Kollision över tunnelliknande strukturer utgrävda nära Golden Temple

0
28

Byggnadsvolontärer och sikhaktivister kolliderar utanför Golden Temple på torsdag morgon. (Expressfoto av Rana Simranjit Singh)

ETT STÖD bröt ut mellan en grupp byggnadsvolontärer och sikhaktivister nära Akal Takht-sekretariatet utanför Gyllene templet i Amritsar torsdag morgon medan den förra försökte fylla betong i underjordisk tunnelliknande strukturer som upptäcktes under utgrävningsarbeten.

Den 2 juli hade Shiromani Gurdwara Parbandhak Committee (SGPC) börjat arbetet med att utveckla en Jora Ghar (en plats för hängivna att hålla skorna när de besöker templet) och Gathrhi Ghar (kapphus) mot ingången på sidan av sekretariat. Kar Sewa (frivillig tjänst) hade överlämnats till Baba Kashmir Singh Bhuriwale.

Volontärer grävde upp platsen när två strukturer som liknade tunnlar, gjorda av Nanakshahi-tegelstenar, upptäcktes. Trots invändningar från vissa arvaktivister, som ville att strukturerna skulle undersökas, slutade SGPC inte arbeta.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

På torsdag nådde Baldev Singh Wadala, en sikhaktivist och psalmsångare, platsen och hans anhängare kolliderade med byggnadsvolontärerna. Talesmannen för Kashmir Singh Bhuriwale avledde alla frågor till SGPC.

”Vi ber bara SGPC att undersöka vad dessa strukturer är. Kanske tillhör de Sikh-guruerna. Men istället för att undersöka vill de begrava dessa strukturer under betong. Kar Sewa-organisationer har redan orsakat stora skador på historiska gurdwarabyggnader i och utanför Punjab. Men istället för att lyssna på oss blev vi attackerade, säger Wadala.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

SDM Vikas Hira tillsammans med polispersonal nådde platsen och stoppade arbetet tills vidare order. ”En tunnelliknande struktur har hittats under utgrävningen. Platsen kommer att undersökas av regeringens arkeologiska expert. Ett möte mellan Sikh-organen och regeringstjänstemän kommer att hållas, “sade SDM.

” Det har ingen historisk betydelse. Ändå kan vi undersöka det, säger SGPC: s chefssekreterare Harjinder Singh Dhami medan han pratar med The Indian Express.

SGPC mjukar sitt stativ

Efter kontroversen sa SGPC-president Bibi Jagir Kaur, ”Vi har stoppat arbetet och bad biträdande kommissionären att informera den arkeologiska undersökningen i Indien. Vi kommer att bevara denna struktur om den visar sig ha historisk betydelse. ”

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express-appen för alla de senaste India News.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd