Covid-19: minstens de helft van de rechters moet om de andere dag zitten om mensen in nood te horen, zegt SC

0
60

Het verwierp de inzending van senior pleitbezorger Sanjay Hegde, die verscheen voor 29 artsen, die het dagvaardingsverzoek hadden ingediend om NMC instructies te geven aan alle universiteiten om redelijke tijd te geven aan studenten ter voorbereiding op het examen.

Het Hooggerechtshof heeft gezegd dat het niet op de lijst plaatsen van pleidooien voor regelmatige borgtocht in strijd is met de vrijheid van de persoon in hechtenis en pleitte ervoor dat onder de heersende Covid-19-pandemie, ten minste de helft van de rechters om de andere dag zou moeten zitten, zodat de hoorzitting wordt toegekend aan mensen in nood.

Het uiten van “schok” dat een borgtochtverzoek ingediend bij het Punjab en Haryana High Court al meer dan een jaar niet op de lijst stond voor hoorzitting, zei de hoogste rechtbank dat het weigeren van het horen een inbreuk is op het recht en de vrijheid die aan een verdachte is verzekerd.

“Zelfs tijdens de pandemie, wanneer alle rechtbanken pogingen doen om alle zaken te horen en te beslissen, verslaat het niet-listen van een dergelijk verzoek om borgtocht de rechtsbedeling”, zei een vakantiebank van rechters Hemant Gupta en V Ramasubramanian.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Onder de heersende pandemie moet ten minste de helft van de rechters op alternatieve dagen zitten, zodat de persoon in nood wordt gehoord”, zei de bank in de volgorde die dinsdag is aangenomen.

De hoogste rechtbank hoorde een pleidooi tegen een bevel waarbij het verzoek om hoorzitting van een verzoek om borgtocht, dat sinds 28 februari vorig jaar in behandeling was, door het hooggerechtshof werd afgewezen.

Top News Right Now

Klik hier voor meer informatie

“Normaal gesproken bemoeien we ons niet met een tussentijds bevel dat is uitgevaardigd door het Hooggerechtshof, maar we zijn genoodzaakt om het huidige bevel goed te keuren, omdat we geschokt zijn te zien dat het verzoek om borgtocht onder sectie 439 CrPC niet langer dan een jaar ter behandeling wordt vermeld. ', zei de bank.

Sectie 439 van het Wetboek van Strafvordering (CrPC) gaat over de bevoegdheid van het hooggerechtshof en de rechtbank met betrekking tot borgtocht.

“De beschuldigde heeft het recht op het horen van zijn verzoek om borgtocht. In feite is de weigering om te horen een inbreuk op het recht en de vrijheid die aan een beschuldigde is verzekerd”, zei de bank.

< /p>

Het zei dat het niet op de lijst plaatsen van een verzoek om reguliere borgtocht, ongeacht de ernst van de aan de verdachte toegeschreven strafbare feiten, afbreuk doet aan de “vrijheid van de persoon in hechtenis”.

“Daarom hopen we dat het hooggerechtshof in staat zal zijn om de aanvraag voor borgtocht op een vroege datum in behandeling te nemen, zodat het recht van de beschuldigde om te horen van het verzoek om borgtocht niet wordt weggenomen door een dergelijk verzoek niet in behandeling te nemen op de genoemde memo, ” zei het.

De rechtbank, die het pleidooi verwierp, merkte op dat de griffier van het hooggerechtshof zijn bevel ter kennis zou brengen van de bevoegde autoriteit om zo snel mogelijk corrigerende maatregelen te nemen.

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor het laatste India Nieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.