Tachtig jaar later herzien Biden en Johnson het Atlantische handvest voor een nieuw tijdperk

0
135

De Amerikaanse president Joe Biden (links) en Boris Johnson. (Bestand)

Geschreven door David E. Sanger en Michael D. Shear

President Joe Biden en premier Boris Johnson van Groot-Brittannië ondertekenden een nieuwe versie van de 80-jarige oude “Atlantic Charter” donderdag, waarbij ze hun eerste ontmoeting gebruikten om de westerse alliantie te herdefiniëren en te accentueren wat volgens hen een groeiende kloof was tussen gehavende democratieën en hun autocratische rivalen, geleid door Rusland en China.

De twee leiders onthulden het nieuwe handvest terwijl ze probeerden de aandacht van de wereld te vestigen op opkomende dreigingen van cyberaanvallen, de COVID-19-pandemie die de wereldeconomie op zijn kop heeft gezet, en klimaatverandering, waarbij ze taal gebruikten over het versterken van de NAVO en internationale instellingen die Biden hoopte te maken. duidelijk dat het Trump-tijdperk van America First voorbij was.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Maar de twee mannen bleven ook worstelen met ouderwetse uitdagingen, waaronder Bidens persoonlijke vermaning van de premier tegen het ondernemen van acties die sektarisch geweld in Noord-Ierland kunnen aanwakkeren.

Het nieuwe handvest, een verklaring van 604 woorden, was een poging om een ​​grootse visie uit te stippelen voor mondiale relaties in de 21e eeuw, net zoals het origineel, voor het eerst opgesteld door Winston Churchill en Franklin D. Roosevelt, een verklaring was van een westerse verbintenis tot democratie en territoriale integriteit, slechts enkele maanden voordat de Verenigde Staten de Tweede Wereldoorlog binnengingen.

“Het was een verklaring van de eerste beginselen, een belofte dat het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de uitdagingen van hun tijd zouden aangaan en dat we die samen zouden aangaan”, verklaarde Biden na zijn privéontmoeting met Johnson. “Vandaag bouwen we voort op die toewijding, met een nieuw leven ingeblazen Atlantisch Handvest, geüpdatet om die belofte opnieuw te bevestigen, terwijl we rechtstreeks spreken over de belangrijkste uitdagingen van deze eeuw.”

De twee mannen ontmoetten elkaar in een badplaats aan de kust van Cornwall in Engeland, terwijl schepen van de Royal Navy patrouilleerden om de persoonlijke ontmoeting van de groep van 7 industriële natieleiders te beschermen. De twee mannen probeerden duidelijk zichzelf in de vorm van Churchill en FDR te werpen. Terwijl ze een kleine tentoonstelling over het oorspronkelijke Atlantisch Handvest bekeken, overeengekomen aan boord van een schip voor de kust van Newfoundland in augustus 1941, minder dan vier maanden voor de Pearl Harbor-aanval, merkte Johnson op dat “dit het begin was van het bondgenootschap en van de NAVO.”

Maar de assistenten van Biden zeiden dat ze dachten dat het handvest muf was geworden en geen weerspiegeling was van een wereld van verschillende uitdagingen – van cyberspace tot China – waarin Groot-Brittannië een sterk verminderde macht is.

Waar het oorspronkelijke handvest de “definitieve vernietiging van de nazi-tirannie” voor ogen had en opriep tot vrijheid om “de volle zeeën en oceanen ongehinderd te doorkruisen”, concentreerde de nieuwe versie zich op de “klimaatcrisis” en de noodzaak om “de biodiversiteit te beschermen”. Het is bezaaid met verwijzingen naar 'opkomende technologieën', 'cyberspace' en 'duurzame wereldwijde ontwikkeling'.

In een directe berisping van Rusland en China roept de nieuwe overeenkomst westerse bondgenoten op om “zich te verzetten tegen inmenging door desinformatie of andere kwaadaardige invloeden, ook bij verkiezingen”. Het rangschikt de bedreigingen voor democratische naties in een technologisch tijdperk: “We bevestigen onze gedeelde verantwoordelijkheid voor het handhaven van onze collectieve veiligheid en internationale stabiliteit en veerkracht tegen het volledige spectrum van moderne bedreigingen, inclusief cyberbedreigingen.”

En het is zweert dat “zolang er kernwapens zijn, de NAVO een nucleair bondgenootschap zal blijven. Onze NAVO-bondgenoten en partners zullen altijd op ons kunnen rekenen, ook al blijven ze hun eigen nationale strijdkrachten versterken.”

Het zou moeilijk zijn voor te stellen dat Johnson, die zijn relatie met voormalig president Donald Trump koesterde, een dergelijk document in het Trump-tijdperk zou ondertekenen. Toch neigt hij duidelijk naar Biden, die amper twee jaar na de ondertekening van het eerste handvest werd geboren en die gedurende zijn hele politieke leven het bondgenootschap dat het creëerde, ging omarmen.

Het nieuwe handvest roept beide landen expliciet op om zich te houden aan ‘de op regels gebaseerde internationale orde’, een zin die Trump en zijn assistenten tevergeefs probeerden te verbannen uit eerdere verklaringen van westerse leiders, ervan overtuigd dat het een globalistische bedreiging vormde voor de regering van Trump. 8217;s America First-agenda thuis.

Biden gebruikte zijn eerste volledige dag in het buitenland ook om formeel aan te kondigen dat de Verenigde Staten 500 miljoen doses van het Pfizer-BioNTech COVID-vaccin aan 100 armere landen zullen doneren, een programma die functionarissen zeiden dat het $ 3,5 miljard zou kosten, inclusief $ 2 miljard aan donaties aan het COVAX-consortium dat al was aangekondigd.

