Reset signaal terwijl de golf afneemt: PM Modi laat leiders horen, ministers

0
52

Premier Narendra Modi, Minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah en BJP-chef JP Nadda. (Express Foto: Prem Nath Pandey/File)

Met de dalende Covid-curve die wat ademruimte geeft en de aankondiging van de aanschaf van vaccins wat spanning tussen het Centrum en de staten vermindert, heeft premier Narendra Modi geleerd betrokken te zijn bij een uitgebreide “discussie en consultatieve” oefening binnen de regering over de taak en de weg die voor ons ligt.

BJP-president JP Nadda, minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah en vele andere ministers kwamen langs op de 7e van de premier, Residentie Lok Kalyan Marg vrijdagavond.

Hoewel er geen officieel woord was, is deze bijeenkomst – die uren in beslag nam en vrijdagavond laat eindigde – belangrijk omdat deze ook komt na interacties tussen de topleiding en UP Chief Minister Yogi Adityanath.

https://images.indianexpress .com/2020/08/1×1.png

Vorige week hield Modi een reeks free-wheeling meetings met top BJP ambtsdragers. Volgens bronnen ontmoet hij ook zijn ministeriële collega's in kleine groepen. Hoewel hij kabinetsvergaderingen heeft gehouden via videoconferenties, zijn deze persoonlijk en bij hem thuis. Bovendien, hoewel kabinetsvergaderingen een vooraf vastgestelde agenda hebben, zijn deze “freewheelen”, en vele hebben uren geduurd.

De focus, aldus bronnen, lag op het uitwerken van een routekaart over vaccinatie en om ervoor te zorgen dat, in tegenstelling tot de vorige keer, de dalende Covid-curve niet leidt tot een verlaging van de bewaking. Maar de ministers wilden niet praten over wat er gebeurde.

“De premier blijft ministers ontmoeten en feedback ontvangen. Wat is het probleem? Koppel deze niet aan speculaties over een herschikking van het kabinet”, zei een minister.

Achhaaiyan, buraaiyan…sab par charcha (positief, negatief, alles wordt besproken)”, zei een andere minister. Een bron dicht bij een derde minister zei dat deze bijeenkomsten “administratief” van aard waren, ook al gingen ze over “beleidskwesties en takenlijsten” met vaccins als één focus.

Komt na de nederlaag van de partij. in West-Bengalen na een campagne met een hoog octaangehalte onder leiding van de premier zelf en wijdverbreide kritiek op het wanbeleid dat leidde tot — en gemarkeerd met — de verwoestende tweede golf, worden deze bijeenkomsten gezien als onderdeel van een hernieuwd politiek proces dat ook zal aansluiten bij de aanloop naar de cruciale parlementsverkiezingen in UP.

Topnieuws op dit moment

Klik hier voor meer

Bronnen zeiden dat het heersende establishment een gevoel heeft dat met nog drie jaar te gaan in deze termijn, dit het “gelegen” moment zou kunnen zijn om op de reset-toets te drukken om verloren terrein terug te winnen en om het gevoel van drift te stoppen dat de ergste fase markeerde in de tweede Covid-golf. Een succesvol vaccinatieprogramma wordt daarbij als de sleutel gezien. In deze context speculeren sommige leiders zelfs over de mogelijkheid van een herschikking.

Nadda's aanwezigheid op de vergadering van vrijdag onderstreept de politieke opzet van de oefening.

Van haar kant is ook de BJP begonnen met politiek schoppen in UP. Het stuurde centrale leiders om contact te leggen met hoge staatsleiders in Lucknow en vervolgens riep CM Adityanath Modi, Nadda en Shah op. Shah ontmoette ook leiders van de junior alliantiepartners van de partij, Anupriya Patel en Sanjay Nishad.

📣 De Indian Express is nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor het laatste India Nieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.

© The Indian Express (P ) Ltd