Regeringen höjer subventioner för DAP, andra icke-urea-gödselmedel; innebär Rs 14,775 cr extra utfall

0
43

Centret tillhandahåller gödselmedel, nämligen urea och 22 kvaliteter P & amp; K-gödselmedel (inklusive DAP) till jordbrukare till subventionerade priser via gödseltillverkare/importörer. (Arkiv)

Unionskabinettet höjde på onsdagen subventionerna för DAP och några andra icke-urea-gödselmedel med 14.775 kronor för att hålla priset på näringsgrödor för jordbrukare lågt trots de stigande kostnaderna.

flytta kommer också att hjälpa till att ge lindring till jordbrukarna mitt i pandemin. Efter urea är Di-ammoniumfosfat (DAP) -gödsel det mest använda i landet.

Förra månaden beslutade centret att öka subventionen på DAP-gödselmedel med 140 procent. Beslutet togs vid ett möte på hög nivå under ledning av premiärminister Narendra Modi.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Briefing media, minister för kemikalier och gödselmedel Mansukh Mandaviya på onsdagen sade att kabinettkommittén för ekonomiska frågor (CCEA) har godkänt att höja subventionen för DAP-gödselmedel till förmån för jordbrukarna.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

& # 8220; Jordbrukare kommer att fortsätta att få DAP med den gamla hastigheten på 1200 Rs per påse, & # 8221; han sa. Flytten kommer att bidra till att jordbrukarna får det viktigaste näringsämnet i jorden i takt med att de globala priserna växer. En påse har 50 kg gödselmedel.

Enligt honom har subventionen för DAP-gödselmedel höjts till Rs 1200 per påse från Rs 500 per påse för att ge lindring till jordbrukare.

Ministern sa också att den extra subventionbördan på statskontoret kommer att vara 14.775 Rs. crore. Regeringen har tilldelat nästan 79 600 kronor för gödselmedel i 2021-22-budgeten.

Läs | Lantgårdsprotester ritar ut tegelstenar för BJP-kontoret, partimän hävdar förutbestämd händelse för att undvika dem.Förra året var det faktiska DAP-priset 1700 Rs per påse, på vilket staten gav ett subvention på 500 Rs. Företagen sålde därför gödselmedlet till lantbrukarna för 1 200 Rs per påse.

Med stigande globala priser nådde DAP: s faktiska pris 2400 per påse. För att säkerställa att bönderna får DAP till den gamla hastigheten på 1200 Rs per påse, har centrum beslutat att höja subventionen till Rs 1 200 per påse.

Mandaviya sa att i fråga om urea är MRP (Maximum Retail Price) fast medan subventionen fortsätter att förändras. I genomsnitt sa han att regeringen tillhandahåller Rs 900 per väskesubvention på urea. Han sa emellertid att regeringen tillhandahåller ett fast belopp på subventioner för icke-urea-gödselmedel, inklusive DAP.

Enligt ett officiellt uttalande har CCEA godkänt förslaget från Gödningsdepartementet för fixering av näringsbaserade subventioner (NBS) för P & amp; K (fosfat & amp; Potassic) gödselmedel för år 2021-22 (fram till nuvarande säsong) & # 8221 ;.

Nu är subventionerna för N (kväve) Rs 18,789, P (fosfor) är Rs 45,323, K (potash) är Rs 10,116 och S (svavel) är Rs 2,337. Subventionen är för varje kilo gödselmedel.

NBS-nivån på P var 18,78 Rs per kg förra året.

Regeringen sa att den redan har bett alla gödselföretag att sälja deras gamla DAP-lager endast till gamla priser.

& # 8220; Dessutom kom regeringen överens om att landet och dess medborgare (inklusive jordbrukare) passerar oöverträffade tider på grund av plötslig kraftig ökning av den andra vågen av COVID-pandemi. & # 8221; Med tanke på denna priskris på DAP i Indien som en extraordinär situation & amp; nöd för bönderna, har regeringen ökat subventionerna enligt NBS Scheme som ett specialpaket för jordbrukare på ett sådant sätt att MRP för DAP (inklusive andra P & amp; K-gödselmedel) kan hållas på det senaste årets nivå tills nuvarande Kharif-säsong, & # 8221; uttalandet sa.

Detta har gjorts som en engångsåtgärd för att minska böndernas svårigheter, tillade det. ; uttalandet sa.

Regeringen sa att de internationella priserna förväntas falla om några månader och att den kan se över situationen och besluta om subventioner vid den tidpunkten.

Centret tillhandahåller gödselmedel, nämligen urea och 22 kvaliteter P & amp; K-gödselmedel (inklusive DAP) till jordbrukare till subventionerade priser via gödseltillverkare/importörer.

Subventionen på P & amp; K-gödselmedel styrs av NBS-schemat med verkan från och med den 1 april 2010.

& # 8220; I enlighet med sitt jordbrukarvänliga tillvägagångssätt är regeringen förbunden att säkerställa tillgången på P & amp; K-gödselmedel till jordbrukarna till överkomliga priser. Subventionen frigörs till gödselföretag enligt NBS-priser så att de kan göra gödselmedel tillgängliga för jordbrukare till ett överkomligt pris, & # 8221; uttalandet.

Under de senaste månaderna sade regeringen att de internationella priserna på råvaror för DAP och andra P & amp; K-gödselmedel har ökat kraftigt.

Trots denna kraftiga ökning ökade DAP-priserna i Indien initialt inte av företagen. Vissa företag ökade dock DAP-priset i början av detta räkenskapsår, säger uttalandet.

& # 8220; Regeringen är också helt känslig för jordbrukarnas oro och vidtar redan åtgärder för att ta itu med situation så att jordbrukssamhället kan räddas från effekterna av denna prisökning av P & amp; K-gödselmedel (inklusive DAP), & # 8221; uttalandet sa.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna i Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.