RSSs BJP-poengperson: innlegget, rollen og de etablerte

0
61

Arun Kumar er RSSs nye koordinator med BJP. (Express Foto: Prem Nath Pandey, File)

RSS på søndag ga sin sah-sarkaryawah (felles generalsekretær) Arun Kumar nøkkeljobben med å koordinere med BJP. Kumar erstattet Dr Krishna Gopal, en annen sah-sarkaryawah, som hadde vært RSSs BJP-poengperson siden oktober 2014.

Ny poengperson

Før Arun Kumar, 57, ble gjort til sah-sarkaryawah i mars, var han RSS-en Akhil Bharatiya Prachar Pramukh, og ivaretok organisasjonens oppsøkende programmer. Delhi-fødte Kumar har vært en pracharak siden 1982, og ble postet hovedsakelig i Haryana, Punjab, Himachal Pradesh og Jammu & amp; Kashmir før han ble en del av RSS-landslaget.

Kumar var blant RSS-lederne som var i konstant kontakt med regjeringen og rådgav sine funksjonærer om saker knyttet til J & amp; K før de konstitusjonelle endringene 5. august 2019. Han hadde lenge presset på for opphevelse av artikkel 370, etablert en tankegang- tank, Jammu and Kashmir Study Center, i Delhi, som jobbet med RSSs kjerneproblemer i den tidligere staten, inkludert den nå irrelevante artikkel 370.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1. png Også i Explained | BJPs fokus på Kumaon-regionen i Uttarakhand

Arun Kumars forgjenger

Da han erstattet Suresh Soni fire måneder etter at den BJP-ledede regjeringen kom til makten, ble Dr Krishna Gopal, doktorgrad i botanikk fra Agra University og med bred erfaring i UP og Nordøst, ansett som den mest passende mannen for jobben.

I de første årene ble det gjort flere avtaler, spesielt innen utdanning, etter Gopals råd. Hans kontor i Paharganj i Delhi så hyppige besøk av ministre og regjeringsoffiserer. Denne situasjonen endret seg imidlertid senere.

RSS har beskrevet erstatningen av Gopal med Arun Kumar som “rutine”.

Krishna Gopal hadde passet jobben siden oktober 2014, måneder etter at regjeringen i Narendra Modi kom til makten . (Express Photo/File)

Hva er BJP-poengpersonens rolle?

Hovedansvaret til RSS-kontoristen som koordinerer med BJP er å sikre at partiet forblir på riktig ideologisk vei. RSS utnevner også visse pracharaks til å være Sangathan Mantri (organisasjonssekretær) for hver av sine frontorganisasjoner, inkludert BJP.

Koordinatorens rolle er hovedsakelig rådgivende. Men med tanke på at BJP er ved makten i sentrum og i flere store stater, har hans posisjon mye autoritet i dag. Selv om den hevder å være en ikke-politisk “kulturell” organisasjon, påvirker RSS regjeringens politikk uansett hvor BJP har makten. Det holdes regelmessige møter på flere nivåer mellom RSS og offshoots, og BJP og regjeringen. Koordinatoren formidler alle interaksjoner mellom BJP-regjeringen og RSS.

Ulike innlegg

RSSs BJP-koordinator er forskjellig fra Sangathan Mahamantri, BJPs Generalsekretær (Organisasjon). Den sistnevnte sistnevnte posten blir avviklet av BJP av RSS, men han er en del av BJP så lenge han er i jobben. Det er flere generalsekretærer (organisasjon) i BJP fra nasjonalt til statsnivå, som alle er i nær kontakt med RSS.

På nasjonalt nivå er BJPs generalsekretær (organisasjon) B L Santhosh. Hans forgjenger Ramlal kom tilbake til RSS etter at han ble trukket tilbake i juli 2019. Ramlal er nå RSSs All India Sampark Pramukh.

Koordinatoren er en kontorist for RSS selv, og ser etter frontorganisasjonen. av Sangh tildelt ham.

De tidlige lederne

Da Bharatiya Jana Sangh (BJS), forløperen til BJP, ble dannet i 1951, ble flere senior RSS-pracharaks inkludert Deendayal Upadhyay, Atal Bihari Vajpayee, Nanaji Deshmukh, LK Advani og Dattopanth Thengdi, ble utplassert til det nye partiet. RSS og BJS var ikke så store da – og det føltes ikke noe behov i RSS for en BJS-koordinator.

I de tidlige årene, da BJS bare hadde en stilling som generalsekretær, hadde Upadhyay den stillingen og ivaretok organisatorisk arbeid. Da han ble BJS-president i 1967, ble Nanaji Deshmukh generalsekretær.

På begynnelsen av syttitallet ble Sunder Singh Bhandari hentet fra Rajasthan til Delhi som BJS visepresident, og for å ivareta organisatorisk arbeid. Da Janata-partiet – som BJS hadde slått seg sammen med – dannet regjeringen i 1977, bestemte Deshmukh seg for å forlate politikken. Bhaurao Deoras fikk jobben med å koordinere med BJS-ledere som hadde blitt en del av Janata. Dette var den tiden da noen Janata-ledere tok opp spørsmålet om “dobbelt medlemskap” mot de tidligere BJS-lederne i regjeringen.

Deoras fortsatte å gjøre koordineringsjobben etter at BJP ble dannet i 1980. Han var yngre bror til daværende sarsanghchalak Balasaheb Deoras, hadde bedre forståelse av politikk enn noen andre i RSS, og hadde forhold som skjærte seg over partilinjer.

Bhaurao Deoras veiledet ledere som Upadhyay, Vajpayee og tidligere sarsanghchalak Prof Rajendra Singh (Rajju Bhaiya). Etter at BJP ble utslettet ved valget i 1984, ble flere endringer initiert. Bhaurao brakte K N Govindacharya til BJP; han var opprinnelig assistent for daværende BJP-president Advani, og etter at BJP-grunnloven ble endret, ble han den første generalsekretæren (Organisasjonen). Bhaurao fortsatte å koordinere med BJP til han døde i 1992.

Coronavirus forklarte

Klikk her for mer

Mer nylig

Bhaurao overførte koordineringspinnen til Rajendra Singh. Etter at Singh ble sarsanghchalak i 1994, fungerte sah-sarkaryawah K S Sudarshan som koordinator til han ble sarsanghchalak selv i 2000. Som sarsanghchalak var Sudarshan åpenlyst kritisk til BJP-ledelsen og politikken til Vajpayee-regjeringen. I mars 2001 sa han til Akhil Bharatiya Pratinidhi Sabha i Delhi: “Det er noen inkompetente mennesker som sitter i PMO.” Ved en annen anledning rådet Sudarshan Vajpayee og Advani til å gi plass til yngre ledere.

Sudarshan ble fulgt som koordinator av Madandas Devi, som hadde den vanskelige oppgaven å administrere Sangh-Vajpayee-forholdet. I august 2005, med Devis helsemangel, ble en annen sah-sarkaryawah, Suresh Soni, kunngjort for jobben.

Med BJP i opposisjon, Soni, under ledelse av sarsanghchalak Mohan Bhagwat. promoterte andre generasjon av ledere i partiet, brakte Nitin Gadkari som president og satte deretter Advani og andre eldre utenfor for å projisere Narendra Modi som statsministerkandidat i 2013.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med på kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste Explained News, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har vært rangert GRØNT for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd