Ashraf Ghani slår Pakistan för afghansk kris; inte rättvist, svarar Imran Khan

0
58

Afghanistans president Ashraf Ghani och Pakistans premiärminister Imran Khan i Tasjkent. (Foto: AP)

Med Pakistans premiärminister Imran Khan lyssnade, slog Afghanistans president Ashraf Ghani på fredag ​​ut mot honom och Pakistans militär för att stödja talibanerna. Utrikesminister S Jaishankar slog till Islamabad för att “blockera anslutning” med det inlåsta Afghanistan.

Ghanis anklagelse om att “mer än 10.000 jihadi-krigare” har kommit in i Afghanistan från Pakistan under den senaste månaden och att Islamabad inte lyckats övertyga talibanerna att “delta på allvar” i fredsförhandlingarna, avvisades av Khan. > Khan sa att det var “orättvist” att skylla Pakistan för situationen i Afghanistan.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Läs också | Fotojournalist danska Siddiqui, vars bilder nittade världen , dödades på uppdrag i Afghanistan

De talade alla vid den internationella konferensen om & # 8216; Central- och Sydasien Regional Connectivity: Challenges and Opportunities & # 8217; i Tasjkent, Uzbekistans huvudstad.

”I motsats till upprepade försäkringar från premiärminister Khan och hans generaler om att Pakistan inte finner en talibanövertagande i Afghanistan i Pakistans intresse och brist på våldsanvändning kommer att använda sin makt och inflytande för att få talibanerna att förhandla på allvar, nätverk och organisationer som stöder talibanerna firar öppet förstörelsen av det afghanska folkets och statens tillgångar och kapacitet, säger Ghani.

Jaishankar sa att den ekonomiska tillväxten drivs allmänt av 3C: erna för anslutning, handel och kontakter – och alla tre måste samlas för att säkerställa regionalt samarbete och välstånd.

Toppnyheter just nu

  • Uttrycka journalister bland över 40 vars nummer är på mållistan
  • PM Modi för att tala till parlamentsledamöter om Covid vid parlamentets annex, oppositionens objekt
  • Navjot Singh Sidhu utsågs till Punjab-kongressens chef bland eskalerande spänning

Klicka här för mer

”Utmaningen vi står inför är att politik, egenintressen och instabilitet kan vara enorma hinder för dess förverkligande. Det finns också lärdomar av våra erfarenheter som behöver förstås. De verkliga frågorna är tankesätt, inte tvister. Blockering av anslutningsmöjligheter i praktiken medan bekännande av stöd i princip gynnar ingen. En ensidig syn på handelsrättigheter och skyldigheter kan aldrig fungera. Ingen seriös anslutning kan någonsin vara en enkelriktad gata ”, sade han, i en hänvisning till att Pakistan inte tillåter landtransit för handel och anslutning till det inlåsta Afghanistan.

På Ghani svarade Khan: ”President Ghani, låt mig bara säga att landet som kommer att drabbas mest av oron i Afghanistan är Pakistan. Pakistan drabbades av 70 000 dödsfall under de senaste 15 åren. Det sista Pakistan vill ha är mer konflikt. ”

Han sa att talibanerna inte längre var villiga att kompromissa efter att USA fastställt ett datum för amerikanska truppers tillbakadragande från Afghanistan.

”När det fanns 150 000 Natotrupper & # 8230; var det dags att be talibanerna att komma till bordet. Varför skulle talibanerna kompromissa när utgångsdatumet gavs & # 8230; varför skulle de lyssna på oss när de känner till seger? ” sa han.

Khan sa att Pakistans ekonomi äntligen återhämtade sig efter att ha gått igenom en svår fas. “Jag upprepar att det sista vi vill ha är turbulens i Afghanistan.”

Inget land har försökt hårdare än Pakistan att föra talibanerna till bordet för en dialog, hävdade Khan. ”Vi har gjort allt vi kan för att vidta militära åtgärder mot talibanerna i Pakistan, för att få dem på dialogbordet och för att få en fredlig lösning [i Afghanistan]. Att skylla Pakistan för vad som händer i Afghanistan är extremt orättvist, ”sa han.

Även om Khan inte tog upp Jaishankars kommentarer, senare – som svar på en fråga från en TV-kanal om samtal och terror skulle kunna gå ihop – han skyllde RSS-ideologin för att vara en hinder för goda relationer mellan Indien och Pakistan.

Ghani och Khan träffades senare också för ett bilateralt möte, enligt pakistanska och afghanska tjänstemän.

I sitt tal sa Jaishankar ”utveckling och välstånd går hand i hand med fred och säkerhet. För pålitlig anslutning i och genom Afghanistan måste världen ha förtroende för sin styrning. Våra anslutningsdiskussioner förväntar sig förutsägbarhet, effektivitet och efterlevnad av vår tids normer som dess grund. ”

Han sade att Indien sedan 2016 har vidtagit” praktiska steg “för att operationalisera Chabahar-hamnen i Iran.

”Detta ger en säker, livskraftig och obehindrad tillgång till havet för Centralasiatiska länder. Dess effektivitet är nu tydligt bevisad. Vi har föreslagit att Chabahar hamn ska inkluderas inom ramen för INSTC (International North South Transit Corridor). Bildandet av den fyrsidiga arbetsgruppen Indien-Uzbekistan-Iran-Afghanistan om gemensam användning av Chabahar-hamnen är en välkommen utveckling ”, sade han.

Jaishankar hade träffat Ghani på torsdag och diskuterat situationen i och runt Afghanistan. Han hade upprepat Indiens stöd för fred, stabilitet och utveckling i Afghanistan.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste India News, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd