Hur man startar i felsäkert läge på Windows 11

0
151

Om du har problem med att starta din Windows 11 -dator är det kan hjälpa till att starta om till säkert läge, vilket tillfälligt inaktiverar drivrutiner och funktioner för att göra din dator mer stabil. Så här gör du.

Så här går du in i felsäkert läge vid start

Med Windows 7 och tidigare kan du vanligtvis starta Säkert läge genom att trycka på en funktionsknapp (till exempel F8) precis efter att du startat datorn. Microsoft tog bort den här funktionen från och med Windows 8 eftersom, tack vare ny teknik, starttiden blev för snabb för någon att snabbt slå F8 i tid innan Windows laddades.

RELATED Så här använder du felsäkert läge för att fixa din Windows -dator (och när du ska)

Istället konstruerade Microsoft en “ automatisk failover ” lösning för tider då din dator inte fungerar och Windows inte laddas ordentligt. Din dator går automatiskt in i ett avancerat startfelsökningsläge om den inte startar två gånger i rad. Du kan tvinga fram detta genom att slå på datorn och sedan trycka på dess fysiska strömbrytare precis som du ser tillverkarens logotyp. Gör detta två gånger så ser du en “ Välj ett alternativ ” avancerad startskärm. Följ sedan anvisningarna som beskrivs i avsnittet nedan för att gå in i felsäkert läge.

Så här öppnar du felsäkert läge från Windows

Det finns flera olika sätt att starta om datorn till en “ Avancerad start ” läge i Windows 11 som låter dig välja “ Säkert läge ” efter flera val. Det enklaste sättet? Öppna Start-menyn och klicka på strömikonen i det nedre högra hörnet. Håll sedan ned Skift -tangenten på tangentbordet och klicka på “ Starta om. ”

Alternativt kan du börja den långa vägen till Säkert läge via appen Inställningar. Starta först Inställningar genom att trycka på Windows+i (Eller du kan hitta det genom att söka i Start.). När Inställningar öppnas klickar du på “ System ” i sidofältet och välj sedan “ Recovery. ”

< /p> Annons

Leta reda på “ Avancerad start ” och klicka på “ Starta om nu ” knappen bredvid den.

Windows kommer att bekräfta med en popup-dialogruta som ber dig spara ditt arbete innan du startar om. När du är klar klickar du på “ Starta om nu. ”

Därefter stängs Windows av och startar om till en blåfärgad skärm med titeln “ Välj ett alternativ, ” med flera alternativ i en kort lista. Välj “ Felsök. ”

I Felsök väljer du “ Avancerade alternativ. ”

I Avancerade alternativ väljer du “ Startinställningar. ”

I Startinställningar klickar du på “ Starta om. ”

Datorn startar om till en “ Startinställningar ” meny med nio numrerade alternativ. Tryck på “ 4 ” tangent på tangentbordet för Säkert läge, “ 5 ” för Säkert läge med nätverk, eller “ 6 ” för Säkert läge med kommandotolken.

I allmänhet vill du trycka på 4 eller 5 här, men 6 kan vara användbara för avancerad felsökning om du är duktig med kommandoraden i Windows.

Annonsering

När du väl har gjort ditt val kommer Windows äntligen att starta till Säkert läge. Din skärm har en lägre upplösning, och Windows kommer att ersätta din skrivbordsbild med en svart bakgrund som säger “ Säkert läge ” i hörnen.

Nu kan du göra oavsett felsökningsuppgifter du behöver utföra. När du är klar är det bara att starta om (eller stänga av) din Windows 11 -dator som vanligt. Om allt går bra och ditt problem har åtgärdats, kommer du att vara tillbaka i vanligt icke-säkert Windows-läge när du startar om nästa gång. Lycka till!

RELATERAT: Så här stänger du av en Windows 11 -dator

LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; Så här begränsar du ditt barns skärmtid på Android
  • & rsaquo; Hur DM på Twitter
  • & rsaquo; Så här använder du färgfilter i Windows 11
  • & rsaquo; Så här lägger du till, döljer och tar bort födelsedagar i Google Kalender
  • & rsaquo; Vad är AAE -filer från en iPhone och kan jag radera dem?