De bästa molntjänsterna för hög belastning av dataöverföring

0
139
wisawa222/Shutterstock.com

Många molnleverantörer tar betalt för dataöverföring, ofta för varje GB varje månad. Dessa kostnader kan vara så höga att det kan vara otroligt dyrt att köra vissa datatunga tjänster. Om du fortfarande vill flytta till molnet, vad kan du göra för att mildra din bandbreddsräkning?

Data är dyra

De flesta av de stora molnleverantörerna tar betalt för data, och det är vanligtvis oundvikligt om du vill använda dessa tjänster. I ett försök att vara så effektiv som möjligt mikrooptimerar leverantörer som AWS alla sina priser och debiterar dig orimliga priser om du vill köra en datatung arbetsbelastning.

AWS debiterar 0,09 USD per GB data. Azure debiterar $ 0,0875 per GB. Google Cloud Platform debiterar $ 0,08 . All data som kommer in är gratis och all data som överförs mellan lokala servrar i samma zon är i allmänhet gratis, men när den lämnar och går ut på internet måste du betala för den. Detta kan vara ett problem om du skickar terabyte varje månad.

De tre stora & # 8212; AWS, Azure och GCP & # 8212; har alla erbjudanden för dedikerade servrar, men ingen av dem har dedikerad bandbredd . De kan ha dedikerade Mbps-anslutningar, men allt som gör det låter dig spendera dina pengar snabbare.

Tyvärr är lösningen vanligtvis att antingen försöka begränsa dina data så mycket som möjligt, som med gzip-komprimering, eller att ge upp att använda en stor namnleverantör och använda en mindre leverantör som buntar beräkna med bandbredd till ett rimligt pris./p> Annonsering

Detta kan innebära att du inte kommer att kunna använda många av de tjänster som levereras med avancerade molnleverantörer som AWS, men om du inte & # 8217; har inte pengar att betala sina avgifter, det kanske inte ens är ett alternativ i första hand.

Hur mycket data använder jag?

Om du inte vet hur mycket data du använder för närvarande vill du övervaka det för att få en uppfattning om vilka tjänster du ska använda.

Det finns & # 8217; många Linux-verktyg för att mäta detta, men vnstat är lätt och fungerar bra.

sudo apt install vnstat

Detta visar totalsumman på kommandoraden och kan också generera PNG som visar dataanvändning.

Om du använder AWS kan du se EC2-användning och användning för andra tjänster i CloudWatch Dashboard.

RELATERAD: Hur du ser hur mycket bandbredd din är AWS EC2-instanser använder

AWS Lightsail

AWS är ökänt för sin hemska dataprissättning, men i ett försök för att tävla med leverantörer som Digital Ocean (vilket är enklare och tar ut förmånliga priser för data), lanserade de AWS Lightsail, som är den enda sparande nåd för de stora namnet leverantörer.

Annons

Lightsail är en enklare version av AWS som bara erbjuder några få tjänster. Det erbjuder dock fortfarande beräkningsinstanser och hanterade databaser, och du kan fortfarande gränssnitt med vanliga AWS-tjänster. Det är i huvudsak EC2, men enklare med ett gränssnitt utformat för nybörjare.

Här är det bästa – varje instans kommer med flera terabyte dataöverföring per månad, mer än Digital Ocean erbjuder även på vissa nivåer. Du kommer fortfarande att betala för mycket avgifter, men du kan alltid uppgradera eller köpa ytterligare instanser.

Bra, eller hur? Det finns några fångster. Eftersom det kan prata med andra AWS-resurser vill AWS inte att du missbrukar tjänsten för att spara pengar och inkluderar följande klausul i deras TOS:

51.3. Du får inte använda Amazon Lightsail på ett sätt som är avsett att undvika avgifter från andra tjänster (t.ex. proxy-nätverkstrafik från tjänster till det offentliga internet eller andra destinationer eller överdriven databehandling genom lastbalansering eller innehållsleveransnätverk (CDN) som beskrivs. i dokumentationen), och om du gör det kan vi störa eller stänga av dina datatjänster eller stänga av ditt konto.

Detta är ganska vagt, så det är inte riktigt klart vad högt -data arbetsbelastningar Lightsail kan och kan inte användas för.

För de flesta tjänster som bara använder Lightsail är du förmodligen bra. Termen & # 8220; andra tjänster & # 8221; gäller resten av AWS utanför Lightsail. Om du vill köra en Lightsail-databas, Lightsail API-tjänst och Lightsail-webbserver och de råkar använda massor av data kan du fortfarande göra det.

