I skiftet tapper Joe Biden karrierediplomat, ikke politiker, for ambassadør i Kina

0
1058

Veteran-amerikansk diplomat Nicholas Burns (AP Photo/Gerald Herbert, File)

President Joe Biden planlegger å nominere veteran-amerikansk diplomat Nicholas Burns til å tjene som USAs ambassadør i Kina, sa Det hvite hus på fredag ​​kan signaler til administrasjonen være på utkikk etter utsendingen til å spille en mer sentral rolle i de stadig mer sprø forholdene mellom de to globale rivalene.

Valget av Burns, en pensjonert utenrikstjenesteansvarlig som tjenestegjorde som statssekretær mellom 2005 og 2008, markerer et skifte for rollen som ambassadøren i Beijing. ikke erfarne diplomater.

Hvis det ble bekreftet av senatet, ville Burns dra til Kina som de to landene ’ båndene er på sitt laveste punkt på flere tiår, og fyller en stilling som har stått ledig siden oktober, etter at tidligere president Donald Trumps utsending til Kina, Terry Branstad, trakk seg.

https://images.indianexpress.com /2020/08/1×1.png

USA og Kina, verdens økonomi nr. 1 og nr. 2, er uenige om spørsmål på tvers, inkludert handel, teknologi, koronaviruset, Taiwan og kinesisk militær aktivitet i det omstridte Sør -Kinahavet , med hver anklaget den andre for bevisst provoserende oppførsel.

En ny hodepine Burns måtte håndtere er nedfall fra Taliban -overtakelsen av Afghanistan og den kaotiske amerikanske evakueringen fra Kabul som har reist spørsmål om Biden -administrasjonen og #8217; evne til raskt å flytte fokus til Indo-Stillehavsområdet og motvirke Kina.

Kina har ikke offisielt anerkjent Taliban som Afghanistans nye herskere, men utenriksminister Wang Yi var i forrige måned vertskap for Mullah Baradar, sjef for gruppens politiske kontor, og har sagt at verden bør veilede og støtte landet når det går over til en ny regjering i stedet for å legge mer press på det.

‘ Intim forståelse ’

Det hvite hus kunngjorde fredag ​​også at Biden har til hensikt å nominere Rahm Emanuel, en tidligere amerikansk lovgiver som fungerte som stabssjef for tidligere president Barack Obama og som ordfører i Chicago, til å bli ambassadør i Japan, en amerikansk alliert i stadig større grad odds med Beijing.

Burns sa at han gledet seg til å gå tilbake til offentlig tjeneste, hvis det ble bekreftet av senatet, og arbeide med den strategiske konkurransen mellom USA og Kina (People's Kina), så vel som andre vanskelige og komplekse utfordringer vi står overfor på dette kritiske tidspunktet i forholdet vårt. ”

Selv om Burns ikke regnes som en spesialist i politikk i Kina, var det heller ikke de fire tidligere amerikanske ambassadørene i Beijing.
Han har imidlertid tette bånd til Biden, men har vært rådgiver for valgkampen og har jobbet tett med år med noen av presidentens mest pålitelige rådgivere, inkludert statssekretær Antony Blinken.

Tidligere republikanske president George W. Bush utnevnte Burns til sekretær for politiske anliggender, historisk sett utenriksdepartementets tredjemann, med globalt ansvar, hvor han tjenestegjorde til 2008.

Evan Medeiros, en Asiaspesialist i Obama-administrasjonen nå ved Georgetown University, sa at valget av Burns indikerte at Biden søkte en ny kommunikasjonsmodell med Beijing i en tid da vanlige dialoger på høyt nivå har forferdet i møte med stadig mer ideologisk konkurranse.

< p>“ Det du sier er at vi trenger en arbeidshest, ikke en utstillingshest, ” han sa. “ Vi vil at ambassadøren vår skal være blant nøkkelspillerne i forholdet, og vi trenger noen som forstår stormaktspolitikk.

“ Trump hadde navngitt Branstad, i håp om at den tidligere Iowa -guvernøren kunne utnytte bånd med kinesiske embetsmenn – inkludert Xi Jinping før han ble Kinas øverste leder – for å hjelpe til med å navigere handelsspenninger. Men de to sidene stupte uansettEtter hvert som spenningen mellom Beijing og Washington har eskalert de siste årene, har den amerikanske ambassadørens rolle i Kina blitt stadig mer begrenset, særlig ettersom Beijing har forsøkt å begrense ambassadørens engasjement med vanlige mennesker.

Ettersom Biden-administrasjonen indikerer en motvilje til å gå tilbake til den vanlige, strukturerte dialogen på høyt nivå som Beijing har søkt, sier noen analytikere at det er mulig at ambassadøren vil ta en mer sentral rolle som et resultat.

& #8220; Den amerikanske ambassadøren i Beijing kan gå tilbake til å tjene som både budbringer til og et bunnbord for kinesiske embetsmenn, ” sa James Green, en tidligere amerikansk tjenestemann som tjenestegjorde flere turer ved ambassaden i Beijing.

Han sa at Biden -administrasjonen ville tjene på Burns ’ “ intim forståelse av det utenrikspolitiske byråkratiet ” så vel som en “ klarhet i meldingen ” til Beijing gitt sin tid som talsmann for utenriksdepartementet på midten av 1990-tallet.

Burns har også fungert som USAs ambassadør i NATO og i Hellas. Etter at han trakk seg fra utenrikstjenesten, jobbet han med Cohen Group, et konsulentfirma i Washington, og ble professor ved Harvards Kennedy School of Government.

📣 The Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste verdensnyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.