Joe Biden in Europa: afhaalrestaurants van de G7-, NAVO- en Genève-top met Vladimir Poetin

0
49

President Joe Biden stapt uit Air Force One op Brussels Airport in Brussel, zondag 13 juni 2021. (AP Photo/Patrick Semansky)

President Joe Biden's eerste overzeese trip toonde zijn diplomatieke en onderhandelingsfilosofie, terwijl hij traditionele Amerikaanse democratische bondgenoten verzamelde om nieuwe en oude uitdagingen het hoofd te bieden en een vaak rooskleurige kijk op de mogelijkheden van samenwerking met de Russische president Vladimir Poetin bood na een één-op-één top.

Hier zijn enkele belangrijke tips:

Een reset noemden ze geen reset

Biden en Poetin gebruikte het woord “reset” om de staat van de betrekkingen tussen de twee naties te beschrijven na hun top in Zwitserland. Maar dat was waar de bijeenkomst op neerkwam, waarbij beide mannen duidelijke punten van onenigheid uitstippelden, ook al wezen ze op kleinere gebieden waar ze konden samenwerken.

Ze brachten zowel wederzijds respect als wederzijds scepticisme over. Het was een abrupte terugkeer naar de meer conventionele VS-Rusland omkadering na het presidentschap van Donald Trump, die Poetin vaak leek te verheffen en op zijn minst de ambitie wekte dat de landen meer als partners zouden kunnen zijn.

https://images. indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Deze keer vertrok elke leider met dien verstande dat sommige van de oude regels nog steeds van toepassing zijn. Rusland keert terug naar zijn plaats als een “waardige tegenstander,”zoals Biden het uitdrukte, in plaats van een soort collega. En de al langer bestaande spanningen, over cyberoorlogvoering en mensenrechten, blijven bestaan.

Lees ook |'Pure business' op de Biden-Poetin-top: No hugs, no brickbats President Joe Biden ontmoet de Russische president Vladimir Poetin, woensdag 16 juni 2021, in Genève, Zwitserland. (AP Photo/Patrick Semansky)

De kunst van het gezicht 

Na hun drie uur durende ontmoeting stond Bidens zonnige instelling in schril contrast met de meer nuchtere, zwijgzame toon van Poetin, die soms defensief werd toen journalisten vragen stelden over mensenrechtenschendingen in Rusland en de invasie van het land in Oekraïne .

Toch erkende Biden dat zijn optimisme meer wensdenken was dan realiteit.

“Ik ga jullie allemaal gek maken, omdat ik weet dat jullie willen dat ik altijd een negatieve impuls geef aan dingen, vooral in het openbaar,” zei hij kort voordat hij aan boord ging van Air Force One, eraan toevoegend dat “je garandeert dat er niets gebeurt”. of met Republikeinen van de Senaat thuis op infrastructuur – waarin hij publiekelijk zijn overtuiging uitspreekt dat een deal kan worden gesloten ondanks vaak overweldigende kansen.

“Ik weet dat we van buitenlands beleid een geweldige, geweldige vaardigheid maken die op de een of andere manier een soort geheime code is,” zei Biden. “Alle buitenlands beleid is een logisch verlengstuk van persoonlijke relaties. Het is de manier waarop de menselijke natuur functioneert.”

Later voegde hij eraan toe: “Het is waardevol om realistisch te zijn en een optimistisch front op te zetten, een optimistisch gezicht.“ 8221;

… En de face-to-face

Biden's achtdaagse, drielandenreis naar het buitenland toonde vooral zijn nadruk op persoonlijke relaties.

“Er is geen vervanging voor een persoonlijke dialoog tussen leiders, zoals degenen onder jullie die mij een tijdje hebben gevolgd weten. Geen,” Biden verklaarde dat zijn top met Poetin een succes was, simpelweg vanwege het feit dat ze elkaar persoonlijk spraken.

Tijdens zijn reis werden de meeste vergaderingen van Biden privé gehouden, zonder camera's of alleen met een paar momenten open voor de media.

Het benadrukte Bidens geloof in ontastbare persoonlijke banden die beleidsresultaten kunnen stimuleren, zowel in het buitenland als in het binnenland.

En het betekende een duidelijk afscheid in stijl van Trump, wiens freewheelende openbare ontmoetingen met wereldleiders iets van een legende werden op het internationale toneel. Relaties vloeiden meestal maar één kant op – met onderdanige openbare vertoningen door staatshoofden en regeringsleiders die probeerden aan de goede kant van Trump te komen.

Biden rekent erop dat die leiders een terugkeer naar de ’s zullen verwelkomen. 8220;oude school” aanpak.

