Fr. Swamys död kommer att “förbli en fläck” på Indiens register över mänskliga rättigheter: FN-expert

0
68

Swamy, 84, som arresterades förra året enligt lagen om olagliga aktiviteter (förebyggande) (UAPA) i samband med Elgar Parishad-Maoist-länkens fall dog på ett sjukhus i Mumbai den 5 juli. (Arkiv)

En FN-expert för mänskliga rättigheter har sagt att hon är förkrossad att höra om Jesuitprästens Stan Swamys bortgång i förvar, och säger att det inte finns någon anledning för en människorättsförsvarare att nekas sina rättigheter och att hans döden kommer för alltid att “förbli en fläck” i Indiens mänskliga rättigheter.

Swamy, 84, som arresterades förra året enligt lagen om olagliga aktiviteter (förebyggande) (UAPA) i samband med Elgar Parishad-Maoist länkar fall, dog på ett sjukhus i Mumbai den 5 juli.

I ett uttalande som utfärdades på torsdag sa FN: s specialrapportör Mary Lawlor att far Swamys fall borde påminna alla stater om att människorättsförsvarare och alla som hålls kvar utan tillräcklig rättslig grund, bör släppas.

https: //images .indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Lawlor sa att döden i förvar av katolsk präst Swamy, ”en känd förespråkare för mänskliga rättigheter och social rättvisa i över fyra decennier, för alltid kommer att förbli en fläck på Indien & # 8217; s mänskliga rättigheter. ”

& # 8220; Det finns aldrig någon ursäkt för att en mänsklig rättighetsförsvarare ska smetas ut som en terrorist, och ingen anledning att de någonsin skulle dö på det sätt som fader Swamy dog, anklagades och arresterades och nekade sina rättigheter, “sa hon.

Indien har avvisat internationell kritik över hanteringen av Swamys ärende.

Ministeriet för yttre frågor har sagt att berörda myndigheter agerar mot lagöverträdelser och inte hindrar det legitima utövande av rättigheter.

Det sa att Indien fortfarande är engagerat i att främja och skydda alla medborgares mänskliga rättigheter och att landets demokratiska politik kompletteras av ett oberoende rättsväsende och en rad nationella och statliga mänskliga rättigheter.

& # 8220; Swamy arresterades och fängslades av National Investigation Agency efter vederbörlig process enligt lagen. På grund av anklagelserna mot honom specifikt avvisades hans borgenansökningar av domstolarna. Myndigheter i Indien agerar mot lagöverträdelser och inte mot legitim utövande av rättigheter. Alla sådana åtgärder är strikt i överensstämmelse med lagen, “sade MEA i ett uttalande i New Delhi strax efter Swamys död.

Det sa att Swamy fick all möjlig medicinsk behandling på ett privat sjukhus där han antogs sedan 28 maj. Hans hälsa och medicinska behandling övervakades noga av domstolarna. Han avled den 5 juli efter medicinska komplikationer.

Lawlor sa att Swamy fängslades i oktober förra året på grund av terroriserade anklagelser och hade utsatts för trakasserier och upprepade förhören. för att försvara ursprungsbefolkningernas rättigheter och Adivasi-minoriteten, dog i förvar den 5 juli, trots många begäranden om att han skulle släppas eftersom hans hälsa försämrades i fängelset, säger hon.

Hon tillade att FN-experter i början av november 2020 gick med i hennes talan mot de indiska myndigheterna och påminde dem om deras internationella mänskliga rättigheter. “Jag frågar nu igen varför han inte släpptes och varför han var tvungen att dö i förvar?” sa hon.

Lawlor tillade att Swamy hade arbetat i årtionden för att skydda ursprungsbefolkningen i Adivasi-minoriteterna och Dalit-minoriteten, särskilt kränkningar med tvångsförflyttning och olagliga landförvärv.

“Vi vet att försvarare som arbetar med miljö-, land- eller ursprungsbefolkningens rättigheter är bland de mest utsatta för att bli riktade”, säger Lawlor.

Lawlors uppmaning har godkänts av särskild rapportör om minoritetsfrågor Fernand de Varennes, särskild rapportör om rätten till fysisk och psykisk hälsa Tlaleng Mofokeng.

Lawlor of Ireland är specialrapportör om situationen för människorättsförsvarare. Hon är för närvarande adjungerad professor i affärer och mänskliga rättigheter i Trinity College Dublin. Hon var tidigare chef för det irländska kontoret för Amnesty International från 1988 till 2000.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Särskilda rapportörer är en del av det som kallas de särskilda förfarandena för mänskliga rättigheter. Special Procedures, det största organet av oberoende experter i FN: s system för mänskliga rättigheter, är det allmänna namnet på rådets oberoende mekanismer för fakta och övervakning som tar upp antingen specifika landsituationer eller temafrågor i alla delar av världen.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express-appen för alla de senaste India News.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.