Trots att SC avvisar grunder och UPSC är stumt, fortsätter aspiranternas krav på extra försök

0
60

Civiltjänstundersökningen genomförs årligen av Unionens public service-kommission. Fil.

Unionens public service Commission (UPSC) Civil Services Examination (CSE) hävdar att pandemin har påverkat deras förberedelser. Mest oroliga är de som antingen har uppnått den övre åldersgränsen eller uttömt alla försök 2020. Flera aspiranter har också flyttat domstolen med tvister av allmänt intresse (PIL)

En sådan aspirant, Sohan Kumar, som är från Haryana, har tillbringat mer än 10 år i UPSC -förberedelser. Han läser för närvarande en magisterexamen i ekonomi från Indira Gandhi National Open University (IGNOU). Kumar tillsammans med fem andra framställare hade lämnat in en PIL i Högsta domstolen och krävde ett extra försök att ställa upp för tentamen.

Läs | UPSC: s examens preliminära prov: En månad kvar, följ dessa tips för att analysera om din revision är på spåra

”Vi är för ett extra försök eftersom vi tror att vårt krav är äkta med tanke på den oöverträffade effekten av Covid-19-pandemin. Det har förstört vår förberedelse och hamrat kraftigt på våra drömmar om att bli tjänsteman. Under pandemin kämpade vi psykiskt och ekonomiskt. De flesta coachningsinstitut stängdes också, vilket påverkade vår förberedelse, säger Sohan.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Efter att ha klarat preliminär var 30-årige Ujjwal Dalmia upptagen med förberedelser i Delhi för huvudprov och intervju. Under de första veckorna i november 2020 fick han återvända till sin by, Sundargarh i stammen Odisha, eftersom hans föräldrar och yngre syster hade fått Covid-19.

”Trots det psykologiska och mentala trauman gjorde jag fortfarande ansträngningar för att fortsätta min förberedelse i min by, som inte har tillräcklig digital anslutning, några alternativ för bibliotek eller bestämmelser för att få utskrifter. Jag hade ingen chans att byta mitt centrum för elnätet från Delhi till mitt tillstånd (som frystes i juli 2020), jag var tvungen att flytta tillbaka till Delhi under de närmaste veckorna och lämna min familj sårbar. Eftersom det här var mitt sista försök, dök jag upp för huvudtentamen den 4 oktober 2020, men kunde inte ta mig igenom det, säger Ujjwal, som också rotar till ett nytt försök.

Läs | UPSC Civil Services: Here &#039 ; hur man förbereder sig för CSAT

En annan aspirant från Chennai, R Dev Abhishek, sa att svårigheterna och utmaningarna inte var begränsade till bara dem vars sista försök var i oktober 2020. ”Jag skulle inte ha något emot att aspiranter fick ett extra försök, men jag är inte för att någon möjlig paritet ska visas endast för de grupper av aspiranter som har uttömt sina försök eller för dem som ingår i ett visst yrke. UPSC faktor in olika kriterier samtidigt som man bestämmer hur många försök en kandidat får. Detta är anledningen till att varje kandidat får flera försök ”, tillade 28-årige Abhishek, som tidigare arbetade som teamchef på Amazon, Indien.

Men experterna är också delade: det finns de som tror att aspiranter förtjänar ett extra försök på grund av situationen utan motstycke och de andra som anser att kommissionens befintliga regelbok ger alla rättvisa chanser under alla omständigheter.

Pensionerad IAS -officer JK Dadoo berättade för indianexpress.com att beslutet om ett extra försök ligger hos UPSC: s medlemmar som mycket väl kan hantera krisen.

”Om tentor skulle ha avbrutits på grund av pandemin, då hade det varit aspiranter ’ rätt att få ett extra försök. Men tentorna sköts upp och genomfördes sedan efter flitiga diskussioner om situationen. De som har uttömt sina försök ska inte ges den extra chansen eftersom flera försök redan tillhandahålls enligt lag. De som har äkta bekymmer och står inför svårigheter måste representera sig själva för UPSC och lämpliga beslut skulle fattas, säger Dadoo.

Indianexpress.com kontaktade M Sathiyavathy, medlem, UPSC, Vasudha Mishra, sekreterare, UPSC, ytterligare sekreterare Rajkumar Gathwal och Pushpendra Rajput för kommentarer och planer för att hantera problemet. Trots flera uppföljningar svarade kommissionen inte på några frågor.

Läs också | UPSC Civil Services 2021: Så här förbereder du dig inför preliminära möten

Mohammad Tarique, fakultet (historia) och biträdande chef, Residential Coaching Academy , Jamia Millia Islamia (JMI), framhöll att UPSC tidigare har försökt aspiranter extra och det här är inte ett främmande koncept.

”1990 gjordes extra försök efter Mandal -kommissionens inblandning. Under 2014 införlivades också två extra försök på grund av krav från civilförvaltningens aspiranter om mer tid att anpassa sig till de förändringar som påverkas av CSE -mönstret i mars 2013. De flesta som strävar efter att gå med i samhällstjänsten kommer från en ödmjuk bakgrund och de har påverkats negativt av pandemin. Det borde vara lite avkoppling av humanitära skäl, säger Tarique.

I sin dom av den 22 juli hade dock Högsta domstolen vägrat att bevilja en sådan extra chans till alla sådana tjänstemän. Bänken bestående av domarna AM Khanwilkar och Sanjiv Khanna gav kandidaterna frihet att lämna synpunkter inför berörda myndigheter som försöker extra. Högsta domstolen hade avvisat en liknande grund i februari 2021.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste jobbnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt Ltd