Uitgelegd: waarom Coca Cola niet wakker zal liggen van Cristiano Ronaldo snub

0
78

Portugal's Cristiano Ronaldo tijdens de persconferentie. (UEFA/Hand-out via REUTERS)

Het kostte Cristiano Ronaldo minder dan 10 seconden om een ​​online campagne op gang te brengen die uiteindelijk 4 miljard dollar afsneed van de marktwaarde van de drankgigant Coke. Tijdens een persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd tijdens het lopende EK, schoof het voetbalicoon twee flessen cola opzij op tafel gezet voordat je een fles water omhoog houdt.

Het gebaar hoeft niet veel gelezen te worden, aangezien Ronaldo's minachting voor koolzuurhoudende dranken geen geheim is. Het display deed de aandelenkoers van Coke echter vrijwel onmiddellijk dalen van $ 56,10 naar $ 55,22, volgens een rapport in The Guardian.

Zal Ronaldo's stompzinnigheid een blijvende impact hebben op Coke'8217 ;s merkimago?

Reclamegoeroe Prahlad Kakkar, die samen met Sachin Tendulkar en Amitabh Bachchan aan Pepsi-commercials heeft gewerkt, denkt dat de effecten slechts van korte duur zullen zijn. “Het maakt een enorm verschil als iemand als Ronaldo, die door miljoenen mensen over de hele wereld als een God wordt beschouwd, zo'n gebaar maakt. Het zal de aandelen en de marktwaarde van Coke beïnvloeden, maar slechts tijdelijk. En deze aandelenkoersen weerspiegelen niet de werkelijke omzet”, zei hij. Kakkar, de oprichter van Genesis Film Productions, is van mening dat zelfs als een flink percentage van de jongeren de frisdranken opgeeft, geïnspireerd door Ronaldo, het niet lang zal duren voordat de drankengigant nieuwe klanten aantrekt. “Er is geen gebrek aan dwazen in de wereld. Als er één stopt, nemen er nog vijf mee.”

Ook in Explained |De controverse achter Marko Arnautovic's Euro 2020-doelviering

De gezellige relatie tussen frisdrank en sport

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1. png

Professionele atleten over de hele wereld krijgen exorbitante bedragen betaald om deze producten goed te keuren. Van Liverpools Mo Salah tot NBA-legende LeBron James, drankbedrijven met diepe zakken zijn altijd op zoek naar signeersterren. In maart van dit jaar verliet de Amerikaanse basketbalgrootheid LeBron Coke na een 18-jarige samenwerking om een ​​deal te sluiten met Pepsi.

De twee conglomeraten zijn altijd op zoek naar manieren om elkaar te overtreffen. Vroeger, toen Coke de rechten verwierf om officiële sponsors van de 1996 Cricket World Cup te worden, lanceerde Pepsi prompt een campagne met de slogan “Niets officieels aan”.

Zelfs vandaag de dag het zekere teken voor een jonge cricketspeler die het groot maakt, is een deal met een frisdrankbedrijf.

Niet alleen atleten, maar drankreuzen sponsoren ook competities en grote toernooien zoals World Cups om hun producten te associëren met een actieve levensstijl.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Zal Ronaldo's bericht vervliegt met de tijd?

Kakkar gelooft dat dit een “revolutie” in de drankenindustrie zou kunnen veroorzaken. “Nu zullen ouders een haaklijn hebben: 'Zie je dat je held Ronaldo deze koolzuurhoudende dranken niet drinkt, waarom wil je dat wel?'”. Kakkar gelooft dat als de beweging aanslaat, producenten van koude dranken hun vruchtendranken zullen zien pushen “die driemaal zoveel kosten”.

“Als ik de advertentiepersoon van Coke was, zou ik het bedrijf vragen om te zeggen dat ze Ronaldo's opvattingen onderschrijven en dat is waarom we een enorm scala aan vruchtensappen hebben om te ontdekken.”

Ronaldo's minachting voor cola's

De 38-jarige Portugese ster is een van de sterkste atleten ter wereld in alle sporten. De Juventus-ster heeft een persoonlijke diëtist, die zijn routine van zes kleine maaltijden per dag plant. Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken zijn van tafel. Ronaldo's afkeer van cola's is oprecht. Hij wordt woedend als hij zijn zoon Cristiano Jr aan flessen cola ziet slurpen. “Ik ben soms hard tegen hem omdat hij soms Coca-Cola en Fanta drinkt en ik ben p***** met hem”, zei Ronaldo vorig jaar in een interview toen hem werd gevraagd naar de wens van zijn zoon om professioneel voetbal na te streven.< /p>

Overigens is Ronaldo niet de eerste sporter die openlijk zijn minachting voor koolzuurhoudende dranken uit. De huidige nationale badmintoncoach van India en voormalig All England-kampioen Pullela Gopichand had ooit een advertentieaanbod van een cola major afgewezen, omdat hij dacht dat deze producten schadelijk waren voor de gezondheid.

11 landen tijdens de pandemie

Hoe reageerde Coke op Ronaldo's stompzinnigheid?

Coke, een van de belangrijkste sponsors van de lopende Euro's, heeft een verklaring uitgegeven waarin staat dat mensen “verschillende smaken en behoeften” hebben. “Spelers krijgen water aangeboden, samen met Coca-Cola en Coca-Cola Zero Sugar, bij aankomst op onze persconferenties,” zei Coke.

📣 The Indian Express is nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van de laatste koppen

Download de Indian Express-app voor al het laatste Explained News.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.

© The Indian Express (P ) Ltd