Uitgelegd: hoe Novak Djokovic Rafael Nadal kan stoppen in halve finale French Open

0
159

Rafael Nadal en Novak Djokovic vieren hun overwinningen in de kwartfinale op de French Open 2021 (Foto's: AP, Reuters)

Op vrijdag, op het Philippe Chatrier Court, derde reekshoofd Rafael Nadal zal het opnemen tegen de nummer 1 van de wereld, Novak Djokovic, in een andere wedstrijd van de meest gespeelde gelijkspel in de geschiedenis van de sport. Voor de pure kwaliteit van de spelers zou dit de ‘finale’ van de Franse Open.

Nr. 58

Dit wordt de 58e keer dat het paar tegenover elkaar staat, Djokovic leidt met 29-28. In termen van de onderlinge Grand Slam-records heeft de 35-jarige Nadal echter een duidelijke voorsprong op zijn 34-jarige rivaal. In de 16 Grand Slam-bijeenkomsten heeft Nadal 10 gewonnen van de zes van Djokovic, en in de acht keer dat ze op de French Open hebben gespeeld, heeft Nadal slechts één keer verloren.

Cruciaal was dat Djokovic door die eenzame overwinning op de Spanjaard in Parijs (2015) de tweede (na de Zweed Robin Soderling in 2009) en de laatste persoon werd die Nadal versloeg op de gravel Slam.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

De G.O.A.T-race

In deze grootste generatie aller tijden is de race nog steeds gaande om te zien wie koning zal worden. Tot dusverre staan ​​Nadal en Roger Federer gelijk op 20 en Djokovic, de jongste van het peloton, jaagt hen op 18 Majors. En elke ontmoeting op een Grand Slam voegt gewicht toe aan de manier waarop de ‘Grootste aller tijden (GOAT)’ debat zal eindigen.

Een titel voor Djokovic zal hem de enige speler maken die het domein van zijn beide rivalen doorbreekt. Hij versloeg Federer drie keer in de finale van Wimbledon. Toen Djokovic in 2016 echter zijn enige Franse Open-titel won, had Nadal zich na de tweede ronde teruggetrokken vanwege een polsblessure. Nadal verslaan op weg naar de finale en die winnen zal speciaal zijn. Als Djokovic de titel van 2021 wint, is hij de enige speler die elk van de vier Grand Slams minstens twee keer heeft gewonnen.

Als Nadal Djokovic voorbijgaat en uiteindelijk de titel wint, zal dat hem helpen om in te halen Federer's totaal (beide gelijk aan 20 elk) van de meeste Grand Slam-titels voor het eerst in zijn carrière. Het wordt ook zijn 14e titel in Parijs.

De zon gaat onder boven het Philippe Chatrier Court. (Reuters Foto: Christian Hartmann)

Rafa's tactische verandering

Vooruitlopend op de editie van 2021 onthulden de organisatoren een metalen standbeeld op het terrein van Roland Garros. Het leek op het vervolg van een typische krachtige topspin-slag van Nadal.

De slagstijl is in de loop der jaren niet veranderd. Evenmin heeft het patroon van zijn gegrom. En hij heeft nog steeds de verschillende tics voor elk punt, zoals het haar achter de oren stoppen, op zijn schouders tikken, de beroemde ruk aan de korte broek en ervoor zorgen dat de waterflessen de goede kant op wijzen.

Dit is gebleven. constant sinds hij zijn eerste Coupe des Mousquetaires won in 2005. Wat echter is veranderd – vooral sinds hij 30 werd – is de toename van zijn aanvallende intentie na zijn service.

Nadal was op het grote podium doorgebroken als een verdedigende baseliner die klaar stond om alles te achtervolgen wat op zijn pad kwam. De knokpartijen waren zijn specialiteit. Maar dat is in de loop der jaren veranderd, omdat hij ernaar streeft om eerder punten te behalen.

De New York Times bekeek gegevens van Hawkeye waaruit bleek dat Nadal tussen 2012 en 2016 30 procent van zijn eerste schot speelde na zijn service vanuit de basislijn. Daarop is het gestaag gestegen tot de 42 procent die vorig jaar werd geregistreerd. Dit wordt belangrijk als je bedenkt dat Nadal 74 procent van de punten wint wanneer hij zijn eerste schot slaat na zijn service vanuit de basislijn, en slechts 59 procent wanneer hij achter de basislijn staat. Zo ontmantelde hij Djokovic vorig jaar tijdens de Franse Open-finale – Nadal had 53 punten gewonnen die vier schoten of minder duurden in vergelijking met de 25 van Djokovic.

De omstandigheden in Parijs deze termijn kunnen ook gunstig zijn voor Nadal. Door het warmere weer zal de bal meer vliegen en hoger stuiteren met de topspin die hij genereert, waardoor het moeilijk wordt voor tegenstanders.

Coronavirus Explained

Klik hier voor meer

Djokovics bedoeling

De Serviër schuwt het niet om te beweren dat het nastreven van records houden hem gedreven. Hij heeft het record van Federer verbroken door meer weken op de wereldranglijst te staan ​​dan enige andere singles-speler voor heren.

Hij staat momenteel gelijk met Nadal voor het meeste aantal ATP 1000 Masters-titels. Maar degene die hij nu in de gaten houdt, is de Grand Slam-telling. Naar alle waarschijnlijkheid, wanneer de Big 3 met pensioen gaat, wordt verwacht dat Djokovic degene is die dat record vasthoudt. Federer, 40 in augustus, heeft misschien een voorliefde voor Wimbledon, en Nadal is misschien niet te stoppen op gravel, de jongere Djokovic is een all-court-speler.

Ook hij is in de loop der jaren veel aanvallender geworden in zijn aanpak, vergeleken met toen hij begon als verdedigende baseliner. Hij heeft het vermogen om een ​​winnaar te vinden, ondanks dat hij achterop staat in een rally. Zijn evenwicht op het stuk — misschien een eer voor het skiën dat hij deed als een jongere — heeft hem tot een van de — zo niet de beste — verhuizers in het spel. En hij kan onvermoeibaar verdedigen, en met groot succes.

Ook in Explained |Waarom trok Roger Federer zich terug uit de French Open 2021?

NextGen-ster wacht

Wie de halve finale tussen Djokovic en Nadal wint, neemt het op tegen een van de Next Gen-sterren, Stefanos Tsitsipas of Alexander Zverev, die beiden nog een Grand Slam. Het is echter dwaasheid om ze als vanzelfsprekend aan te nemen.

Djokovic en Nadal kunnen het zich niet veroorloven om te rusten als de halve finale voorbij is. Zowel de jonge duiven — top 10 sterren op zich en zijn goed in staat om overstuur te maken. Ze hebben het vele malen gedaan tijdens tourevenementen. Dit zou wel eens de eerste ata Major kunnen zijn.

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor al het laatste Explained News.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.

© The Indian Express (P ) Ltd