Waarom minder energie zakelijk logischer is

0
50

Bij Smart Joules in Jangpura, Delhi. De startup hielp het Sant Parmanand Hospital om het energieverbruik met 35% te verlagen en een nationale prijs te winnen. (Express Foto: Tashi Tobgyal)

* Het Sant Parmanand-ziekenhuis in Delhi sleepte in 2016 een nationale prijs in de wacht nadat het zijn energieverbruik met 35% had verlaagd, dankzij Smart Joules uit Delhi.

* Het in Gurgaon gevestigde Zenatix beweert 2.700 Megawattuur aan energie en meer dan Rs 2 crore per jaar aan energierekeningen van klanten te hebben bespaard.

* Ecolibrium Energy, geïncubeerd in IIM Ahmedabad, kan het verbruik in een industriële fabriek met 5-25% helpen verminderen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

* Energyly, gevestigd in Chennai, gebruikt een model op basis van wifi en GPRS om bedrijven te helpen het verbruik in een periode van drie maanden met 3-7 procent te verminderen.

VAN DELHI tot Chennai behoren tot een groot aantal startups die zijn de afgelopen vijf jaar ontstaan ​​op het gebied van slimme energiebeheersystemen (EMS). En wat hen onderscheidt van traditionele EMS-bedrijven, is hun vermogen om kunstmatige intelligentie, het internet der dingen en machine learning te gebruiken om het energieverbruik en de elektriciteitsrekening te verlagen.

“Onze startup was in staat om het energieverbruik bij alle klanten met 47.35.763 kVAh te verminderen, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van meer dan 4.250 Indiërs, alleen al in 2017”, zegt Arjun Gupta, een van de mede-oprichters van Smart Joules, die het verbruik in gebouwen monitort, analyseert en reduceert. Sant Parmanand Hospital was overigens de eerste klant.

Ecolibrium Energy, een van de eerste startups in het veld, is eind 2010 gestart om de energie-efficiëntie op industrieel niveau te verbeteren. Tegenwoordig kan het bedrijf helpen om tussen de 5 en 25 procent van het verbruik van een fabriek te verminderen.

“In India gaat bijna 30 procent van de opgewekte stroom verloren. Dus we wilden de verliezen verminderen en industrieën ertoe brengen hun consumptie te verlagen. Maar toen we begonnen, realiseerden we ons dat hoewel industrieën bereid waren het verbruik te verminderen, ze niet wisten hoe. Pas aan het einde van de maand, wanneer een rekening wordt ontvangen, zouden industrieën hun verbruik kennen en dit afstemmen op hun handmatig verzamelde meetwaarden van verschillende fabrieken”, zegt Chintan Soni, mede-oprichter van Ecolibrium.

Soni's bedrijf ontwikkelde vervolgens een dashboard om realtime energieverbruik te monitoren. “Toen er eenmaal data waren om te monitoren, was het logisch om deze data te analyseren en voorspellingen te doen over het gebruik. Op basis van deze voorspellingen zouden we suggesties kunnen doen om het verbruik te verminderen”, zegt de 43-jarige.

Dayal Nathan, mede-oprichter van Energyly, dat in 2015 is opgericht, is het met Soni eens. “Toen ik begon, realiseerde ik me dat er weliswaar energiemeters op de markt zijn, maar dat de gegenereerde rapporten te ingewikkeld waren en de gegevens niet werden begrepen. Er was een enorm gat”, zegt Nathan.

Het is deze kloof die de startups proberen te overbruggen. Ze gebruiken technologie om het traditionele begrip van energie-efficiëntie te verstoren, d.w.z. de installatie van energie-efficiënte infrastructuur en het uitvoeren van energie-audits. Daarnaast analyseren ze het energieverbruik van bestaande infrastructuur en stellen ze opties voor om de bestaande hulpbronnen optimaal te benutten. Sommige gaan een stap verder en bieden geautomatiseerde oplossingen.

Sibabrata Das en Manoj Meena in de Atomberg-fabriek in Mhape. Express-foto door Janak Rathod

“Traditioneel betekent energie-efficiëntie retrofits en veranderingen in de infrastructuur. We hebben het over datagedreven efficiëntie”, zegt Rahul Bhalla, medeoprichter van Zenatix, dat oplossingen biedt voor de retail- en banksector.

