Uitgelegd: de complicaties van het houden van Euro 2021 in 11 landen tijdens een pandemie

0
184

Een grote bal met het Euro 2020-logo staat op donderdag 10 juni 2021 voor het gemeentehuis in Kopenhagen, Denemarken. (AP Photo/Martin Meissner)

Voor de eerste keer in de sportgeschiedenis zou een evenement met meerdere teams in meer dan drie landen worden georganiseerd. Het EK 2021 reist naar 11 landen en volgt de lengte en breedte van het continent.

Het toernooi zal worden verspreid van Bilbao tot Sint-Petersburg, van Dublin tot Bakoe en zal verschillende culturen en klimaten, idealen en ideologieën verbinden. Maar de visie van de nu belegerde UEFA-voorzitter Michel Platini van een pan-Europees toernooi heeft zijn aanhangers en tegenstanders.

Hoe werkt het format?

Negen van de 24 teams spelen thuis, in tegenstelling tot gewoonlijk één land dat het hele toernooi organiseert of de games verdeelt met een buurland.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png < p>Van de negen mogen er zes al hun groepsspellen in hun achtertuin spelen: Engeland, Duitsland, Spanje, Italië, Nederland en Denemarken. Als Engeland de toppers van de groep wordt, kunnen ze hun pre-kwartfinale ook thuis spelen.

En als ze de kwartfinale op de weg weten te winnen, kunnen ze de halve finale en finale ook thuis spelen .

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Wat was de vermeende logica achter een verspreid kampioenschap?

Toen Platini de opzet van het toernooi aankondigde, vermoedde hij twee enorme voordelen van een pan-continentaal toernooi. Fans en economie. In een tijd van economische onzekerheid wilde de UEFA een land zonder voldoende infrastructuur niet belasten. In plaats daarvan zou de last van onkosten worden gedeeld.

Het klassieke geval was het toernooi van 2012, mede georganiseerd door Polen en Oekraïne, twee landen met een minder sterke economie. Een van de stadions die voor de euro zijn opgeknapt, Arena Lviv, staat op het punt te worden gesloopt vanwege onderhoudskosten en schulden van 350.000 pond. Sloop zou blijkbaar minder kosten dan het onderhouden van de faciliteiten. Er is, definitief, het alternatief om het toernooi te organiseren in krachtpatsers, sportief en economisch, zoals Engeland of Duitsland, Spanje of Italië, waar de infrastructuur intact is en de kosten voor het opknappen van stadions minimaal zijn. Maar een dergelijke maatregel zou de inclusiviteit van het toernooi vernietigen en de expansiedrang van de UEFA ondermijnen. Trouwens, meer thuiswedstrijden betekenen meer kansen dat het stadion full house draait. Zoals Platini die avond in Kiev zei: “Euro's zouden naar de fans komen.”

Een zicht op het stadion voorafgaand aan een training van het Italiaanse nationale team voorafgaand aan het EK 2020, groep A, voetbalwedstrijd tegen Turkije, op de Olympische Spelen van Rome op vrijdag stadion, donderdag 10 juni 2021. (AP Photo/Andrew Medichini, Pool)

Wat zeiden zijn critici?

Zijn critici verwierpen het idee als te ambitieus en gewoon een nieuwe truc om stemmen van de kleinere landen te benutten. Het vormde zowel logistieke hindernissen: een of twee landen uitrusten voor een groot toernooi is gemakkelijker dan bijna een heel continent voorbereiden op het hosten van een toernooi zo groot als het EK. Terwijl sommige teams in het comfort van hun huis kunnen spelen, moeten anderen het continent doorkruisen. Sommigen zouden een enorm thuisvoordeel hebben en sommigen helemaal geen. Het zijn altijd de eliteteams die hiervan hebben geprofiteerd.

Ook in Explained |Hoe Novak Djokovic Rafael Nadal kan stoppen in halve finale French Open

Wat is de invloed van de pandemie op het format?

Toen Platini het pan-Europese project voor ogen had, had hij, of de wereld, nog maar weinig rekening gehouden met de verwoesting die de pandemie zou aanrichten. Een stoer format werd door de pandemie alleen maar harder gemaakt. De organisatoren worstelen met de talloze complexiteiten. Nu moeten ze bellen maken in elk van de 11 steden. Reizen is nu riskanter en plotseling lijkt Europa groter, de twee steden aan de tegenovergestelde uiteinden van het continent, Bilbao en Bakoe, liggen 5500 kilometer van elkaar. Grenzen overschrijden gaat niet meer zo soepel als vroeger.

De protocollen zijn in elk land anders. Meer reizen betekent meer kwetsbaarheid voor besmetting en minder hersteltijd. Wales reist bijvoorbeeld voor de eerste twee wedstrijden naar Bakoe en vliegt dan voor de laatste naar Rome. Nu reisregels, visumregels en pandemische protocollen (Engeland staat alleen mensen met een vaccinpaspoort toe) die door regeringen worden gewijzigd, wordt de logistiek moeilijker. “Het is heel ingewikkeld en nu is het nog ingewikkelder,” gaf UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin toe aan Associated Press.

“We moeten altijd een plan hebben, B, C of D,” vertrouwde CEO Martin Kallen toe.

Mensen lopen onder voetbalshirts van nationale teams die reclame maken voor het aanstaande Euro 2020-voetbalkampioenschap in Bakoe, Azerbeidzjan, op donderdag 10 juni 2021. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Afgezien van veiligheidsregelingen, moeten ook gezondheidszorg en quarantaineregelingen worden geïnstalleerd. Ze moeten nu niet alleen rekening houden met een verscheidenheid aan mogelijkheden die anders niet in beeld zouden zijn geweest, maar zich ook moeten voorstellen. Zoals wat als een speler of ondersteunend personeel of officials besmet raken? Wat als een nieuwe golf van het virus een stad treft?

Niet te vergeten de verschillen in klimaat en valuta. Rusland zal de euro niet aannemen, net zoals Italië boos zou kijken naar manat, de munteenheid van Azerbeidzjan. Het is zomer in Bakoe en lente in Sint-Petersburg.

Waarom heeft de UEFA het toernooi niet afgelast?

Als zodanig heeft het uitstellen van het evenement enorme verliezen geleden. Ze hebben volgens AP 300 miljoen euro verlies geleden, er staat nog twee miljard op het spel als het toernooi niet doorgaat. Bovendien heeft het bestuursorgaan 235 miljoen euro opgehoest om de 55 aangesloten verenigingen te helpen de pandemie het hoofd te bieden.

Ook tal van sponsors hebben een aandeel – de reden waarom Euro 2020 niet werd veranderd in Euro 2021. de economie van de sport verpletterd. Het was dus ondenkbaar om het toernooi te annuleren.

Coronavirus Explained

Klik hier voor meer

Wat is de toekomst van dit format?

Nooit, zegt Ceferin . Veel zal afhangen van het succes van het toernooi. Een soepel toernooi zou kunnen resulteren in een meer verfijnde versie.

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor al het laatste Explained News.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.

© The Indian Express (P ) Ltd