Japans olympiska säkerhetsbalanshandling: Få är nöjda

0
56

Japans massiva säkerhetsapparat har väckt klagomål om att nationen under lekveckorna kommer att se mer ut som auktoritärt Nordkorea eller Kina än en av världen & # 039: s mest kraftfulla, livfulla demokratier. (Twitter/Tokyo2020 /)

Kämpande företag tvingas tillfälligt stängas av runt OS-arenor. Olympiska besökare beordrade att installera invasiva appar och tillåta GPS-spårning. Påminnelser som sätter ut hotell för att hindra deltagarna från att komma i kontakt med vanliga japaner eller besöka restauranger för att prova sushi.

Japans massiva säkerhetsapparat har väckt klagomål om att nationen under lekveckorna kommer att se mer ut som auktoritära Nordkorea eller Kina än en av världens mest kraftfulla, livfulla demokratier.

Oron för många här är dock inte för mycket Big Brother. Det är att alla de ökade försiktighetsåtgärderna inte kommer att vara nästan tillräckligt för att hindra de beräknade 85 000 idrottare, tjänstemän, journalister och andra arbetare som kommer till Japan från att införa snabbt spridande koronavirusvarianter till en i stort sett ovaccinerad befolkning som redan kämpar med att montera fall.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

& # 8220; Allt är baserat på hederssystemet, och det orsakar oro för att mediefolk och andra deltagare kan gå ut ur sina hotell för att äta i Ginza, & # 8221; Takeshi Saiki, en lagstiftare i oppositionen, sa om vad han kallade Japans slappa gränskontroller. Hittills har majoriteten av olympiska idrottare och andra deltagare befriats från typiska karantänkrav.

Människor väntar på att korsa gatan bredvid Tokyo 2020 baner. (AP Photo)

Det har förekommit regelbundna nedbrytningar i säkerheten när den enorma omfattningen av att försöka polisera så många besökare blir tydligare och invigningsceremonin väcker. Den japanska pressen är fylld med rapporter om olympiska personer som testar positivt för coronavirus. Bilder och inlägg på sociala medier visar att utlänningar som är kopplade till spelen bryter mot maskreglerna och dricker offentligt, röker på flygplatser, även om bios är korrekta, publicerar de på dejtingsappar.

& # 8220; Det finns stora hål i bubblorna, & # 8221; sa Ayaka Shiomura, en annan oppositionslagstiftare, som talade om de så kallade & # 8216; bubblorna & # 8217; som ska separera OS & # 8217; deltagare från resten av landet.

Pandemin har testat demokratier runt om i världen när de försöker hitta en balans mellan behovet av att skydda grundläggande rättigheter och det nationella imperativet att kontrollera en sjukdom som trivs när människor samlas i stort antal.

Få platser har emellertid mött högre insatser än Tokyo kommer att göra under juli och augusti eller närmare global granskning. Regeringen, som är väl medveten om upprepade inhemska undersökningar som visar stark motstånd mot spelen, hävdar att dess säkerhets- och övervakningsåtgärder är avgörande eftersom den försöker få igång ett OS under en pandemi som en gång i ett århundrade.
< iframe loading = "lat" src = "https://open.spotify.com/embed/episode/7JIi1XoVMzjgpoINMVzMAT" width = "100%" height = "232" frameborder = "0">

Men eftersom begränsningarna testas av ett ökande antal besökare har tjänstemännen fått skulden för att göra för mycket och för lite.

Regeringen och spelen & # 8217; arrangörer & # 8220; behandlar besökare som om de är potentiella brottslingar, & # 8221; Chizuko Ueno, professor emeritus i sociologi vid University of Tokyo, sa på YouTube.

Det finns också en långvarig förbittring över ett utbrett sentiment att Japan står inför denna balanshandling eftersom Internationella olympiska kommittén behöver att få spelen att inträffa, oavsett virusets tillstånd, för att få miljarder dollar i medieintäkter som är kritiska för dess överlevnad.

& # 8220; OS hålls som ett IOC-företag. Inte bara det japanska folket, utan andra runt om i världen, stängdes av av OS efter att vi alla såg OS: s och IOC: s sanna natur genom pandemin, & # 8221; berättade bergsklättraren Ken Noguchi onlineupplagan av tidningen Nikkan Gendai.

Ledande sportredaktörer vid stora internationella medieföretag har under tiden bett arrangörerna att ompröva några åtgärder som går utöver vad som är nödvändigt för att skydda deltagare och invånare, & # 8221; säger att de visar en åsidosättande av våra kollegers personliga integritet och tekniska säkerhet. & # 8221;

Japan har gjort bättre under pandemin än många nationer, men olympierna kommer bara några månader efter en coronavirus spike hade några japanska sjukhus närmar sig kollaps då ICU fylldes med de sjuka. Medan ökningen har mildrats ökar fallen tillräckligt för att förklara ännu ett undantagstillstånd i Tokyo.

Ett av de mest profilerade säkerhetsproblemen kom förra månaden när en ugandisk teammedlem som anlände till Japan testade positivt för vad som visade sig vara den mer smittsamma delta-varianten. Han sattes i karantän på flygplatsen, men resten av niopersonalaget fick resa mer än 500 kilometer på en charterbuss till deras läger före OS, där en andra ugandisk testades positivt och tvingade laget och sju stadstjänstemän och förare som hade nära kontakt med dem för att självisolera.

På fredag ​​försvann en lagmedlem i Uganda och väckte fler frågor om övervakningen av olympiska deltagare.

Så vilka begränsningar som olympiskt kopplade besökare möter? Under de första 14 dagarna i Japan har olympiska besökare utanför idrottarna & # 8217; byn är förbjuden att använda kollektivtrafik och att gå till barer, turistattraktioner och de flesta restauranger. De kan inte ens ta en promenad eller besöka någonstans, i själva verket är det inte särskilt nämnt i aktivitetsplaner som lämnats in i förväg. Det finns några undantag som godkänts av arrangörerna: specifikt utsedda närbutiker, takeaway-platser och i sällsynta fall vissa restauranger som har privata rum.

Idrottare testas dagligen för koronavirus kommer att isoleras hos idrottarna 8217; by och förväntas stanna där, eller i liknande låsta bubblor på arenor eller träningsplatser. De som bryter mot reglerna kan skickas hem eller få böter och förlora rätten att delta i spelen.

Alla som är associerade med OS kommer att bli ombedda att installera två appar när de går in i Japan. Den ena är en immigrations- och hälsorapporteringsapp och den andra är en kontaktspårningsapp som använder Bluetooth. De måste också samtycka till att arrangörerna använder GPS för att övervaka sina rörelser och kontakter via sina smartphones om det finns en infektion eller brott mot regler.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från OS, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.