Uitgelegd: waarom enorme spinnenwebben een regio in Australië hebben bedekt

0
80

Een stilstaand beeld van sociale media toont spinnen' ragfijne buurt van wetlands in Longford, Victoria, Australië 14 juni 2021.(Reuters)

Na zware regenval en overstromingen in de zuidoostelijke staat Victoria van Australië, hebben velzen spinnen webben gesponnen die zich uitstrekken over bomen, weg borden en paddocks, waardoor enorme “ragfijne” vellen ontstaan.

In de regio Gippsland hebben dagen van hevige regenval ervoor gezorgd dat spinnen naar hoger gelegen grond klommen met behulp van een overlevingstactiek genaamd 'ballonvaren', waarbij de insecten zijde weggooien die zich vastklampt aan de vegetatie, waardoor ze kunnen ontsnappen.

< p>Waarnemers hebben het weefsel beschreven als een enkel blad dat krioelt van kleine spinnen, golvend als een golf.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Wat verklaart het enorme spinnenweb in Australië?

Vorige week kreeg Victoria zware regenval en harde wind, wat leidde tot plotselinge overstromingen en grote schade aan eigendommen.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Dit leidde ertoe dat op de grond levende spinnen strengen naar nabijgelegen bomen gooiden in een poging om snel van de grond te komen. Lakhs spinnen deden dit tegelijkertijd en creëerden “ragfijne” vellen die de wetlands bedekten tussen de steden Sale en Langford, die ongeveer 8 km van elkaar verwijderd zijn. In een gebied in Gippsland lag een spinnenweb van meer dan een kilometer langs een weg, volgens de BBC. De webben zullen naar verwachting tegen het einde van de week vervagen.

De staat Victoria ziet dit natuurverschijnsel over het algemeen in de winter, wanneer het de meeste regen krijgt. Wanneer dit gebeurt, produceren spinnen, die een grote verscheidenheid aan zijde kunnen produceren, dit soort web dat erg dun en delicaat is, en hen in staat stelt weg te vliegen met de wind, soms wel 100 km ver.

Omdat deze ballonzijde lichter is dan lucht, hecht het zich aan voorwerpen zoals boomtoppen, hoog gras en verkeersborden, waardoor de spinnen omhoog kunnen klimmen. Volgens een rapport in de Guardian worden de spinnen die dergelijke webben leggen “zwerversjagers” genoemd, die meestal op de grond leven en geen web bouwen. Zelfs tijdens het ballonvaren na een overstroming, werpt elke spin slechts één draad op – wat betekent dat elke lijn in de enorme webdeken die deze week is gezien, is gemaakt door een ander insect; hun totaal wordt dus in de miljoenen verwacht.

Spinachtigen in Australië zijn vaak internetsensaties geworden. Hoewel de ballonvarende spinnen niet gevaarlijk zijn voor mensen, zijn sommige soorten dat wel. Tussen 2000 en 2013 werden bijna 12.600 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege spinnenbeten. Een aflevering van Peppa Pig, een Britse geanimeerde televisieserie, waarin een personage zegt dat spinnen “heel erg klein” zijn en “je geen pijn kunnen doen”, is in het land uit de lucht gehaald.

Ook in Explained | Wat veroorzaakte 'muizenregen' in Australië?

Recente incidenten met dieren die schade aanrichten

Ook dit jaar waren de oostelijke staten van Australië getuige van een “muizenregen” – een verwoestende muizenplaag die boeren, leden van de gemeenschap en bewoners heeft getroffen. Om de crisis te beëindigen, moest de regering het gebruik van een anders verboden gif, bromadiolon genaamd, goedkeuren.

In januari vorig jaar voerde de staat Zuid-Australië een vijfdaagse ruiming uit van maximaal 10.000 kamelen, met behulp van sluipschutters van helikopters. Kamelen in Australië, die meer dan 10 lakh tellen, werden voor het eerst naar het continent gebracht in de late 19e eeuw vanuit India, toen het enorme binnenland van het land voor het eerst werd verkend. De wilde kamelen hebben sindsdien de schaarse voedsel- en watervoorraden bedreigd, naast het beschadigen van de infrastructuur en het creëren van een gevaar voor chauffeurs.

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van de laatste koppen

Download de Indian Express-app voor al het laatste Explained News.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.

© The Indian Express (P ) Ltd