Stater enas om CAPF på den omtvistade platsen; Mizoram “fördröjer” tillbakadragandet av krafter

0
58

Längs gränsen Assam-Mizoram på onsdagen. (Express)

Två dagar efter att sammandrabbningar på gränsen Assam-Mizoram lämnade sju människor döda på Assam-sidan har båda stater i princip enats om att dra tillbaka trupper från den omtvistade platsen, även om metoder fortfarande utarbetas.

Medan Assam har dragit tillbaka sina trupper, har Mizoram -polisen inte bara fortsatt att behålla sin position utan också förstärkt sina tjänster, sa källor på onsdagen.

Vid North Block höll fackets inrikesminister Ajay Bhalla ett möte med mer än två timmar med chefssekreterare och generaldirektorat i båda staterna i ett försök att lindra spänningen.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Båda staterna kom överens om “utplacering av en neutral styrka”-CRPF, i detta fall-i det störda området längs NH-306, sade inrikesministeriet (MHA) i ett uttalande efter mötet. ”Båda regeringarna enades också om att fortsätta diskussioner ömsesidigt för att lösa gränsfrågan på ett vänligt sätt, ” det tillade.

Assams chefssekreterare Jishnu Baruah sa att tillbakadragande av styrkor fortfarande utarbetas. På frågan om Mizoram hade gått med på att dra tillbaka sina styrkor, sa Baruah, “ Det håller på att utarbetas. ”

Hans Mizoram -motsvarighet, Nunamwia Chuaungo, sa: ”Vi försöker alla upprätthålla fred. Det finns inget behov av våld. Styrkorna dras tillbaka. ”

Källor menade dock att situationen fortfarande är spänd på gränsen mellan Lailapur i Assam och Mizorams Vairengte.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

– Polisen i Mizoram har inte bara vägrat dra sig tillbaka, utan har även förstärkt sina positioner under de senaste dagarna, säger en MHA -tjänsteman. ”Det finns för närvarande 2000 poliser där från Mizorams sida, som innehar över ett dussin positioner. Tills de drar sig tillbaka och överlämnar avgiften till CRPF, kommer situationen att förbli spänd. Saker och ting utarbetas. ”

CFPF har skickat fyra företag till området men har inte kunnat ta över Mizoram -polisens tjänster i regionen, får man veta.

På onsdagen sade Assam -polisen att det har registrerat ett ärende på Dholai polisstation under olika IPC -sektioner, inklusive de som handlar om mord (302), mordförsök (307) och kriminell intrång (447).

Mizoram polisen “nämns också i det här fallet sedan de sköt, och människor dog på grund av den här avfyrningen”, sade Cachar -distriktet SP Ramandeep Kaur.

I ett uttalande sa Assam -polisen att den har förberett ett “bildgalleri” av Mizoram -polisens personal och civila kriminella som sköt mot Assam -polispersonalen på måndagen. “De skulle ställas inför rätta” stod det.

Under tiden fortsatte provocerande uttalanden från båda sidor. En dag efter att Assam CM Himanta Biswa Sarma sa att han höjde en 3 000 man stor kommandostyrka för att bevaka gränsen mellan Mizoram, hotade Rajya Sabha MP från Mizoram, K Venlavena, på onsdagen att all Assam-polispersonal skulle dödas nästa gång sådana krockar uppstår.

I en medieintervju utanför parlamentet sa Venlavena, när han tillfrågades om måndagens sammandrabbningar, att de (Assam -polisen) gav avfyrningsordern först, innan vi avfyrade (avfyrade) dem. De har tur att vi inte (dödade) dem alla. Om de kommer igen kommer vi att döda dem alla. ”

Särskilt generaldirektorat, Assam -polisen, GP Singh sa att ett polislag lämnar Delhi för att “ vidta lagliga åtgärder ” mot Venlavena i samband med sina uttalanden.

Cachar SP Kaur sa att de centrala krafterna behåller neutraliteten. ”Det är status quo just nu … respektive statspolisstyrkor är också stationerade på båda sidor. Dessutom stärks skogslägernas säkerhet i andra delar av gränsen, säger hon. Hennes motsvarighet i Kolasib, K Vanlalfaka Ralte, sa att även om ingen incident inträffade är ”situationen fortfarande mycket spänd”.

På onsdagen tillät inte Lailapur -polisen i Assam någon, inklusive media, att gå nära gränsplatsen och säga att det var “riskabelt”.

En kongressdelegation ledd av chefen för statsenheten Bhupen Borah stoppades vid Dholai polisstation, cirka 8 km från gränsen.

Borah kallade det en “konspiration” av den BJP-ledda regeringen att inte låta oppositionsledare gå till våldsplatsen, samtidigt som han tillät chefsministern och andra medlemmar i det styrande partiet. ”Det här är inte gränsen mellan Indien och Pakistan som vi bör stoppas … det är en gräns mellan länderna. Så varför stoppas vi “, frågade han vid Dholai polisstation.

Mizoram CM Zoramthanga twittrade att han begär” att alla ska vara lugna och främja fred i denna tid av stora svårigheter “Mizoram hoppas för en vänskaplig lösning med hjälp av intervention från centralregeringen ”.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste India News, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.