Indonesiska muslimer markerar dyster Eid mitt i förödande virusvåg

0
26

Indonesiska muslimer ber Eid al-Adha-böner vid en moské mitt i pandemin i Indonesien. (Antara Foto/Rahmad/via REUTERS)

Muslimer över Indonesien markerade en dyster Eid al-Adha-festival för ett andra år på tisdag när landet kämpar för att hantera en förödande ny våg av koronavirusfall och regeringen har förbjudit stora sammankomster och skärpta resebegränsningar.

Indonesien är nu Asiens COVID-19-hotspot med de mest bekräftade dagliga fallen, eftersom infektioner och dödsfall har ökat under de senaste tre veckorna och Indiens massiva utbrottet har avtagit.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

De flesta av Indonesiens fall ligger på den tätbefolkade ön Java, där mer än hälften av landets 270 miljoner människor bor. Myndigheter i världens mest folkrika muslimska majoritetsnation har förbjudit många av de folkmassadragande aktiviteter som vanligtvis ingår i Eid al-Adha, offrets högtid som markerar slutet på den årliga muslimska pilgrimsfärden till Mecka. /p> https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Myndigheter tillät böner vid lokala moskéer i områden med låg risk, men på andra håll hade gudshus inga församlingar, inklusive Jakartas stora moské Istiqlal, den största i Sydostasien. Tjänstemän förbjöd också de stora folkmassorna som vanligtvis fyller moskéernas gårdar för att delta i rituell djurslakt för festivalen. Religiösa ledare uppmanade de troende att be inuti sina hem och barn uppmanades att inte gå ut för att träffa vänner.

Indonesiska muslimer ber Eid al-Adha-böner vid en moské mitt i en våg av COVID-19-fall i Indonesien (Antara Foto/Bayu Pratama S/via REUTERS)

Indonesiens hälsovårdsministerium rapporterade 34 257 nya fall av coronavirus och 1 338 dödsfall på måndag, vilket gör det till landets dödligaste dag sedan pandemin började.
COVID-19-infektioner i Indonesien är på topp senast vecka med det högsta dagliga genomsnittet rapporterat vid mer än 50 000 nya infektioner varje dag. Fram till mitten av juni hade dagliga fall pågått cirka 8 000.

Sammantaget har Indonesien rapporterat mer än 2,9 miljoner fall och 74 920 dödsfall. Dessa siffror anses allmänt vara ett stort underantal på grund av låga tester och dåliga spårningsåtgärder.

Regeringen införde nödrestriktioner den 3 juli över Java-ön och turistön Bali, vilket begränsade alla väsentliga resor och sammankomster och stängde gallerior, platser för tillbedjan och nöjescentra. De skulle avslutas på tisdag i tid för att landet skulle fira Eid al-Adha.

Men med infektionsvågen som fortfarande expanderade utfärdade regeringens arbetsgrupp COVID-19 ett speciellt direktiv för semesterveckan som förbjuder alla offentliga resor, gemensamma böner, familjebesök och sammankomster över Java och Bali och utvidgade låsningen åtgärder till 15 städer och distrikt utanför de två öarna som har registrerat kraftiga ökningar i COVID-19-fall.

President Joko Widodo vädjade till muslimer att utföra eid-böner och Guds uppmaning är bra hemma med sina familjer.

& # 8220; Mitt i den nuvarande pandemin måste vi vara villiga att offra ännu mer, & # 8221; Widodo berättade TV-anmärkningar inför Eid. & # 8220; Att offra personliga intressen och sätta samhällets och andras intressen först, & # 8221; sa han.

Polisen inrättade motorvägskontroller och blockerade huvudvägar för icke nödvändiga fordon. Inrikesflyg och andra transportsätt avbröts, vilket hindrade människor från att göra traditionella familjebesök.

& # 8220; Det här är orättvist & # 8230; men vi borde följa för människors säkerhet, & # 8221; sade Eka Cahya Pratama, en tjänsteman i huvudstaden Jakarta. Han sa att han har tappat många släktingar på grund av COVID-19, inklusive sin moster och två farbröder.

& # 8220; Jag känner mig riktigt ledsen, jag saknar dem verkligen på dagen för Eid, & # 8221; sa han.

En indonesisk muslim kontrolleras med en termisk skanner innan han går in i en moské för att be Eid al-Adha-böner. (Foto: REUTERS/Ajeng Dinar Ulfiana)

Indonesiens nuvarande våg drivs av resor under Eid al-Fitr-festivalen i maj och av den snabba spridningen av den mer smittsamma deltavarianten som uppstod i Indien. Sjukhus är överbelastade och syretillförseln tar slut, med ökande antal sjuka som dör isolerat hemma eller medan de väntar på att få akutvård.

Med hälso- och sjukvården kämpar för att klara sig, även patienter som har turen att få en sjukhussäng är inte garanterat syre.

Andra asiatiska länder kämpar också för att innehålla snabbt stigande infektioner bland tröga vaccinationskampanjer och spridningen av delta-varianten. Bland dem finns muslimska majoritetsplatser som Malaysia, Bangladesh och de sydligaste fyra provinserna i Thailand.

Till skillnad från Indonesiens begränsningar pausade Bangladesh kontroversiellt sin låsning av koronavirus i åtta dagar för att markera Eid al-Adha, och dess miljontals människor handlar och reser den här veckan och väcker fruktan att semestern kommer att orsaka en virusflod som kommer att kollapsa det redan kämpande hälso- och sjukvårdssystemet.Malaysia har också kämpat för att kontrollera sitt utbrott, vilket har förvärrats trots att det varit i ett lockdown sedan den 1 juni. Totala fall har ökat med 62 procent sedan 1 juni till över 927 000. Sjukhus, särskilt i delstaten Selangor, har blivit överväldigade, och vissa patienter har enligt uppgift behandlats på golvet på grund av brist på sängar och lik som staplas upp i bårhus. Vaccinationerna har dock ökat, och nästan 15 procent av befolkningen har nu helt inympats.

Malaysias premiärminister Muhyiddin Yassin uppmanade muslimer att stanna hemma och fira semestern blygsamt. & # 8220; Jag vädjar till er alla att ha tålamod och följa reglerna eftersom ert offer är en stor jihad i Allahs syn och i vårt försök att rädda liv, & # 8221; sa han i ett tv-tal inför festivalen.

Indonesien började vaccinera aggressivt tidigare än många länder i Sydostasien. Cirka 14 procent av befolkningen har haft minst en dos, främst Kinas Sinovac. Men det kan lämna dem mottagliga, eftersom Sinovac kan vara mindre effektiv mot delta-varianten. Både Indonesien och Thailand planerar boosterskott av andra vacciner för sina Sinovac-immuniserade hälsoarbetare.

I Indonesien fortsätter marken att rensas för de döda eftersom dagliga begravningar på dedikerade kyrkogårdar för COVID-19-offren har ökat tio gånger sedan maj i enbart Jakarta, enligt regeringsuppgifter.

Familjer väntar på att bli begravda deras nära och kära som gravgravar arbetar senvakter. Förra året utfärdade Indonesiens högsta islamiska kontorsorgan ett dekret om att massgravar, normalt förbjudna i islam, skulle vara tillåtna under pandemin.

📣 Indien Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express-appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.