Forklaret: Hva Chandrayaan-2 har sendt

0
68

Tidligere denne uken ga den indiske romforskningsorganisasjonen (ISRO) ut informasjonen som er samlet inn av de vitenskapelige nyttelastene til nå, hvorav noen fortsatt skulle analyseres og vurderes.

Mislykket i Chandrayaan-2, India sitt andre oppdrag til Månen, å foreta en myk landing på månens overflate hadde ført til stor skuffelse. Landeren og roveren fungerte feil i de siste øyeblikkene og krasjet, og ble ødelagt i prosessen.

Men det betydde ikke at hele oppdraget var bortkastet. Orbiter -delen av oppdraget har fungert normalt, og i de to årene siden tilbakeslaget har de forskjellige instrumentene om bord samlet et vell av ny informasjon som har bidratt til vår kunnskap om månen og dens miljø.

Best of Explained

Klikk her for mer

Tidligere denne uken ga den indiske romforskningsorganisasjonen (ISRO) ut informasjonen som er samlet inn av de vitenskapelige nyttelastene til nå, hvorav noen fortsatt var å analysere og vurdert.

Hva er informasjonen som er samlet inn?

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Orbiter har åtte instrumenter. Gjennom forskjellige metoder er disse instrumentene ment å utføre noen få brede oppgaver – studere mer detaljert elementære sammensetning av månens overflate og miljø, vurdere tilstedeværelsen av forskjellige mineraler og gjøre en mer detaljert kartlegging av månens terreng.

ISRO har sagt at hvert av disse instrumentene har produsert kjekk mengde data som kaster nytt lys på månen, og gir innsikt som kan brukes i videre leting.

Bilder utgitt av ISRO i 2019 vise jorden som fanget av Chandrayaan2s LI4 -kamera, og månens nordpolære område som avbildet av Terrain Mapping Camera 2. (ISRO/File)

Noen av de viktigste resultatene så langt:

WATER MOLECULE: Tilstedeværelsen av vann på månen hadde allerede blitt bekreftet av Chandrayaan-1, Indias første oppdrag til månen som fløy i 2008. Før det sendte NASA opp Clementine og Lunar Prospector også hadde plukket opp signaler om tilstedeværelse av vann. Men instrumentet som ble brukt på Chandrayaan-1 var ikke følsomt nok til å oppdage om signalene kom fra hydroksylradikalet (OH) eller vannmolekylet (H2O, som også har OH).

Ved å bruke langt mer følsomme instrumenter har Imaging Infra-Red Spectrometer (IIRS) ombord på Chandrayaan-2 klart å skille mellom hydroksyl og vann molekyler, og fant unike signaturer av begge. Dette er den mest presise informasjonen om tilstedeværelsen av H2O -molekyler på månen til dags dato.

Tidligere var det kjent at vann hovedsakelig var tilstede i polområdene på månen. Chandrayaan-2 har nå funnet signaturer av vann på alle breddegrader, selv om overflodene varierer fra sted til sted. IIRS karakteriserte hydreringsfunksjoner i det nordlige polarområdet på den andre siden av månen og har også kvantifisert hydrering i et krater.

Dessuten har Dual Frequency Synthetic Aperture Radar, et mikrobølgeovn -bildebehandlingsinstrument, rapportert entydig påvisning av potensiell vannis ved polene, ettersom den har klart å skille egenskapene til overflateruhet fra vannisen, som er den første.

Mindre ELEMENTER: Soft Area X-Ray Spectrometer (CLASS) i stort område måler månens røntgenspekter for å undersøke tilstedeværelsen av store elementer som magnesium, aluminium, silisium , kalsium, titan, jern, etc. Dette instrumentet har oppdaget de mindre elementene krom og mangan for første gang gjennom fjernmåling, takket være en bedre detektor. Funnet kan legge veien for å forstå magmatisk evolusjon på månen og dypere innsikt i de nebulære forholdene samt planetarisk differensiering.

CLASS har kartlagt nesten 95% av månens overflate i røntgenstråler for første gang tid.

Natrium, også et mindre element på månens overflate, ble oppdaget uten tvetydighet for første gang. Forskere ved ISRO mener at basert på KLASSE -funnene med hensyn til natrium, kan “en direkte kobling av eksosfærisk natrium til overflaten etableres (med globale data)”, en korrelasjon som fortsatt er unnvikende til dags dato. Funnet åpner også opp avenyen for å utforske prosesser som får natrium til å være tilstede på overflaten så vel som i eksosfæren.

STYUDERING AV SOLEN: En av nyttelastene, kalt Solar X-ray Monitor (XSM), i tillegg til å studere månen gjennom strålingen som kommer inn fra solen, har samlet informasjon om solfakkler. XSM har observert et stort antall mikroflakser utenfor den aktive regionen for første gang, og ifølge ISRO har dette “store implikasjoner for forståelsen av mekanismen bak oppvarming av solcoronaen”, som har vært et åpent problem i mange tiår .

Også i Forklart | Hva er Inspiration4, SpaceXs første all-sivile romoppdrag?

Hvordan hjelper alt dette?

Mens Orbiter-nyttelastene bygger på eksisterende kunnskap om månen når det gjelder overflaten, underoverflaten og eksosfæren, baner den også banen for fremtidige måneoppdrag. Fire aspekter – mineralogisk og flyktig kartlegging av månens overflate, overflate- og undergrunnsegenskaper og prosesser som er involvert, kvantifisering av vann i dets forskjellige former over månens overflate og kart over elementer som er tilstede på månen – vil være nøkkelen for fremtidig arbeidsomfang. < /p>

Et sentralt resultat fra Chandrayaan-2 har vært utforskning av de permanent skyggelagte områdene samt kratere og steinblokker under regolitten, den løse forekomsten består av toppflaten som strekker seg opp til 3-4 meter i dybden. Dette forventes å hjelpe forskere til å nullstille seg på fremtidige landings- og boresteder, inkludert for menneskelige oppdrag.

Noen viktige fremtidige måneoppdrag som håper å gjøre bruk av slike data inkluderer Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) -ISRO -samarbeid Lunar Polar Exploration (LUPEX) -oppdrag planlagt til lansering i 2023/2024. Målet er å skaffe seg kunnskap om månens vannressurser og undersøke egnetheten til månens polare område for å sette opp en månebase.

NASAs Artemis -oppdrag planlegger å muliggjøre menneskelig landing på månen fra 2024 og målrette bærekraftig måneutforskning innen 2028. Det kinesiske måneutforskningsprogrammet planlegger også å etablere en prototype av International Lunar Research Station (ILRS) ved månens sørpol og bygge en plattform støtte storskala vitenskapelig utforskning.

Hva ble savnet på grunn av krasjlandingen?

Det mest åpenbare savnet har vært muligheten til å demonstrere teknologien for å gjøre en myk landing i verdensrommet. ISRO -forskere hevder at ulykken var forårsaket av en relativt liten feil som er identifisert og korrigert. Men for å demonstrere denne teknologien igjen, må ISRO sende et nytt oppdrag, Chandrayaan-3, planlagt for neste år. Det forventes at den bare har en lander og rover, og ingen Orbiter.

Landeren Vikram og roveren Pragyaan bar på instrumenter for å utføre observasjoner på overflaten. Disse skulle hente ytterligere informasjon om terrenget, og sammensetning og mineralogi. Mens instrumentene ombord på Orbiter gjør “globale” observasjoner, ville de på landeren og roveren ha gitt mye mer lokal informasjon. De to forskjellige datasettene kunne ha bidratt til å forberede et mer sammensatt bilde av månen.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklarere i innboksen

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste forklarte nyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.