Telefoner av två ministrar, 3 Opp-ledare bland många riktade för övervakning: rapport

0
62

Den indiska listan med 300″ verifierade “siffror inkluderar de som används av” ministrar, oppositionsledare, journalister, det juridiska samfundet, affärsmän, regeringstjänstemän, forskare, rättighetsaktivister och andra ” .

I det som skulle kunna utlösa en stormig start på parlamentets monsunssession som påbörjades på måndag, har ett globalt samarbetsprojekt avslöjat att det israeliska företaget NSO Groups Pegasus-spionprogram riktar sig till 300 mobiltelefonnummer i Indien inklusive två tjänande ministrar i Narendra Modi-regeringen, tre oppositionsledare, en konstitutionell myndighet, flera journalister och affärspersoner.

The Wire, en digital nyhetsplattform, som ingår i samarbetet, rapporterade på söndag. att den läckta globala databasen med 50 000 telefonnummer först öppnades av franska ideella förbjudna berättelser och Amnesty International och delades sedan med 16 mediepartner: The Guardian, Washington Post, Le Monde, Suddeutsche Zeitung och 11 andra arabiska och europeiska organisationer.

Förklarat | Vad är israelisk spionprogram Pegasus, som genomförde övervakning via WhatsApp?

Den indiska listan med 300 “verifierade” siffror inkluderar de som används av “ministrar, oppositionsledare, journalister, det juridiska samfundet, affärsmän, regeringstjänstemän, forskare, rättighetsaktivister och andra”, heter det. Guardian sade dock att närvaron av ett telefonnummer i databasen inte var en bekräftelse på om motsvarande enhet var infekterad med Pegasus eller var föremål för ett hackförsök.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“… konsortiet anser att uppgifterna är indikativa för de potentiella mål som NSO: s regeringskunder identifierat före eventuella övervakningsförsök,” rapporterade det.

NSO-gruppen beskriver sina kunder som 60 underrättelse-, militär- och brottsbekämpande organ i 40 länder, även om de inte kommer att bekräfta identiteten på någon av dem, med hänvisning till skyldigheter för klientens sekretess, säger Washington Post. Som svar på en tidigare rättegång från WhatsApp i Kalifornien hade NSO Group sagt att Pegasus användes av suveräna regeringar i främmande länder.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Som svar på utvecklingen sade regeringen: ”Anklagelserna angående regeringens övervakning av specifika personer har ingen konkret grund eller sanning alls. Tidigare gjordes liknande påståenden angående användningen av Pegasus på WhatsApp av den indiska staten. Dessa rapporter hade inte heller någon saklig grund och förnekades kategoriskt av alla parter, inklusive WhatsApp i den indiska högsta domstolen. Den här nyhetsrapporten verkar alltså också vara en liknande fiskexpedition, baserad på antaganden och överdrifter för att skada den indiska demokratin och dess institutioner. ”

Indian Express hade under 2019 rapporterat att Facebook-ägda WhatsApp hade bekräftad användning av Pegasus för att rikta sig till journalister och människorättsaktivister i Indien . WhatsApp hade gjort utlämnandet i en stämningsansökan vid en amerikansk domstol i San Francisco.

I detta hade det påstått att NSO-gruppen riktade sig till cirka 1 400 WhatsApp-användare med Pegasus. Bland dem som då riktades till Indien var flera människorättsaktivister och advokater som arbetar i stamområden, ett anklagat ärende från Elgar Parishad, en advokat i Bhima Koregaon, en Dalit-aktivist, journalister som rapporterar om försvar och strategi och en universitetslektor i Delhi.

WhatsApp var dock en av de attackvektorer som användes för att infiltrera mobiltelefoner till utvalda mål med Pegasus. Andra kända vektorer inkluderar SMS och iPhones iMessage-tjänst utöver okända sårbarheter som en Pegasus-användare kan utnyttja för att installera spionprogram.

När spionprogrammet har installerats kan Pegasus potentiellt skörda de flesta data på enheten inklusive SMS, e-post, WhatsApp-chattar, samtalsloggar, GPS-data, kontaktlistor och överföra den tillbaka till angriparen. Det kan också aktivera funktioner som kamera, mikrofon, samtalsinspelning etc. för att ge övervakningsfunktioner till klienten.

Enligt NSO-gruppen, som rapporterats av The Wire, är den läckta databasen “inte en lista över siffror som regeringar använder Pegasus” och att den hade “god anledning att tro” att de läckta uppgifterna “kan vara en del av en större lista över siffror som kan ha använts av NSO-gruppens kunder för andra ändamål ”.

Dessutom bestred NSO-gruppen att Pegasus användes för att rikta 50 000 personer, vilket tyder på att målsättningsskalan för alla statliga kunder var cirka 5000 ett år.

I sina tidigare uttalanden, trots att regeringen inte tydligt erkände eller förnekade att köpa eller använda NSO Groups Pegasus för att genomföra övervakning, hade det israeliska företaget i sitt svar på WhatsApps rättegång i Kalifornien noterat: ”… det finns ingen tvist om påstådd användning av Pegasus att meddela 1400 utländska WhatsApp-användare i april och maj 2019 gjordes av suveräna regeringar i främmande länder.

“NSO är ett högt reglerat företag som ger statliga myndigheter ett viktigt verktyg för att övervaka terrorister och brottslingar. , analogt med företag som förser USA: s militär med flygplan, vapen och cyberintelligensverktyg, ”tillade det.

I ett skriftligt svar till parlamentet i november 2019 hade då statsministern för inrikes frågor G Kishan Reddy sagt: ”Avsnitt 69 i lagen om informationsteknologi, 2000 ger centralregeringen eller en statsregering möjlighet att fånga, övervaka eller dekryptera eller orsaka att fångas upp eller övervakas eller dekrypteras, all information som genereras, överförs, tas emot eller lagras i någon datorresurs i intresse för Indiens suveränitet eller integritet, statens säkerhet, vänskapliga förbindelser med utländska stater eller allmän ordning eller för att förhindra uppmuntran till begåelse av kännbara brott som hänför sig till ovan eller för utredning av brott ”.

Han tillade att centralregeringen har auktoriserat tio organ att avlyssna kommunikation. Dessa är Intelligence Bureau, Narcotics Control Bureau, Enforcement Directorate, Central Board of Direct Taxes, Directorate of Revenue Intelligence, Central Bureau of Investigation, National Investigation Agency, Cabinet Secretariat (RAW), Directorate of Signal Intelligence (For service areas of Jammu & amp; Endast Kashmir, nordöstra och Assam) och poliskommissionär, Delhi.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste India News, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.