När frusen mark brinner, skakar Sibirien: “Om vi ​​inte har skogen, har vi inte liv”

0
70

En skogsbrand brinner på vägen mellan Magaras och Berdigestyakh, väster om Yakut. (The New York Times)

Hjälpsanropet tände bybornas telefoner klockan 7:42 på en muggig och smärtsam rökig kväll på Sibiriens snabbuppvärmda permafrost-vidvinkel. att komma till rådhuset klockan 8, ”läste WhatsApp-meddelandet från borgmästarens kontor. ”Branden har nått motorvägen.”

En bonde hoppade på en traktor som släpade en stor blå påse med vatten och rullade in i en förödande dis. Den ständigt förtjockande röken skar av solljuset och vinden piskade aska i hans oskyddade ansikte. Lågor längs motorvägen glödde orange och heta och slickade upp de svängande vägkanten.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Vi behöver en större traktor!” skrek föraren snart, avbröt sitt uppdrag och rusade tillbaka till stan så fort hans mullrande maskin kunde ta honom. skogsbränder de kommer ihåg och många känner sig hjälplösa, arga och ensamma.

De tål de kallaste vintrarna utanför Antarktis med lite klagomål. Men de senaste åren har sommartemperaturerna i den ryska arktiken gått så högt som 100 grader och matat enorma flammor som tinar upp det som en gång var permanent fryst mark.

Läs | Oregon löpeld förskjuter 2000 invånare som flammor blossar över USA: s västra

Förra året brände skogsbränderna mer än 60 000 kvadratkilometer skog och tundra, ett område som är lika stort som Florida. Det är mer än fyra gånger det område som brände i USA under dess förödande brandsäsong 2020. I år har mer än 30000 kvadratkilometer redan bränt i Ryssland, enligt regeringsstatistik, med regionen bara två veckor in i sin högsta eldsäsong.

Forskare säger att de enorma bränderna har möjliggjorts av den extraordinära sommarvärmen de senaste åren i norra Sibirien, som har värmts snabbare än nästan någon annan del av världen. Och påverkan kan kännas långt ifrån Sibirien. Bränderna kan potentiellt påskynda klimatförändringarna genom att släppa ut enorma mängder växthusgaser och förstöra Rysslands stora boreala skogar, som absorberar koldioxid från atmosfären.

Förra året brann de rekordhöjda bränderna i den avlägsna Sibiriska regionen Yakutia släppte ungefär lika mycket koldioxid som all bränsleförbrukning i Mexiko 2018, enligt Mark Parrington, seniorforskare vid Copernicus Atmosphere Monitoring Service i Reading, England.

Vissa skogsbränder är normala, men forskare säger att de har accelererat till en extraordinär de senaste tre åren och hotar hållbarheten i ekosystemet i den norra skogen, känd som taiga. (New York Times)

Nu brinner Yakutia – en region som är fyra gånger större än Texas, med sin egen kultur och turkiska språk – igen.

Några dagar denna månad hängde tjock rök över huvudstaden Yakutsk, den kallaste staden i världen, som fick invånarnas ögon att vattna och skrapa i halsen. Utanför staden konsumeras byborna av striden med eld och skyfflar diken för att hålla den borta från sina hem och åkrar och släcker törsten genom att gräva upp isarken inbäddade i marken.

Livet här kretsar kring den norra skogen, känd som taiga. Det är källan till bär, svamp, kött, timmer och ved. När den brinner tiner permafrosten under den snabbare och gör frodiga skogar till ogenomträngliga träsk.

Vissa skogsbränder är normala, men forskare säger att de har accelererat till en extraordinär takt de senaste tre åren och hotar hållbarhet i taiga-ekosystemet.

“Om vi ​​inte har skogen, har vi inte liv”, säger Maria Nogovitsina, en pensionerad dagisdirektör i byn Magaras, cirka 1000 invånare. 60 miles utanför Yakutsk.

Som många bybor nyligen har gjort, erbjöd Nogovitsina jorden för att hålla bränderna borta: Hon slet upp några pannkakor i rysk stil och ströde marken med jäst mjölk.

”Naturen är arg på oss ”, Sa hon.

Maria Nogovitsina, en pensionerad dagisdirektör som bor i Magaras, Ryssland. & # 8220; Om vi ​​inte har skogen, har vi inte liv, & # 8221; Sa Nogovitsina. (New York Times)

Yakutias folk är för sin del också arga. De säger att myndigheter har gjort för lite för att bekämpa bränderna, ett tecken på att global uppvärmning kan medföra en politisk kostnad för regeringarna.

Fyra dagar av resor i Yakutia den här månaden avslöjade en nästan universell känsla att den ryska regeringen inte fattade folkets situation. Och i stället för att acceptera officiella förklaringar om att klimatförändringarna är skyldiga i katastrofen, upprepar många konspirationsteorier, bland annat att bränderna satsades avsiktligt av krokiga tjänstemän eller affärsmän som hoppades kunna dra nytta av dem.

“I har inte sett det, men det är vad folk säger, ”Yegor Andreyev, 83, en bybor i Magaras, sade om de spridda rykten om namngivna” bossar ”som bränner skogarna för att främja olika korrupta system. “Det finns inga bränder i Moskva, så de kunde inte bry sig mindre.”

I Magaras sa borgmästare Vladimir Tekeyanov att han ansökte om statligt bidrag för att köpa en drönare, GPS-utrustning och radio. Ridande en bulldozer genom de förkolnade skogarna utanför byn sa en skogsvaktare, Vladislav Volkov, att han var blind för branden på grund av brist på flygövervakning. Det var först när han hämtade en trasig traktor som lämnades några dagar tidigare att han upptäckte en ny brand som rasade i närheten.

”Branden väntar inte medan du väntar på reservdelar. , Sa han.

Äldre bybor inklusive Yegor Andreyev, centrum, vila på en veranda när skogsbränder brann i närheten i Magaras, Ryssland, väster om Yakutsk, i juli 2021. (New York Times)

Ryssland kan på vissa sätt dra nytta av klimatförändringarna eftersom varmare väder skapar nytt bördigt territorium och öppnar det en gång frusna Arktiska havet för större handel och resursutvinning. Men landet är också unikt sårbart, med två tredjedelar av dess territorium som består av permafrost, som förvränger landet, bryter sönder vägar och undergräver byggnader när det tiner.

I flera år avvisade president Vladimir Putin faktumet att människor bär ansvaret för det värmande klimatet. Men förra månaden lät han ett nytt meddelande i sin årliga call-show med den ryska allmänheten varna för att den tinande permafrosten skulle kunna leda till “mycket allvarliga sociala och ekonomiska konsekvenser” för landet.

“Många tror med goda skäl att detta främst är kopplat till mänsklig aktivitet, till utsläpp av föroreningar till atmosfären”, sa Putin till tittarna. ”Den globala uppvärmningen sker ännu snabbare i vårt land än i många andra regioner i världen.”

Putin undertecknade denna månad en lag som kräver att företag rapporterar sina utsläpp av växthusgaser och banar väg mot koldioxidreglering i Ryssland, världens fjärde största förorenare. Ryssland var värd John Kerry, president Joe Bidens klimatutsändare, för samtal i Moskva den senaste veckan och signaliserade att den är beredd att samarbeta med Washington för att bekämpa den globala uppvärmningen trots konfrontation i andra frågor.

Ändå pågår Rysslands kamp mot välbekanta förbud: styv centraliserad regering, en vidsträckt brottsbekämpningsapparat och misstro mot staten. I och med att skogsbränderna spred sig i juni inledde åklagare straffrättsliga utredningar av lokala myndigheter för att ha påstått att de inte bekämpade bränderna.”Folket som var upptagen med att bekämpa skogsbränder var nära att arresteras”, säger Aleksandr Isayev, en löpeldsexpert vid Ryska vetenskapsakademien i Jakutsk. “Deras aktiviteter sattes i väntan.”

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Då, tidigare i månaden, var människor i Yakutia rasande efter att Rysslands försvarsdepartement skickade ett amfibiskt plan till Turkiet för att hjälpa det geopolitiskt viktiga landet att slåss mot skogsbränder. Det tog ytterligare fem dagar tills den ryska regeringen meddelade att den skickade militära flygplan för att bekämpa bränder också i Yakutia.

“Detta betyder att Moskva inte har lagt märke till ännu”, sa Aleksandr Fedorov, biträdande chef för Melnikov Permafrost-institutet i Jakutsk, i en intervju innan Ryssland skickade flygplan till regionen.

En fredag ​​kväll nyligen frivilliga i byn Bulgunnyakhtakh, söder om Yakutsk, staplade i lastbilar och en öppen släp och stötte genom den mygginfekterade skogen i två timmar. De fyllde upp vattenbilar vid en damm och körde till kanten av en klippa med utsikt över den majestätiska floden Lena, där de insåg att de hade gått fel vägen: branden låg i dalen nedanför.

Några av männen klättrade nerför backen, medan andra försökte ansluta brandslangar för att nå dem.

” Det finns inga brandmän här, “mumlade en man. “Ingen vet hur man använder dessa saker.”

Genom att arbeta genom den lätta norra natten med ryggsäckpumpar tycktes volontärerna innehålla den lilla elden, som de hade fruktat skulle kunna hota deras by. Men för Semyon Solomonov, en av volontärerna, var en sak klar: Varje seger över härjningarna i det föränderliga klimatet skulle vara tillfällig.

”Det här är ingen fas, det här är ingen cykel – det här är närmar sig världens ände, sade Solomonov. “Mänskligheten kommer att dö ut och dinosauriernas era kommer.”

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express-appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.