Biden-Poetin-top: wie zou vrijuit kunnen gaan als ze een gevangenenruil overeenkomen?

0
42

Van links naar rechts: Viktor Bout, Paul Wheelan en Trevor Reed. (Reuters)

De Amerikaanse president Joe Biden voert woensdag in Genève gesprekken met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Het blijft onduidelijk of ze een deal voor de uitwisseling van gevangenen zullen sluiten, hoewel Poetin van tevoren zei dat hij daarvoor openstond.

Hier zijn enkele van de personen die zouden kunnen worden vrijgelaten als een dergelijke ruil zou worden overeengekomen.

PAUL WHELAN, 51

Washington heeft de vrijlating geëist van Paul Whelan, een voormalige Amerikaanse marinier die was veroordeeld voor spionage afgelopen juni en veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf. Whelan heeft spionage ontkend en zegt dat hij betrokken was bij een geheime operatie.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Moskou zei dat Whelan, die in het bezit is van Amerikaanse, Britse, Canadese en Ierse paspoorten, op heterdaad was betrapt met geheime informatie in een hotelkamer in Moskou waar agenten van de Federale Veiligheidsdienst hem op 28 december 2018 vasthielden.

Voormalige Amerikaanse marinier Paul Whelan, die werd aangehouden en beschuldigd van spionage, staat in een beklaagden’ kooi tijdens zijn vonnishoorzitting in Moskou, Rusland, 15 juni 2020. (Reuters)

Whelan zei dat hij in Rusland was voor een bruiloft en op vakantie en opgezet door een Russische man waarvan hij dacht dat hij een vriend was.

Whelan, die wordt vastgehouden in een zwaarbeveiligde gevangenis op acht uur rijden van Moskou, hekelde de procedure tegen hem afgelopen juni als een 'schijnproces'. Rusland heeft gemengde signalen afgegeven of het bereid zou zijn hem in een deal te bevrijden.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

TREVOR REED, 29

De Verenigde Staten hebben kritiek geuit op het proces tegen Trevor Reed, een andere voormalige Amerikaanse marinier die afgelopen juli tot negen jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, als het “theater van het absurde” en zonder serieus bewijs.

De voormalige Amerikaanse marinier Trevor Reed, die in 2019 werd vastgehouden en beschuldigd van het aanranden van politieagenten, staat in een beklaagdenhuis’ kooi tijdens een rechtszitting in Moskou, Rusland 11 maart 2020. (Reuters)

Rusland veroordeelde Reed, een student aan de Universiteit van Noord-Texas, van het in gevaar brengen van het leven van twee politieagenten die hem in augustus 2019 hadden vastgehouden toen hij een officier greep die achter het stuur van een auto zat, waardoor het voertuig gevaarlijk uitzwaaide.< /p>

Reed zei dat hij zich de gebeurtenissen niet kon herinneren omdat hij dronken was toen hij werd vastgehouden na het verlaten van een feest in Moskou, maar ontkende de aanklacht in de rechtbank nadat hij had gehoord wat volgens hem het zwakke bewijs was dat tijdens het proces werd gepresenteerd en het niet verkrijgen van het onderzoek videobewijs dat zijn onschuld zou kunnen bewijzen.

In opmerkingen die zijn familie van streek maakten, beschreef Poetin in een NBC-interview voor de top Reed als "een dronken" en “een onruststoker.”

“Zoals ze hier zeggen, hij schrok en begon te vechten. Hij sloeg onder meer een agent,” zei Poetin.

VIKTOR BOUT, 54

De Verenigde Staten houden Viktor Bout vast, een Russische wapenhandelaar die een gevangenisstraf van 25 jaar uitzit wegens samenzwering om raketten te verkopen aan mensen waarvan hij dacht dat ze Colombiaanse rebellen.

Bout, onderwerp van een boek genaamd “Merchant of Death” en inspiratie voor een film “Lord of War” met Nicolas Cage in de hoofdrol, werd in 2008 in Thailand gearresteerd.

De Amerikaanse autoriteiten zeiden dat hij ermee had ingestemd om wapens te verkopen aan Amerikaanse undercoveragenten die zich voordoen als Colombiaanse guerrilla's die van plan zijn Amerikaanse soldaten aan te vallen.

Vermoedelijke Russische wapenhandelaar Viktor Bout (C) wordt geëscorteerd door agenten van de Drug Enforcement Administration (DEA) na aankomst op Westchester County Airport in White Plains, New York, op 16 november 2010. (Reuters)

Bout, die protesteerde tegen zijn onschuld, werd in 2011 veroordeeld en Rusland heeft lang gezocht naar zijn vrijgeven.

Hij zit nu in een gevangenis in Marion, Illinois, en komt pas in aanmerking voor vrijlating in januari 2030.

Coronavirus Explained

Klik hier voor meer

KONSTANTIN YAROSHENKO, 52

Rusland heeft er al lang bij Washington op aangedrongen piloot Konstantin Yaroshenko vrij te laten, die 20 jaar in de Verenigde Staten zit voor samenzwering om cocaïne het land binnen te smokkelen. Hij werd in 2010 in Liberia gearresteerd in een DEA-operatie en naar de Verenigde Staten gevlogen.

Moskou heeft Yaroshenko, die zegt onschuldig te zijn, geportretteerd als het slachtoffer van een illegale ontvoering door Washington.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov riep in 2019 op tot de vrijlating van Jarosjenko in ruil voor 'een Amerikaan of Amerikanen die hier hun straf uitzitten'.

Poetin noemde in zijn pre-top NBC-interview Yaroshenko.

“Onze piloot Yaroshenko zit al … Ik weet niet hoeveel jaar, 15, misschien 20 jaar. En ook daar lijkt het probleem een ​​veelvoorkomende misdaad te zijn. Als de Amerikaanse kant bereid is om het te bespreken, zijn wij dat ook.”

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van de laatste koppen

Download de Indian Express-app voor al het laatste Explained News.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.