Coronavirus Explained

Klik hier voor meer Biden en andere NAVO-staatshoofden en regeringsleiders poseren voor een familiefoto tijdens de NAVO-top op het Bondgenootschappelijke hoofdkwartier in Brussel, België. (Kevin Lamarque/Pool via AP)

Met een beetje hulp van mijn vrienden 

Voordat hij Washington verliet, bevestigde Biden zijn mening dat democratieën in een generatieconfrontatie staan ​​met autocratische regeringen en dat de VS niet kunnen hopen te zegevieren als ze op zichzelf staan.

Met dat in gedachten verzamelde hij Amerikaan. bondgenoten op de Group of Seven-bijeenkomst van rijke democratieën en verdragspartners bij de NAVO, voor zijn ontmoeting met Poetin.

De volgorde was evenzeer strategie als symboliek, met de eenheidsfronthouding met bondgenoten bedoeld om de positie van Biden ten aanzien van Rusland te versterken. Het zorgde ook voor een impuls achter de VS’ voortdurende confrontatie met China over handels-, veiligheids- en gezondheidsbeleid, terwijl Biden harde taal tegen China opeiste, zowel in het communiqué van de G-7-leiders als van NAVO-landen in hun gezamenlijke verklaring.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Leiders van de G7 poseren voor een groepsfoto met uitzicht op het strand van het Carbis Bay Hotel in Carbis Bay, St. Ives, Cornwall, Engeland, vrijdag 11 juni 2021. (AP Photo/Patrick Semansky, Pool)

< strong>Gek, maar noem het geen nieuwe koude oorlog

In de nasleep van een reeks ontwrichtende cyberaanvallen die uit Rusland zijn voortgekomen, drong Biden er bij Poetin op aan om criminele en staats- -sponsorde activiteiten uit zijn land door te waarschuwen voor Amerikaanse digitale vuurkracht en zijn bereidheid om het in te zetten.

Hij zei dat hij Poetin een lijst met 16 “kritieke infrastructuur” sectoren, van de energie-industrie tot watersystemen, zei Biden dat de leiders ermee instemden experts op te dragen “om te werken aan specifieke afspraken over wat verboden is” in dit nieuwe domein.

Zelfs zoals Biden zei over Poetin, "Ik denk dat het laatste wat hij nu wil een Koude Oorlog" is" de Amerikaanse president omarmde een bepalend kenmerk van die tijd: afschrikking.

Biden zei dat hij met Poetin en zijn topadviseurs de mogelijkheid aankaartte dat een cyberaanval een van hun oliepijpleidingen zou neerhalen en de verwoestende impact die dit zou kunnen hebben op hun energieafhankelijke economie.

Biden zei dat Poetin zich er terdege van bewust was dat de VS heeft “aanzienlijke cybercapaciteit.” “Hij weet niet precies wat het is, maar het is significant, en als ze in feite deze basisnormen schenden, zullen we reageren, weet hij, op een cybermanier.”

Biden biedt zijn arm aan de Britse koningin Elizabeth II bij het verlaten van de tribune na een welkomstceremonie op Windsor Castle nabij Londen, zondag 13 juni 2021. (AP Photo/Matt Dunham, Pool)

Binnenlandse spanningen vertroebelen wereldwijde gesprekken 

Na vier jaar “America First” onder Trump wilde Biden de wereld laten zien dat "Amerika is terug"" maar aanhoudende binnenlandse instabiliteit wierp een lange schaduw overzee.

Of het nu het temperament en het isolationistische beleid van de laatste president is of de maanden van inspanningen om de verkiezingen van 2020 en de opstand van het Capitool van 6 januari te ondermijnen, de Het tumult van de afgelopen vier jaar blijft een frisse en rauwe herinnering voor zowel bondgenoten als tegenstanders.

De acties en openbare opmerkingen van Biden toonden aan hoe ver hij voelde dat hij moest gaan om bondgenoten gerust te stellen dat de De VS zou een geloofwaardige leider op het wereldtoneel kunnen zijn.

“Ze hebben dingen zien gebeuren, zoals wij, die hen schokten en verrasten,” Biden zei maandag over Amerikaanse bondgenoten. “Maar ik denk dat zij, net als ik, geloven dat het Amerikaanse volk dat soort gedrag niet zal volhouden.”

Zelfs als bondgenoten overtuigd waren, was het duidelijk niet zo snel willen vergeten.

Tijdens zijn persconferentie na zijn ontmoeting met Biden week Poetin herhaaldelijk af van zijn eigen dodelijke optreden tegen politieke andersdenkenden met bekende – maar nu krachtigere – whataboutisms, door te wijzen op de aanval op het Capitool en Black Lives Matter-protesten tegen raciaal onrecht en politiegeweld in de VS vorig jaar. Biden noemde het een “belachelijke vergelijking” hoewel het duidelijk was dat sommige schade niet snel ongedaan kon worden gemaakt.

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van de laatste koppen

Download de Indian Express-app voor al het laatste Explained News.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.