Nu kommer Tejashwi, Chirag också ut för att berömma Phoolan Devi

0
64

Tejashwi Yadav och Chirag Paswan. (Arkivfoto)

Stäng på hälarna på Bihar-ministern och Vikasshil Insaan Party (VIP) chef Mukesh Sahani som hyllar den bandit-vände politiker Phoolan Devi, två andra toppledare från staten — Oppositionens ledare Tejashwi Prasad Yadav och LJP -parlamentsledamoten Chirag Paswan – har också sjungit paeans för den tidigare MP.

Phoolan Devi, som tillhörde Nishad -samhället (representerad av båtmän och fiskare), valdes till en MP på en Samajwadi Party -biljett från Mirzapur i Uttar Pradesh. Hon mördades 2001.

På söndagen twittrade Tejashwi sina hyllningar till Phoolan Devi tillsammans med ett foto av den tidigare banditen och kallade henne en “revolutionär hjältinna”. Paswan, som har kämpat för sin politiska överlevnad, erinrade om hur hans far, före detta fackföreningsminister Ram Vilas Paswan, brukade behandla Phoolan Devi som sin syster. ”Phoolan Devi hade en mycket lång relation med min familj. Min far brukade behandla henne som sin syster. Hon kämpade för sina rättigheter och förlorade aldrig mot felaktiga krafter, säger han.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Även om varken Tejashwi eller Paswan har angett att deras partier kan bestrida de kommande församlingsvalen i UP, har de skickat övertyg mot sitt engagemang för subaltern politik.

Under tiden har Sahani – vars VIP är en juniorpartner i domen. NDA -allians i Bihar — ser ut att expandera sin bas bortom Bihar genom att försöka spela upp sin Nishad -identitet i namnet Phoolan Devi. Han hade tidigare förklarat att han skulle installera statyer av Phoolan Devi i de 18 distrikten i UP där Nishads håller styr, och det skulle observera hennes dödsdag varje år.

Men på söndagen vände han tillbaka från Varanasi -flygplatsen när han kom från Delhi och Phoolan Devis statyer beslagtogs innan de kunde installeras. Sahani sa senare: ”Jag skulle fortsätta att arbeta i UP och för Nishads gemenskap på alla sätt jag kan.”

— Med ENS, Lucknow

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna i Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.