Löfven gick inte på mördad polis begravning – kritiseras

0
64

Publicerad 31 juli 2021 kl 09.29

Politik. Statsminister Stefan Löfven (S) får kritik för att inte han eller någon annan representant från regeringen deltog i begravningen av den mördade polisen Andreas Danman i Göteborg igår.

Gilla artikeln på Facebook

Polismordet i Göteborg

  • Mördad polisman begravdes
  • 17-åringen "försvann" från boende före polismordet
  • GW om polismördaren: Ute igen om några år om han döms
  • Ahmed häktad för polismordet
  • Här grips Ahmed, 17, för polismordet i Göteborg

Visa alla

När Andreas Danman begravdes i Göteborg igår deltog bland andra tillförordnade rikspolischefen Mats Löfving, Säpo-chefen Klas Friberg samt regionpolischefen i Väst Klas Johansson. Men statsminister Stefan Löfven och övriga regeringen lyste med sin frånvaro.

Det är något som nu ifrågasätts i sociala medier, och den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Björn Söder ställde igår kväll en skriftlig fråga till statsministern om varför inte han gick på begravningen.

“Varför valde statsministern att inte delta vid begravningen av den mördade polismannen, eller tillse att ett annat statsråd deltog, för att visa regeringens deltagande i sorgen och respekt för de tjänster han utfört åt svenska staten?”, står att läsa i den skriftliga frågan.

En förklaring till att Löfven inte deltog kan vara att begravningen var privat. Inga representanter från Göteborgs stad deltog i ceremonin, åtminstone inte officiellt. Däremot skickade kommunen blommor till den.

Begravningen hölls i Vasakyrkan i Göteborg, som i vanliga fall kan ta upp till 1.500 sittande besökare. På grund av coronapandemin kunde emellertid endast 125 personer närvara vid gårdagens begravning i kyrkan, men tack vare att ceremonin livsesändes till Svenska Mässan kunde ytterligare flera hundra följa den därifrån.

Senare på eftermiddagen, efter begravningen, hölls dessutom en minnesceremoni vid veteranmonumentet i Färjenäs på Hisingen. Den ceremonin var öppen för alla att delta i.