Ryssland rasar mot Ann Linde: “Beredskap att finansiera förbjuden extremistorganisation”

0
59

Publicerad 3 augusti 2021 kl 15.44

Utrikes. Utrikesminister Ann Linde (S) blev lurad av busringare att diskutera hur svenska biståndspengar kan smusslas till en högerextrem rysk organisation. Nu reagerar ryska ambassaden i Stockholm kraftigt på uppgifterna.

Gilla artikeln på Facebook

Busringningen till Ann Linde

  • Ann Linde avslöjas av busringare – utlovar svenska skattepengar till ryska politiker

I ett inlägg på Facebook skriver ryska ambassaden att det inspelade samtalet bekräftar att Sveriges regering inte har för avsikt att “avvika från sin valda konfrontationskurs” mot Ryssland.

“Istället för uppmaningar till att utbygga goda grannförhållanden mellan Moskva och Stockholm” pratar den svenska utrikesministern “öppet om svenska myndigheters beredskap att finansiera en extremistorganisation som är förbjuden i vårt land och stödja icke systemopposition”, skriver ambassaden och fortsätter:

“Dessutom väcker kommentaren av UD:s presstjänst om att samtalet ägde rum ‘efter en officiell förfrågan’ en uppriktig förvåning. Vi skulle vilja fästa den svenska diplomatins mästares särskilda uppmärksamhet vid att Navalnyjs medarbetare inte är företrädare för officiella ryska myndigheter, och därför kan inte betraktas som en källa till officiella förfrågningar per definition.”

Ambassaden skriver vidare att man vill göra “UD:s pressmeddelandeskribenter” uppmärksamma på att deras “djupsinniga slutsats” om att “de utrikespolitiska relationerna därigenom inte har påverkats” (d.v.s. de svensk-ryska förbindelserna) är felaktig.

“Sådana utspel till stöd för en så kallad ‘opposition’ utgör, nådiga herrar, ett tydligt exempel på ett ingripande i grannlandet Rysslands interna angelägenheter och kan inte anses på ett annat sätt än som direkt skadliga för våra bilaterala relationer.”

Bakgrunden till Rysslands utspel är att ett par ökända ryska busringare lyckats lura Ann Linde att tro att de var Julia Navalnaja, hustru till den brottsdömde oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, samt Navalnyjs stabschef Leonid Volkov.

I det inspelade samtalet får Ann Linde frågan om hon kan tänka sig att smussla svenska skattemedel via Sida till Navalnyjs organisation, som är extremiststämplad i Ryssland.

– Jag är inte helt säker på detaljerna, men jag tror att det är möjligt att… om ni har en kontakt… med er eller via ambassaden. Om det är möjligt, för jag känner inte till de tekniska detaljerna, svarar hon.

När mannen i samtalet föreslår att de svenska skattepengarna ska tvättas via Ukraina eller i någon av baltstaterna svarar den svenska utrikesministern:

– Jag tror att vi kanske inte ska diskutera detta över telefon, men jag tror att det är möjligt att någon annan kan prata med er efter vårt telefonsamtal.

Busringningen har uppmärksammats i svensk media, men där har man kraftigt tonat ner eller helt undvikit att nämna diskussionen om att smussla svenska biståndspengar till ryska politiker.