Brits rapport zegt dat de veiligheidswet van Hong Kong werd gebruikt om ‘de vrijheden drastisch in te perken’

0
125

Chow Hang Tung, vice-voorzitter van de Hong Kong Alliance ter Support of the Democratic Patriotic Movements of China, spreekt tot de media nadat hij op borgtocht is vrijgelaten op een politiebureau in Hong Kong. (AP)

Peking heeft zijn wettelijke verplichtingen geschonden door de hoge mate van autonomie van Hongkong te ondermijnen en een nationale veiligheidswet te gebruiken om “de vrijheden drastisch in te perken” in het mondiale financiële centrum, volgens een rapport van Groot-Brittannië over zijn voormalige kolonie.

In een voorwoord in het halfjaarlijkse rapport over juli-december 2020 zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab een ingrijpende nationale veiligheidswet Beijing dat in juni vorig jaar aan de stad werd opgelegd, werd gebruikt om politieke oppositie de kop in te drukken.

Er waren “duidelijke schendingen” van de gezamenlijke verklaring van 1984, ondertekend door de toenmalige Chinese premier Zhao Ziyang en de Britse premier Margaret Thatcher, die verregaande vrijheden voor Hong Kong garandeerde, zei Raab.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Het rapport bekritiseerde Peking's herziening van het kiesstelsel van Hongkong, vervolgingsbeslissingen van het ministerie van Justitie en de controversiële veiligheidswet.

“Daarom hebben we nu verklaard dat China zich in een staat van voortdurende niet-naleving van de Gezamenlijke Verklaring bevindt,” Raab zei, eraan toevoegend dat de nationale veiligheidswet niet werd gebruikt om een ​​kleine groep criminelen aan te vallen, zoals aangegeven door Peking.

“Het wordt veeleer gebruikt om de ruimte voor het uiten van alternatieve politieke opvattingen drastisch in te perken en de vrijheid van meningsuiting en legitiem politiek debat te ontmoedigen,” zei hij in de verklaring die donderdag werd vrijgegeven.

De regering van Hongkong sloeg terug op wat zij omschreef als “onjuiste opmerkingen” dat kan niet “verder van de waarheid zijn en zijn duidelijk dubbele maatstaven”.

“Iedereen zal zien dat sinds de implementatie van de nationale veiligheidswet van Hongkong de stabiliteit, die essentieel is voor zakelijke activiteiten, in de samenleving is hersteld en de nationale veiligheid is gewaarborgd,” zei een woordvoerder van de regering van Hongkong.

Beijing legde in juni een nationale veiligheidswet op aan Hongkong die wat de autoriteiten in grote lijnen definiëren als afscheiding, opruiing en samenzwering met buitenlandse troepen, bestraft met tot levenslang in de gevangenis, na een jaar van soms gewelddadige demonstraties.

Westerse regeringen en internationale mensenrechtenorganisaties hebben hun bezorgdheid geuit dat de wet de vrijheden in Hong Kong zal verpletteren.

Groot-Brittannië, dat Hong Kong meer dan 150 jaar regeerde totdat het het in 1997 teruggaf aan China, heeft gezegd dat de veiligheid wet was een schending van de Chinees-Britse Gezamenlijke Verklaring van 1984 die de weg vrijmaakte voor de overdracht.

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor al het laatste wereldnieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.