Mansukh Mandaviya: Indien kommer att vara först med att göra DNA-baserad jab

0
61

Hälsiminister Mansukh Mandaviya berättade på tisdag till Rajya Sabha att Indien kommer att bli det första landet att utveckla ett DNA-baserat Covid-19-vaccin även när andra tillverkare ständigt ökar produktionen. (Twitter/@ mansukhmandviya)

Unionens hälseminister Mansukh Mandaviya på tisdag berättade för Rajya Sabha att Indien kommer att bli det första landet som utvecklar ett DNA-baserat Covid-19-vaccin även när andra tillverkare ständigt ökar produktionen.

“Det är en stolthet för oss att våra forskare kommer att vara de första som utvecklar ett DNA-vaccin”, sade ministern med hänvisning till Zydus Cadila , som har ansökt om tillstånd för nödanvändning av sitt DNA-vaccin.

Mandaviya sa att medan Serum Institute of India har börjat tillhandahålla 11-12 crore doser av Covishied-vaccin varje månad, genomför Biological E tredje fas dess vaccin, som förväntas komma på marknaden i september-oktober med 7,5 crore-doser.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Mandaviya svarade på oppositionens kritik om att Covid-dödsfall har underrapporterats och sade att centret inte har någon roll i att registrera siffrorna. ”Varför skulle vi dölja det? Stater registrerar fall och registrerar dödsfall. Finns det en anledning för dem att gömma sig? Det är inte som att det finns straff för stigande fall eller dödsfall, sade han.

Om vaccinbrist i flera stater sa Mandaviya, “Det finns vissa stater som för närvarande har 15-20 lakh vaccindoser och ber fortfarande centret att öka takten på vaccinationen. ”

“Vi behövde bygga infrastrukturen … för att säkerställa att vi har PPT-kit, N-95-masker för våra läkare för att bekämpa pandemin”, sa han och svarade på frågor som uppstod om centrumets beslut att införa en rikstäckande låsning i mars 2020.

För att säkerställa adekvat medicinsk syre som förberedelse för nästa uppsving av Covid-fall, berättade han för kammaren att 1 573 syrgasanläggningar har planerats på sjukhus över hela landet. Av dessa har 316 beställts hittills och resten kommer att börja arbeta i slutet av augusti, tillade han.

Petroleum- och naturgasminister Hardeep Puri kritiserade oppositionen för att sprida vaccinvisshet genom att ifrågasätta effekten av vacciner som utvecklats i Indien. ”Gör de ett fall för att importera vacciner”, frågade han.

Puri sa också att det var på begäran av några överordnade ministrar att stater fick anskaffa vacciner, och när de inte kunde skaffa, centrum tog över uppgiften igen.

Läs också | På marken, syre SOS men på posten, noll dödsfall

BJP-parlamentsledamoten Swapan Dasgupta sa att den lättnad som regeringen har gett människor var betydande. ”Covid är en långdistans och låsning är bara en tillfällig åtgärd. Vi måste försöka återställa försörjningen för människor, sade han.

Dasgupta kritiserade också vissa stater för att inte samarbeta tillräckligt med centrumet. “Hälsa är ett statsobjekt men staten måste hantera pandemin och behöver samarbete från centrumet”, sa han. “Vi behöver det ömsesidiga samarbetet, som inte finns där.”

Tidigare sade oppositionsledaren i Rajya Sabha Mallikarjuna Kharge att regeringens Covid-19 siffror på 4-5 lakh är “falsk” och konservativ och hävdade att det genomsnittliga antalet dödsfall inte kan vara mindre än 52,4 lakh

Kharge anklagade också regeringen för att ge väldigt lite meddelande till personer som är låsta. ”Liksom demonetisering tillkännagavs PM av kl. 20.00 – att inga tåg kommer att gå från nästa dag. Regeringen måste ta ansvar för förlust av försörjning och lidande för migrerande arbetare & # 8230; ”

Kharge vinkade också med fotografier av döda kroppar begravda längs floden Ganga i Bihar och Uttar Pradesh medan han kritiserade regeringens hantering av pandemin.

Kongressledaren Anand Sharma sa, ”Vi får inte gräla över siffrorna. Vi får inte komma i hårklippning att jag gjorde det och du gjorde det & # 8230 ;. Det är viktigt för oss att reflektera över de sociala och ekonomiska konsekvenserna, inklusive svartmarknadsföring av livräddande läkemedel. Hur säkerställer vi att när nästa våg kommer är vi beredda att ta itu med dessa frågor? ” p>

DMK: s Tiruchi Siva påstod att BJP-styrt tillstånd får fler vaccindoser jämfört med oppositionsländerna. ”Varför finns det skillnader? Låt det vara enhetligt. Om du ger doser per andel av befolkningen bör Tamil Nadu också få en lika stor andel, sade han.

RJD-parlamentsledamoten Manoj Jha tog också upp frågan om underräkning av Covid-dödsfall och syrekrisen under den andra vågen. “Det skulle inte finnas en enda individ i detta land – i detta hus och utanför – som inte har förlorat någon de kände,” sa Jha. i Västbengalen under pandemin och sa att den långa tidslinjen av omröstningar ökade Covid-19-fallen betydligt i staten.

AIADMK-ledamot Thambidurai efterlyste mer medvetenhet om vaccination och sade att regeringen måste säkerställa tydliga riktlinjer när en person som testats positivt för Covid-19 kan ta vaccinet.

TDP-medlem Ravindra Kumar bad centret att utforma en policy för att tilldela familjer till de som dog av Covid-19.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express-appen för alla de senaste India News.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd