Tokyo 2020: Indiens knockout -förhoppningar levande efter Sydafrikas seger i damhockey

0
181

Indiens spelare firar ett mål som Vandana Katariya gjorde vid OS i Tokyo. (Reuters)

Anfallaren Vandana Katariya gjorde ett historiskt hattrick för att hålla liv i de indiska kvinnornas hockeylags kvartsfinalhopp i OS med en kämpande 4-3 seger över lägre rankade Sydafrika i sin måste-vinna sista grupp match här på lördag.

Vandana (4: e, 17: e, 49: e minuten) uppnådde en sällsynt prestation genom att bli den första indiska kvinnliga hockeyspelaren som gjorde ett hattrick i OS-historien.

Unga Neha Goyal (32: a) var den andra målhämtaren när Rani Rampal-ledda sidan registrerade sin andra vinst i rad på spelen.

Sydafrikas mål kom från Tarryn Glasby (15: e), skepparen Erin Hunter ( 30) och Marizen Marais (39: e).

Med två segrar från de två sista poolmatcherna har Indien avslutat gruppspelet med sex poäng från fem matcher.

I kraft av denna vinst har Indien hoppat till den fjärde positionen i pulje A, men Irland har fortfarande en chans att hoppa indianerna.

Indiens öde beror nu på resultatet av den sista puljen En match mellan Storbritannien och Irland.

Indianerna måste vänta till kvällen för att få veta deras öde. En förlust i Irland eller oavgjort räcker för att Indien täcker sin plats i kvartsfinalen.

De fyra bästa lagen från varje pool kommer att kvalificera sig för knockout -omgången.

Indianerna behövde en vinst för att hålla sig vid liv i tävlingen, menade indianer och pressade hårt på det sydafrikanska försvaret från början.

Genom att göra det säkrade Indien två straffhörn under matchens första två minuter. men dragflicker Gurjit Kaur & rsquo; s dåliga körning fortsatte i turneringen.

Ändå tog det inte lång tid för Indien att öppna sitt konto och i den fjärde minuten gav Vandana sin sida ledningen och knackade in från nära håll efter att ha ställts in av Navneet Kaurs fantastiska löpning från högerflanken.

Indien höll trycket och trängde in i den sydafrikanska cirkeln många gånger utan större framgång.

Men sekunder från slutet av första kvartalet kostade en koncentrationstakt från försvaret Indien dyrt. när Sydafrika drog nivå genom Tarryn Glasby, som avböjde i ett långskott från Taryn Mallett.

Indien hade tillräckligt med tid att återta ledningen genom en straffhörna men slösade bort chansen.

Två minuter in i andra kvartalet återställde Vandana Indias ledning när han avböjde i Deep Grace Ekkas flick från sitt fjärde straffhörna.

Indianerna hade tre chanser till att utöka ledningen i andra kvartalet men de kunde inte göra det.

Den Rani Rampal-ledda sidan fick ytterligare två straffhörnor som de slösade bort, och sedan räddades Neha Goyals insats från öppet spel av Sydafrikas målvakt.

Precis som i första kvartalet, Indien gav bort ledningen sekunder efter halvtid när Hunter hittade nätet från lagets första straffhörna.

Två minuter efter ändrade ändringar återställde Neha ledningen igen och avböjde i en Rani slog från en straffhörna när indianerna genomförde en fin variation.

Det bräckliga indiska försvaret vissnade under press igen, när Sydafrika drog nivå för tredje gången i matchen, genom en Marais -strejk.

Sydafrika hade ett bra spel i de första minuterna av sista kvartalet och, i processen, säkrade tre straffhörn snabbt, men den här gången gjorde det indiska försvaret tillräckligt för att motverka farorna.

I den 49: e minuten räddade en lysande Vandana dagen för Indien när hon avböjde i Gurjit Kaurs flick från ett annat straffhörna.

Därefter föll indianerna tillbaka och såg ut att behålla besittningen när Sydafrika pressade hårt.

Två minuter från den sista hooten hänvisade indianerna framgångsrikt ett straffhörningsbeslut som gavs mot dem.