Unga bor hellre i svensk villa än franskt slott

0
65

Publicerad 21 juli 2021 kl 10.02

Inrikes. Strandhus i Malibu, vindsvåning i en världsmetropol eller kanske ett alphus i en exklusiv skidort? Nej, att bo i en herrgård på den svenska landsbygden toppar listan över drömboenden när Sveriges unga får drömma fritt. Det visar en ny undersökning från Fastighetsbyrån.

Gilla artikeln på Facebook

I den nya Sifoundersökningen som har 1.000 personer mellan 18 och 26 år i Sverige fått svara på frågan ”Hur skulle du helst vilja bo om du fick drömma fritt?”.

Flest, 18 procent, svarade att de helst vill bo på en herrgård på den svenska landsbygden. Näst flest, 12 procent, valde en modern arkitektritad villa i en fashionabel svensk förort och på tredje plats kommer en paradvåning i Stockholm, 10 procent.

Bland de tre mest valda alternativen ligger alltså alla i Sverige.

– Det är intressant att de unga håller sig i Sverige när de får drömma fritt om sitt boende. Vårt härliga land, vänner och familj har en starkare dragningskraft än vingårdar och världsmetropoler. Att en herrgård på svenska landsbygden hamnar som tydlig etta ligger också i linje med den gröna trend vi ser, som också pandemin förstärkt. Fler vill bo större och ha närmare till natur samtidigt som centrala citylägen värderats ner något, säger Johan Vesterberg PR- och kommunikationschef på Fastighetsbyrån, i ett utskick.

Det utlandsalternativ som lockar flest unga är ett strandhus i Malibu, vilket 9 procent helst vill bo i om de fick drömma fritt. Därefter följer vingård i Toscana, 8 procent, och en vindsvåning i en världsmetropol, 7 procent. Endast 3 procent uppger att deras nuvarande bostad är deras drömbostad.

Hur skulle du helst vilja bo om du fick drömma fritt?

* Herrgård på svenska landsbygden, 18 %.

* Modern arkitektritad villa i fashionabel svensk förort, 12 %.

* Paradvåning i Stockholm, 10 %.

* Strandhus i Malibu, 9 %.

* Annat, 9 %.

* Vingård i Toscana, 8 %.

* Vindsvåning i världsmetropol, 7 %.

* På en bondgård i Smålands skogar, 6 %.

* Strandbungalow i Karibien, 5 %.

* Tveksam, vet ej, 4 %.

* Lyxyacht som åker mellan världens hamnar, 3%.

* Slott i Frankrike, 3%.

* Alphus i exklusiv skidort, 3%.

* Min nuvarande bostad, 3%.