“Op dit moment roepen onze waarden ons op om alles te doen wat we kunnen om de wereld te vaccineren tegen COVID-19”, zei Biden. Hij wuifde de bezorgdheid weg dat zijn regering de distributie van het vaccin als diplomatiek wapen op de wereldmarkt zou gebruiken.

“De Verenigde Staten verstrekken deze doses van een half miljard zonder verplichtingen”, zei hij. “Onze vaccindonaties omvatten geen druk voor gunsten of mogelijke concessies. We doen dit om levens te redden. Om deze pandemie te beëindigen. Dat is het. Periode.”

Maar de donatie, hoewel afgeschilderd als een humanitaire zet die ook in het eigen belang van Amerika was, heeft ook een politieke boodschap. Bidens assistenten zeggen dat het een krachtige demonstratie is dat democratieën – en niet China of Rusland – in staat zijn te reageren op de crises in de wereld en dit sneller en effectiever kunnen doen.

Door een leidende rol te spelen in de inspanningen om de wereld te vaccineren en middelen te verstrekken om de grootste uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid het hoofd te bieden, zeiden functionarissen dat de Verenigde Staten een rol terugvorderen die ze sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben willen spelen.

< p>Johnson, die de top graag wil gebruiken als een showcase voor een post-Brexit-identiteit met het merk 'Global Britain', heeft ook ambitieuze plannen geschetst om de pandemie te helpen beëindigen. In de aanloop naar de top riep Johnson de leiders op om zich te committeren aan het vaccineren van iedereen ter wereld tegen het einde van 2022 tegen het coronavirus.

Volksgezondheidsdeskundigen juichten de aankondiging van Biden toe. Als eerdere donaties weinig meer waren geweest dan pleisters op een enorm wereldwijd vaccintekort, dan waren de 500 miljoen doses meer in overeenstemming met de omvang van de uitdaging, zeiden ze.

De aankondiging kwam als COVAX, de partnerschap voor het delen van vaccins, heeft moeite gehad om voldoende doses te leveren, vooral sinds India de verzendingen van een grote fabriek daar blokkeerde om zijn binnenlandse vaccinatiecampagne te versnellen. COVAX heeft 82 miljoen doses verzonden, minder dan een vijfde van de voorraad die het ooit had verwacht in juni beschikbaar te hebben.

Maar het blijft moeilijk om doses in de armen van mensen te krijgen. Wereldwijde volksgezondheidsfunctionarissen hebben er bij rijke landen op aangedrongen hun donaties snel te gaan verdelen, in plaats van later dit jaar in één keer extra doses vrij te geven, zodat landen doses kunnen toedienen zodra ze arriveren.

In zijn ontmoeting met Johnson behandelde Biden ook een oude kwestie die hij goed kent: het Britse grondgebied van Noord-Ierland. Het laaide voor het eerst op als een bron van spanning tussen Biden en Johnson tijdens de presidentiële campagne van 2020, toen Biden op Twitter waarschuwde dat “we niet kunnen toestaan ​​dat het Goede Vrijdag-akkoord dat vrede in Noord-Ierland bracht een slachtoffer wordt van de Brexit.” Hij voegde eraan toe dat elke handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zou afhangen van het voorkomen van de terugkeer van een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland, dat zich in de Europese Unie bevindt.

Een trotse Ierse Amerikaan die dol is op het citeren van poëzie van William Butler Yeats, aan Bidens loyaliteit op dit gebied is nooit getwijfeld. Ze staan ​​in schril contrast met Trump, die voorstander was van de Brexit en ooit de voorganger van Johnson, Theresa May, aanspoorde om de EU aan te klagen. Biden daarentegen noemde de Brexit een vergissing.

Het probleem is dat de spanningen over handelsregelingen na de Brexit in Noord-Ierland alleen maar zijn toegenomen sinds Biden werd gekozen. Groot-Brittannië heeft de EU de schuld gegeven van handelsverstoringen waardoor sommige supermarktschappen in Noord-Ierland leeg kwamen te staan ​​nadat Groot-Brittannië in januari formeel het blok verliet.

De onderhandelingen over de regelingen, bekend als het Noord-Ierse Protocol, zijn steeds controversiëler geworden, waarbij Groot-Brittannië dreigt de stekker uit de deal te trekken tenzij Brussel concessies doet. Vorige week uitte de vooraanstaande Amerikaanse diplomaat in Londen, Yael Lempert, de bezorgdheid van de regering over de toenemende spanningen botweg tegen David Frost, de belangrijkste Brexit-onderhandelaar van Groot-Brittannië.

Het nieuws van die ontmoeting dook woensdagavond op in de Times of London, net toen Biden in het land aankwam. Terwijl sommige analisten voorspelden dat het Bidens ontmoeting met Johnson zou overschaduwen, wezen anderen erop dat het een doel diende: het publiekelijk registreren van de zorgen van Amerika op een manier die Biden de noodzaak bespaarde om het punt persoonlijk te benadrukken.

Ambtenaren van het Witte Huis hebben moeite gedaan om te zeggen dat ze niet betrokken willen worden bij een geschil tussen Londen en Brussel. Tegelijkertijd laten ze geen twijfel bestaan ​​over de diepgang van Bidens gevoelens over het Goede Vrijdag-akkoord, dat tot stand kwam met de hulp van een van zijn Democratische voorgangers, Bill Clinton.

“Hij uit geen bedreigingen of ultimatums”, vertelde de nationale veiligheidsadviseur, Jake Sullivan, aan verslaggevers op Air Force One. “Hij gaat gewoon zijn diepgewortelde overtuiging overbrengen dat we achter dit protocol moeten staan ​​en dit moeten beschermen.”

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor al het laatste wereldnieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.