Rekordfå kontanter i Sverige

0
53

Publicerad 2 augusti 2021 kl 17.39

Ekonomi. Kontanternas andel av penningmängden i Sverige är nu bara 1,33 procent, eller 62 miljarder kronor – vilket är den lägsta nivån som uppmätts. Experter varnar nu för riskerna, rapporterar Svenska Dagbladet.

Gilla artikeln på Facebook

De färska siffrorna från SCB innebär att 99 procent av de pengar vi använder nu är elektroniska.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, säger till SvD att situationen i Sverige – som är ledande i kontantfrihet – är unik.

Han varnar också för riskerna i en sådan situation.

– Vad gör vi om någon drar ur sladden? Ta den senaste it-attacken mot Coop till exempel och tänk att en gigantisk cyberattack mot Sverige sker. Ska vi då gå tillbaka till en bytesekonomi? säger Robert Bergqvist till SvD.

It-attacken mot Coop i början av juli ledde till att den större delen av företagets 800 butiker inte kunde ta emot kortbetalningar. Detta pågick i flera dagar och Coop beräknas ha förlorat över 100 miljoner kronor på kuppen.

I våras rekommenderade myndigheten MSB alla att förvara kontanter hemma i händelse av en kris. En större undersökning i form av ett spel som myndigheten finansierat hade då visat vilka oväntade och allvarliga konsekvenser ett stopp i kortbetalningar kan få.