Covidpatient kunde ha dött på grund av kvarglömt filter

0
113

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har gjort en lex Maria-anmälan efter en händelse där ett luftfuktningsfilter glömts kvar i en respirator – något kunde ha inneburit döden för en patient med covid-19. Det rapporterar Göteborgs-Posten. Patienten flyttades från intensivvårdsavdelningen till barnintensiven i början av året på grund av platsbrist, och efter flytten försämrades patientens andningstillstånd. Efter tre dagar upptäckte en anställd att det berodde på det kvarglömda filtret som täppts igen mer och mer. Av anmälan framgår att det var stor risk för att patienten hade kunnat dö, men det går inte att svara på hur nära det var, enligt chefläkaren Thomas Brezicka. – Men en kraftigt försämrad andning som vi inte lyckas häva kan leda till döden.