från de förstörda hemmen”, sa han. Nationalgardens trupper och räddningsteam som bar replängder tog sig igenom smala gator. Bilder från området visade ett segment av den branta, gröna sidan av toppen, känd som Chiquihuite, avskuren ovanför ett jättestortfält med tätt packade hem kvar på vardera sidan.

Regeringen i Mexiko, Alfredo del Mazo, sa via Twitter att lokala, statliga och federala myndigheter samordnade för att säkra zonen vid fler rutschbanor och för att ta bort spillror för att hitta möjliga offer. Skredet följer dagar med kraftigt regn i centrala Mexiko och en jordbävning på 7,0 på tisdagskvällen nära Acapulco som skakade byggnader 320 kilometer bort i Mexico City.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.