Voordeel Mamata: afgesnauwd door de BJP, wachtte de exit van Roy om te gebeuren

0
60

BJP-leider Mukul Roy met de West-Bengalen Chief Minister Mamata Banerjee, TMC nationaal algemeen secretaris Abhishek Banerjee en anderen in Kolkata op vrijdag. (Expressfoto door Partha Paul)

Voor velen in de BJP kwam het vertrek van Mukul Roy op vrijdag niet als een verrassing, waarbij partijleiders zeiden dat de wrok en het ongeluk al een tijdje broeiden – met de laatste stro is de BJP die Suvendu Adhikari heeft gekozen als leider van de oppositie in de West-Bengalen Assemblee na de recente verkiezingen.

Terwijl Adhikari pas in december 2020 bij de BJP kwam, stapte Roy in 2017 over van de TMC, destijds nummer 2 van de partij.

Roy's vertrek verraadt ook de verschillen aan de top in de staats-BJP, tussen degenen die oorspronkelijk tot de partij behoorden en degenen die overkwamen van de TMC. Algemeen secretaris van de BJP, Kailash Vijayvargiya, zou, gezien de leiding van Bengalen, Roy voor zich hebben gewonnen, met behulp van zijn organisatorische vaardigheden en zijn wijdverbreide en diepgewortelde netwerk om de partij op te bouwen in de staat waar deze tot 2014 vrijwel niet bestond.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“De bijdrage van Roy sinds de begindagen kan niet worden genegeerd in de opkomst van de BJP als de belangrijkste oppositiepartij in West-Bengalen ”, zei een leider die betrokken is bij de partijaangelegenheden in Kolkata.

Het hoogste punt voor het Vijayvargiya-Roy-team in Bengalen was de verrassende stijging van de BJP naar 18 Lok Sabha zetels in de Lok Sabha-verkiezingen van 2019. Dat veroorzaakte in wezen een uittocht van de TMC naar de BJP, waarbij verschillende maatschappelijke organisaties in North 24 Parganas 's nachts naar de BJP gingen.

Bronnen zeiden dat Vijayvargiya meer dan eens probeerde de top van de BJP over te halen Roy op gepaste wijze te belonen. Hoewel Roy deel wilde uitmaken van de regering van de Unie, was premier Narendra Modi naar verluidt niet op het idee gekomen, voornamelijk vanwege de beschuldigingen van corruptie tegen de Bengaalse leider. “De premier wilde niet dat een leider met een bedorven imago deel uitmaakte van de regering”, zei de hierboven geciteerde BJP-leider.

Eindelijk, in september vorig jaar, werd Roy benoemd tot nationaal vice-president van de BJP .

Destijds had BJP-leider Rahul Sinha, die als partijsecretaris was afgetreden, publiekelijk uitgehaald. “Ik heb 40 jaar aan de partij gegeven. De prijs die ik heb gekregen is dat er een TMC-leider komt, dus ik moet vertrekken', had hij gezegd.

Bronnen zeiden dat Roy de organisatorische functie niet als voldoende compensatie beschouwde. Een senior BJP-leider zei dat de TMC ook emotionele druk uitoefende op Roy “via zoon Subhranshu Roy”. De partij steunde de familie zichtbaar tijdens de recente Covid-crisis, waarbij zowel Roy als zijn vrouw Krishna positief testten. TMC-leider Abhishek Banerjee had Krishna in het ziekenhuis bezocht.

Topnieuws op dit moment

Klik hier voor meer informatie

Subhranshu prees onlangs Mamata Banerjee voor haar aanpak van de Covid-pandemie en de post-cycloon Yaas situatie.

Hoewel Vijayvargiya vrijdag niet beschikbaar was voor commentaar, gaven BJP-leiders toe dat het vertrek van Roy waarschijnlijk de factionalisme in de staatseenheid verder zou aanmoedigen. “De verschillen tussen BJP-leden met een RSS-achtergrond en degenen die van andere partijen migreerden, worden groter”, zei een partijleider.

De BJP vreest ook voor een domino-effect, terwijl andere voormalige TMC-leiders al uitreiken naar Banerjee, waaronder Sonali Guha en Dipendu Biswas. Sommigen, zoals Rajib Banerjee, hebben openlijk foto's gemaakt bij de BJP.

Banerjee zei dit tijdens haar persconferentie en verwelkomde Roy vrijdag weer in de TMC en zei: “Er zijn er veel die willen terugkeren. We zullen echter alleen diegenen accepteren die zich niet zo laag hebben gebukt om onze partij aan te vallen tijdens de peilingen van de Assemblee.' om erop te tikken zal Roy zijn.

TMC Rajya Sabha MP Sukhendu Sekhar Ray zei: “De BJP is voorbestemd om te vallen als een kaartenhuis in Bengalen. De ontwikkeling van vandaag is het begin van het einde. Kom en bel opnieuw Didi O Didi!” zei hij, in een verwijzing naar Modi's aansporing tegen Banerjee tijdens de verkiezingen.

Roy, een voormalig minister van Spoorwegen van de Unie en Rajya Sabha MP, zal naar verwachting aan de zijde van Banerjee staan, aangezien zij kijkt naar een meer nationale rol tegen de BJP. Onlangs zette Banerjee de eerste stappen om het partijstokje door te geven, waardoor neef Abhishek algemeen secretaris werd.

De vaardigheden van Roy als leider van de basis zullen naar verwachting ook de TMC helpen terrein terug te winnen in de aanloop naar de verkiezingen voor meer dan 100 maatschappelijke organisaties, waaronder de Kolkata Municipal Corporation (KMC), later dit jaar.

Op vrijdag , Sonali Guha, een voormalige MLA, zei dat haar terugkeer naar de TMC op handen was. “Mukul da werd geaccepteerd door Mamata Banerjee. Het is slechts een kwestie van tijd dat ikzelf en anderen ook geaccepteerd worden. De BJP heeft ons niet het nodige belang gegeven. Ik heb Didi al om vergeving gesmeekt. Er zijn veel anderen zoals ik,” vertelde Guha aan The Indian Express.

Swapan Dasgupta, die werd voorgedragen voor de Rajya Sabha kort na het verliezen van de Assemblee-verkiezing op een BJP-ticket, zei dat de partij niet ontmoedigd hoeft te zijn. “Er is geen reden voor nieuwe & oude karyakartas om ontmoedigd te worden & in een schelp gaan,” hij tweette.

Maar andere BJP-leiders waren vrijdag kritisch over de partijaangelegenheden. Nationaal secretaris Anupam Hazra zei: “De manier waarop centrale leiders kwamen en campagne voerden, vocht de BJP niet om in de oppositie in de staat te zitten. Maar veel leiders werden niet goed gebruikt. Er is een gebrek aan eenheid en veel groupism. De BJP moet deze problemen aanpakken… Tijdens de peilingen mochten slechts één of twee leiders werken, andere verdienstelijke leiders zaten stil.”

Voormalig TMC MLA Sabyasachi Dutta kreeg eerder een show-cause notice van de BJP voor verklaringen tegen de partij. Dutta had gezegd dat de BJP de neiging had om meer belang te hechten aan niet-Bengaalse leiders dan aan Bengaalse leiders.

Sommige overlopers hadden echter een moedig gezicht. Baishali Dalmia, ook een voormalig TMC MLA, zei: “Het kan geen kwaad als er wat afval wordt verwijderd. In feite verliezen mensen het vertrouwen in zulke politici.”

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor het laatste India Nieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.

© The Indian Express (P ) Ltd