Men om du är tänker du ställa in en omvänd proxy för direkt proxytrafik från EC2, Lambda, S3 eller någon annan tjänst, måste du tänka på en annan lösning. Det skulle vara en uppenbar överträdelse av deras villkor och skulle troligen få ditt konto att stängas av eller stängas av.

Annons

Det är ett grått område om du får använda en Lightsail-instans för att köra databehandling på externa datalagrar som S3 eller RDS. Om du till exempel hade en Lightsail-instans som komprimerade bilder i S3 på begäran, skulle du spara datakostnaderna jämfört med att använda EC2. Du är inte tillåtet att använda externa AWS-tjänster, men om du använder dem från Lightsail i avsikt att spara pengar kan du bryta om din användning anses vara överdriven.

Det är också lite av ett grått område om det är tillåtet att köra extremt belastade balanserade arbetsbelastningar helt i Lightsail. Lightsail inkluderar belastningsutjämnare till $ 20 i månaden, men det är möjligt att köra tio $ 5 instanser, som vardera kommer med 2 TB data och betala totalt $ 70 för 20 TB data, vilket skulle kosta nästan $ 2000 om du körde på EC2.

Använder du Lightsail som detta fusk? Kanske inte, men AWS kan bestämma det, så fortsätt med försiktighet om du vill köra en datatung applikation. I slutet av dagen kommer AWS sannolikt att besluta från fall till fall.

RELATERAD: Amazon Lightsail är AWS för vanliga människor

Digitala havet

Digital Ocean har i princip format hela sin affärsmodell för att vara motsatsen till AWS lättanvänd, med enkel fast prissättning för alla deras tjänster. Medan de inte har alla PaaS-erbjudanden som AWS och andra leverantörer kan ha (de har till exempel inte en konkurrent till Lambda), har de grunderna och de är bra på att få grunderna rätt.

Deras enkla sprängbara instanser, som är jämförbara med AWS Lightsail och EC2 T3, ger massor av data varje månad med mycket liten begränsning. Deras billigare instanser, under $ 20, ger inte lika mycket data som Lightsail, och SSD är mindre, men totalt sett är de mycket jämförbara.

Vad som är ännu bättre är att de inte tar för höga datavgifter för överdata, bara 0,01 USD per GB, åtta gånger billigare än AWS. Jämfört med EC2 sparar du hundratals per månad

Annons

De är också lätta att skapa och förstöra, så om du vill köra dessa i en autoskalningsgrupp är du fri att göra det. Digital Ocean har emellertid inte inbyggt stöd för automatisk skalning om du inte använder Kubernetes, så du måste automatisera det själv.

Det är det verkligen billigt, och kommer förmodligen att fungera för många företag, men dess brist på många tjänster kan vara en avstängning. Om du vill ha premium AWS-tjänster som Lambda måste du betala premiumpriser.

Du kan kolla deras produktsida för en uppdaterad lista, men de erbjuder:

  • VPS Compute with & # 8220; Droplets & # 8221;
  • Kubernetes, using Droplets
  • Hanterade DB med droppar
  • En & # 8220; appplattform & # 8221; tjänst som AWS App Runner
  • S3-kompatibel objektbutik, med 250 GB gratis plus $ 0,02 per GB lagrad efter det, och 1 TB överföring plus $ 0,01 per ytterligare GB
  • Lokala volymer, som AWS EBS.

Och tyvärr inte mycket annat vid denna tidpunkt förutom grundläggande nätverks- och övervakningsverktyg.

Dedikerade molnservrar

Vissa molnleverantörer, som de som erbjuder dedikerade servrar, tar inte betalt för data per GB och ger dig istället en dedikerad och omätad anslutning vid fasta Mbps.

Till exempel är OVH en leverantörsfokuserad mestadels på dedikerade maskiner och ger helt enkelt obegränsad bandbredd för de flesta av deras instanser.

Annonsering

Detta kan dock variera beroende på region, eftersom data som överförs från maskiner på platser som Australien kommer att mätas om du inte betalar mycket extra per månad. Detta är dock fortfarande 5 TB trafik, så det är förmodligen bra för de flesta.

Linode är en annan leverantör som erbjuder både delade virtuella servrar och dedikerade maskiner. Deras prissättning är jämförbar med Lightsail och Digital Ocean och erbjuder några TB överföring per månad samt flera Gbps med utgångshastighet.