De Hubble-telescoop is weer online, maar hij is nog niet uit het bos

0
59
Vadim Sadovski

< p>Na enkele weken offline in de veilige modus te hebben doorgebracht, werd de Hubble-ruimtetelescoop eindelijk weer online gebracht. NASA deelde de geweldige update in een Twitter-bericht. Na de afgelopen maand te hebben besteed aan het oplossen van het probleem, heeft NASA vastgesteld dat de Power Control Unit (PCU) de schuldige was.

Oorspronkelijk dacht NASA dat de shutdown werd veroorzaakt door een verouderde geheugenmodule, maar kon onlangs de werkelijke oorzaak achterhalen. De PCU is wat de payloadcomputer van de telescoop continu aandrijft. Het probleem is dat als de constante 5V-stroom fluctueert of zelfs maar een moment hapert, de telescoop automatisch zijn operaties pauzeert, wat in deze situatie is gebeurd.

NASA-team heeft meerdere pogingen gedaan om te resetten en anders problemen met de PCU oplossen, allemaal zonder succes. Op dat moment besloot NASA formeel over te stappen op de back-uphardware van de telescoop. Hoewel dat een wanhopige maatregel is om te nemen, lijkt het gelukt!

In een recent persbericht verklaarde NASA dat haar team nu werkt aan het herstellen van de wetenschappelijke instrumenten op de telescoop, die ook in de veilige modus zijn opgeslagen. Dat duurt enkele uren. Zodra de instrumenten stabiele bedrijfstemperaturen hebben bereikt en goed kunnen worden gekalibreerd door het NASA-team, zal Hubble de normale activiteit hervatten.

De 31 jaar oude telescoop werkt al tientallen jaren hard om ons te helpen ons universum verder verkennen en begrijpen. Hopelijk blijft zijn opvolger, de James Webb Telescope, op schema voor zijn lancering later dit jaar; de twee samen zullen ons helpen nog meer informatie te verzamelen over de ruimte in het algemeen, nog meer geweldige foto's te maken en de last van de ouder wordende Hubble te verminderen.

via Gizmodo