Uppgiven väntan på McAfees “dödsswitch”

0
80

Publicerad 24 juli 2021 kl 17.19

Utrikes. Skapade datasäkerhetsexperten John McAfee en så kallad “dödsswitch” innan han dog som, i händelse av hans död, skulle se till att läcka hemliga och komprometterande uppgifter om olika makthavare? Det är i alla fall många som tror det.

Gilla artikeln på Facebook

John McAfees död

  • McAfees änka tror inte på påstådda självmordsbrevet
  • McAfee: Om jag dör i cellen är det inte självmord

Det har idag gått en dryg månad sedan John McAfee, känd som skapare av antivirusprogrammet McAfee, avled i en fängelsecell i Spanien. Han var vid tillfället 75 år gammal och anklagades i USA för olaga skatteflykt.

McAfees död, som officiellt klassas som självmord, har gett upphov till konspirationsteorier och spekulationer om att han i själva verket blev mördad för att han visste för mycket. Han påstod själv innan sin död att han satt inne på hemligheter om mäktiga politiker och regeringar.

I oktober förra året twittrade McAfee att om han skulle hittas död i sin fängelsecell, så skulle det inte bero på att han tagit sitt eget liv. Trots det hittades han alltså i juni i år död i sin fängelsecell och påstods ha begått självmord.

Och nu finns det de som tror att datamogulen programmerat ett program som, i händelse av hans död, automatiskt skulle läcka stora mängder hemliga dokument och komprometterande uppgifter om mäktiga personer. Och det är denna “dödsswitch” man väntar på ska utlösas.

Enligt en hypotes som framförts på en webbsida skulle all denna data, sammanlagt åtskilliga terabyte, ha släppts under gårdagen. Den utsatta tidsfristen kom dock, och gick, utan att några komprometterande uppgifter kommit fram. Det återstår därför att se om John McAfee planerat någon hämnd från andra sidan.