Tränaren som inte kan förlora

0
77

Vlatko Andonovski, tränare för USA: s kvinnofotbollslag, nära sitt hem i Kansas City, Mo, den 1 juni 2021. Andonovski har inte tappat en enda match som tränare för det amerikanska kvinnliga fotbollslaget och OS är ingen tid för det att förändras. (Christopher Smith/The New York Times)

Av Kevin Draper

Vlatko Andonovski var 9 år när han lärde sig att förlora var oacceptabelt.

Pojkarna på FK Vardar lärde sig det tidigt. Andonovski, 44, växte upp i en medelklass, fotbollsspelande familj i Skopje, huvudstaden i det land som nu kallas Nordmakedonien. Men nästan så snart han gick med i akademin för landets största och mest populära lag 1985 höjdes insatserna.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Vardars akademi lockade de mest begåvade utsikterna i Makedonien, och konkurrensen om platser – även för preteen pojkar – var hård. Att bli accepterad i ett av ungdomslagen var bara början. Därifrån var pojkarna tvungna att behålla sin plats, att tjäna det varje dag.

“Du förlorar två matcher vid 12 års ålder och du är inte längre en del av laget, det är så enkelt”, säger Dino Delevski, en nära vän till Andonovski som också spelade i akademin. I ungdomslagen tillade Delevski, “det fanns ingen mamma och pappa att gå till.” Du spelade, eller så var du ute.

Andonovski tillbringade 10 år i Vardar-akademin. Han kommer inte ihåg varje seger. Han minns varje förlust. Det fanns två. “Det är en sak att vinna spelet”, sade han, “men det är en annan sak som förblir bäst så länge.”

Det var i efterhand den perfekta utbildningen för Andonovskis nuvarande jobb som tränare för USA: s kvinnofotbollslag.

Förutom att han nu inte får förlora alls.

On Top of the World

“Blunt” är hur den amerikanska mittfältaren Kristie Mewis beskrev Andonovski, som hon har känt i nästan ett decennium. Hon medgav att hon har haft några samtal med honom som hon först beskrev som “inte brutal”, vilket är hur du vet att de var brutala.

Becky Sauerbrunn, kanske landslagsspelaren som känner Andonovski bäst, säger att han nästan paradoxalt nog har blivit ”hårdare” sedan han tränade henne första gången 2013. ”Tidigt var han så villig att ge, och spelare var inte villiga att ge tillbaka, han skulle ge, ge, ge, ”sa Sauerbrunn. ”Nu kommer han att be om återkomst.”

Andonovski klarar lätt av anklagelserna. Han vet att hans spelare inte behöver lära sig att vinna. Han vet att de inte heller ofta behöver sina tävlingsbränder. Men även i den hyperkonkurrenskraftiga miljön – Carli Lloyd har kallat den ständiga striden om spelplatser och speltid under turneringsåren “nackdel” – någon måste sätta ribban och sedan höja den om och om igen för att kräva mer.

< img src = "https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" /> Vlatko Andonovski, tränare för USA: s kvinnofotbollslag, i sitt hem i Kansas City, Mo, den 1 juni 2021. Andonovski har inte tappat en enda match som tränare för USA: s damfotbollslag, och OS är ingen tid för att det ska förändras. (Christopher Smith/The New York Times)

“Jag gör det för att inte skada dem”, sade Andonovski om sina uppriktiga utvärderingar av sina spelare. “Jag gör det för att jag försöker hjälpa.”

För ett amerikanskt team som är ivrigt att återfå den olympiska titeln som det en gång tog för givet, finns det lite tid för handhållning. Andonovskis jobb kommer med så höga förväntningar att en av hans föregångare avskedades strax efter att ha förlorat ett enda spel av 55. En annan, Jill Ellis, hörde ihållande uppmaningar om att hon skulle skjuta även när hon ledde laget till på varandra följande VM-segrar.

Andonovski visste allt detta när han utsågs för 21 månader sedan, på hälarna av den andra raka VM-titeln. Hans uppgift var att ta ett lag med populära elitproffs – men många på fel sida av 30 – och att omarbeta det i farten, allt utan att förolämpa någon och, o ja, samtidigt som han vann varje trofé och helst utan att förlora ett spel.

Någon gång.

Ett fotbollssinne

Andonovski föll bara för att bli en elitespelare i sin egen karriär. Träffad på Vardar spelade han senare som en central försvarare för ett antal makedonska professionella klubbar, alltid med hopp om att han skulle bli märkt, att han kunde gå vidare till en av Europas större, rikare och mer prestigefyllda ligor. Han lyckades aldrig.

“Jag var nog aldrig tillräckligt bra till att börja med, eller jag var aldrig tillräckligt bra för vad jag ville”, sa han. Otrolig ärlighet är inte bara för hans spelare.

Det var då Delevski, som hade lämnat Vardar för att leva som en utbytesstudent i USA, ändrade banan för Andonovskis karriär. Delevski spelade för Wichita Wings i Major Indoor League Soccer i slutet av 1990-talet när han övertalade Andonovski att gå med honom. Andonovski trodde att det skulle vara kul, och han lockades till Amerika. Lönen var 12 000 USD.

När hans spelkarriär slutade, dovade Andonovski först i coaching. Vid ett tillfälle var han huvudtränare för flera lag: kvinnor som spelade utomhus, män inomhus, ungdomslag som spelade var de kunde.

Huw Williams tränade ungdomslag med Andonovski då och var assistent under honom med FC Kansas City i den framväxande National Women's Soccer League. På körningarna till spel, sa Williams, skulle de ibland behöva dra över så att Andonovski kunde ta en promenad, att sätta ett lag åt sidan och förbereda sig för att fokusera på nästa.

“Han var tvungen att ha hans huvud rätt, ”sa Williams. “Han var så driven, så fokuserad, så motiverad.”
Top Sports News Now

Klicka här för mer

Och sedan finns det videorna. Andonovski säger att hans förberedelse inför OS har handlat om att titta på varje klubbmatch som till och med en kantmedlem i landslag har spelat sedan han utsågs, nästan två års matcher. Men han håller också ett öga på resten av världen, vilket betyder att han har sett mer eller mindre varje större kvinnofotbollsmatch som spelats de senaste två åren. Sa Williams. ”Han arbetar alltid. Alltid. ”

En förenande kraft

På vissa sätt är det ännu svårare att vinna OS-kvinnornas fotbollsturnering än att vinna VM. Det finns inga enkla motståndare, listorna är mindre och spelen kommer snabbt och rasande. Många av USA: s spelare har gått igenom just denna degel tidigare. Några har guldmedaljer och smärtsamma ärr från dessa resor. Andonovski gör det inte.

Detta förklarar delvis hängivenheten för hans arbete, och om du hör tillräckligt många historier om Andonovski är det möjligt att börja tänka på honom som en känslomässig fotbollsautomat, en man som planerar “allt”, sa Ivanovic, varifrån spelare sitter i möten till hur länge varje övningsövning kommer att pågå.

Men han är inte bara tvingad att göra jobbet. Han älskar också att göra jobbet och gläder sig åt att göra jobbet.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste OS-nyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.