Liberaler i israelisk regering för att diskutera spionprogram från NSO med försvarsminister

0
134

Hälsiminister Nitzan Horowitz, chef för Meretz-partiet och ledamot av premiärminister Naftali Bennetts beslutsfattande säkerhetsskåp, sa till journalister att han skulle träffa försvarsminister Benny Gantz på torsdag till diskutera exporten från NSO Group. (AP/File Photo)

Ett liberalt parti i Israels regeringskoalition sa på måndagen att det skulle fråga försvarsministeriet om export av israelisk spionprogram som media har kopplat till hackning av telefoner från journalister, tjänstemän och rättighetsaktivister över hela världen. .

Hälsiminister Nitzan Horowitz, chef för Meretz-partiet och en ledamot av premiärminister Naftali Bennetts säkerhetsskåp för beslutsfattande, berättade för journalister att han skulle träffa försvarsminister Benny Gantz på torsdag för att diskutera export av NSO Group.

Försvarsministeriet, som licensierar exporten, kommenterade inte omedelbart.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

En utredning av 17 medieorganisationer som publicerades på söndag sa att NSO: s spionprogram användes i försökta och framgångsrika hack av 37 smartphones som tillhör journalister, myndigheter och rättighetsaktivister. Reuters kunde inte verifiera anklagelserna oberoende.

Läs också | Projekt Pegasus: Rahul Gandhi, Mamatas brorson, 2 fackliga ministrar, dissident före detta EG Lavasa i snooping mållista

NSO har förnekat vad det kallade & # 8220; de falska anklagelserna & # 8221; tog upp av mediaorganisationerna och sa att den endast säljer teknik till brottsbekämpande myndigheter och underrättelsetjänster för kontrollerade regeringar för att bekämpa terrorism och brott.

Talare under ett tv-utsett Meretz-fraktionsmöte uppmanade lagstiftaren Mossi Raz partiet att kräva att Israel stoppade NSO-exporten, vilket han liknade att & # 8220; exportera vapen, vilket är förbjudet för icke-demokratiska länder & # 8221 ;.

Men en annan lagstiftare från Meretz, före detta israelisk militär biträdande chef Yair Golan, var mer försiktig och sade att rapporteringen om NSO & # 8220; ser tendentiös ut, med en kommersiell motivation & # 8221; och lägger till: & # 8220; Det är inte bara NSO som gör sådana saker. & # 8221;

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express-appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.