Atomberg Technologies Pvt Ltd, een startup die is ontstaan ​​bij IIT-Bombay, heeft zelfs een energiezuinige plafondventilator gebouwd die realtime gegevens over het gebruik kan bewaken. “Een uniek algoritme drijft de motoren aan. Het algoritme dat op een microcontroller draait, is verantwoordelijk voor het loggen en analyseren van relevante motorparameters. De gegevens worden in realtime gelogd en hetzelfde wordt geanalyseerd om de prestaties te verbeteren voor verdere energiebesparing”, zegt Arindam Paul, 28, een van de stichtende leden.

Ondertussen zijn klanten blij dat hun energierekeningen gaan omlaag. Meer nog, omdat voor veel bedrijven, met name energieverslindende zoals productie-eenheden en commerciële gebouwen, de energierekening een groot deel van hun uitgaven vormt.

Dr. S. Rajagopal, directeur van het Sant Parmanand Hospital, zegt dat de overstap naar analyse weliswaar een lang proces was, maar dat de moeite goed uitkwam. “De omschakeling gebeurde in fasen over een jaar, maar we hebben ons verbruik in een jaar tijd met 35 procent kunnen verminderen. Dat is een aanzienlijke besparing”, zegt hij.

Bijna al deze startups zijn van mening dat hun oplossingen kunnen bijdragen tot een rechtvaardige verdeling van energie, maar hebben de steun van de overheid nodig. “Er moet vanuit de overheid meer aandacht komen voor energie-efficiëntie, vergelijkbaar met de focus op zonne-energie. Er zou door de overheid een doelstelling moeten zijn voor alle industrieën en niet alleen voor de grote om het energieverbruik te verminderen”, zegt Gupta, 32, van Smart Joules.

Bhalla van Zenatix is ​​het ermee eens dat er een behoefte was om het energieverbruik van industrieën in alle sectoren te reguleren. “We moeten verder kijken dan energie-audits en infrastructuurveranderingen als het gaat om het verhogen van de efficiëntie. Hiervoor moeten startups closed-loop-oplossingen ontwikkelen die het vastleggen van gegevens, analyse en geautomatiseerde oplossingen omvatten”, zegt hij.

Rahul Bhalla met mede-oprichter van Zenatix in Gurugram. Foto door Manoj Kumar

Ook investeerders zijn van mening dat bespaarde energie kan worden omgeleid naar gebieden waar er geen is.

Manish Singhal, medeoprichter van pi Ventures, een durfkapitaalbedrijf dat investeert in ideeën die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie, machinaal leren en internet der dingen: “Er zijn plaatsen waar te veel macht is en dan zijn er plaatsen waar er is geen toegang. De oplossing voor deze ongelijkheid is het juiste gebruik van wat je hebt.”

Hoe ze verandering brengen

Ecolibrium Energy< br /> Basis: Ahmedabad
Product: Energy Analytics Platform – SmartSense stelt commerciële en industriële gebruikers in staat cruciale operationele beslissingen te nemen voor het optimaliseren van de productiviteit en besparing van uptime tot 15% uitgaven voor energie en onderhoud van bedrijfsmiddelen.
Energiebesparing: 5-25 procent van het verbruik van een fabriek.

Energie
Basis: Chennai
Product: Een wifi- en een GPRS-model voor realtime energiemonitoring waarmee bedrijven de stroomkosten kunnen verlagen en de productiviteit kunnen verhogen. Het is een gemengde hardware-software-oplossing die verbinding maakt met elektrische apparaten en elektrische gegevens van minuut tot minuut naar de cloud verzendt. De gegevens worden beoordeeld door klanten op mobiele en desktop-webapps met analyses om energieverspillingspunten te kennen en apparaten te vinden die meer stroom verbruiken.
Energie bespaard: 3- 7 procent over een periode van drie maanden.

Apparatuur geïnstalleerd onder Energiebesparingsproject in St. Stephen Hospital in New Delhi. Bespaart nu ongeveer 30 procent energie dan voorheen. Express Photo door Praveen Khanna

Zenatix
Basis: Gurgaon
Product: Wattman is een platform voor winkelketens en geldautomaten dat gecentraliseerd beheer biedt, een consistente klantervaring garandeert en risicobeperking biedt door middel van geautomatiseerde en intelligente controles.
Energie bespaard: 2.700 MW/uur en meer dan Rs 2 crore per jaar aan rekeningen.

Slim Joules
Basis: New Delhi
Product: Technologieplatform DeJoule dat gebruik maakt van een combinatie van zelfontworpen IoT-infrastructuur en algoritmen voor automatische en continue datagebaseerde optimalisatie van centrale airconditioningsystemen.
Energie bespaard : Gelijk aan het jaarlijkse verbruik van meer dan 4.250 Indiërs in 2017.

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor het laatste India Nieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.